Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Patronlar Bir devin pilot koltuğunda Koç gibi 13 yıl! - Para Haberleri
        1

        2003'TE KAPTAN KOLTUĞUNA OTURDU

        4 Nisan 2003 tarihinde resmen Koç Holding’in yönetim kurulu başkanlığı görevini devralan Mustafa Koç, 681 milyon TL’lik aktif büyüklüğe 63 iştirak ve 16 bağlı ortaklığa sahip dev grubu 3 milyar TL’ye piyasa değeriyle yönetmeye başladı.

        2

        13 YILDA 28 MİLYAR LİRALIK ŞİRKETE...

        Bugün ise 28 milyar TL’ye yakın piyasa değerine sahip, 21.5 milyar TL aktif büyüklüğü bulunan, 82 bağlı ortaklık, 34 iştirak ve iş ortaklığına ulaşan dev holdingin kritik kararlarının tümünün altında yönetim kurulu başkanı olarak Mustafa Koç’un imzası vardı

        3

        KRİTİK KARARLARIN ALTINA İMZA

        Dedik ya çok kritik kararlar diye… Koç Grubu için dönüm noktaları diyebileceğimiz büyük operasyonlar arasında neler olduğuna şöyle bir yakından bakalım.

        4

        Koç Grubu, 2005-2006 yılını bir kilometre taşı olarak kabul ediyor.

        5

        İKİ DEVİ KOÇ BÜNYESİNE KATTI

        Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş’ın özelleştirme ihalesinde sert bir çekişmenin ardından 4 milyar 140 milyon dolarlık rekor bir teklife çıkan Koç Grubu, Ofer Ailesi, Çukurova Grubu, PKN Orlen-Zorlu, İtalyan ENI, Macar MOL, OYAK gibi rakiplerini saf dışı bırakarak sanayi devinin yönetimini devraldı.

        6

        Yine aynı yıllarda Türkiye’nin en büyük 4 bankasından biri olan Yapı Kredi’yi (yüzde 50-50 modeliyle) İtalyan Uni Credit ile birlikte Koç Grubu bünyesine katan Mustafa Koç, böylece Koç Holding için tarihi bir dönüm noktasının mimarı olmuştu.

        7

        YÜZBİNLERCE KİŞİNİN PATRONU

        Mustafa Koç’un yönetimindeki Koç Holding dünyanın 341. büyük şirketi haline gelirken Koç Holding’te 94 bin 513 kişiye doğrudan, yüzbinlerce kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağladı. Mustafa Koç'un vefatıyla 100 binlerce çalışan da yasa boğuldu.

        8

        2002 yılında sadece 6 Türk’ün yer aldığı Forbes’un zenginler listesine Rahmi Koç’u sokan Koç Holding, yapılan bu hamlelerin ve Türkiye’de servetin yükselmesinin ardından 2015 Zenginler Listesi’nde 8 milyar doları aşan şahsi servetle 4 aile ferdiyle temsil edildi. Mustafa Koç'un yönetiminde Koç Holding, Fortune 500 listesinde yer alan tek Türk holdingi olmayı da başardı.

        9

        İşte Mustafa Vehbi Koç'un 13 yıllık yönetiminde Koç Holding'in geldiği nokta.