Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Garanti Bankası Genel Müdürü: Büyüme anlamında önümüz açılacak - Para Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketici kredilerinde risk ağırlığını düşürmesinin, sektörün sermaye yeterlilik rasyoları ile kredi verme potansiyelini artıracağını belirterek “Bankaların büyüme anlamında önünü açacak” dedi. Garanti Bankası’nın 2016 değerlendirmesi ve hedefleri ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Erbil, söz konusu düzenlemenin bankaların kârlılığına ise doğrudan bir etkisinin olmayacağını kaydetti. Bilindiği gibi BDDK önceki gün konut kredilerindeki risk ağırlığını 50’den 35’e, ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarının 200 ile 250 olan risk ağırlıklarını 75 düzeyine indirmişti. Gelen bir soru üzerine, BDDK’nın genel kredi karşılıklarının düşürülmesine dair henüz bir kararının olmadığını, karşılıkların inmesi durumunda ise bankaların kârlılığının olumlu yönde etkileneceğini kaydetti.

        40 TOPLANTIDA BİN ŞUBE MÜDÜRÜYLE BULUŞTU

        Genel Müdürlük koltuğundaki 100 gününü de değerlendiren Ali Fuat Erbil, 1.000 şube müdürü ile 40 toplantıda buluşmuş. “İşe fikirleri dinlemekle başladım” diyen Erbil, eylülden bugüne geçen süre içerisinde bankanın toplam 13-14 bin çalışanıyla yakından temas etmiş. Bu sayı Garanti Bankası çalışanlarının yüzde 65’ine denk geliyor.

        "MOSKOVA'DA SORUN YOK"

        Erbil, Garanti Moskova’nın, Rusya’da faaliyet izni olan Türk firmalarıyla faaliyetini sorunsuz sürdürdüğünü söyledi.

        "BU YIL 2015’TEN DAHA İYİ OLACAK"

        Fuat Erbil, 2015 yılının çok iyi bir havada başladığını ama yıl içinde ortaya çıkan gelişmelerle kötümser bir hava oluştuğuna işaret ederek 2016 yılının her ne kadar kötü başlasa da yılın tamamı için 2015’ten daha umutlu olduğunu söyledi. Erbil, TL değer kaybetse de diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin 2016 başından beri pozitif ayrıştığını kaydetti.

        BBVA'NIN TÜRKİYE'DE BÜYÜME İŞTAHI VAR

        ‘BBVA Türkiye’de yeni bir satın alma düşünüyor mu?’ sorusuna Erbil, “Türkiye’de büyüme iştahları hâlâ var. Modelinin ve yapısının nasıl olacağı önümüzdeki dönemde çıkacak fırsatlara göre değerlendirilecektir” yanıtını verdi.

        "KOMİSYON DERKEN DAVA MASRAFI ÖDÜYORLAR"

        Ücret ve komisyon iadelerinde bankaların 2014'te yapılan düzenleme yürürlüğe girmeden önce 'kantarın topuzunu fazla kaçırmış olabileceğine' değinen Erbil, düzenlemeden sonra bankaların yasal sınırların dışına çıkmadığının altını çizdi. Buna karşın, bankaların yasal maddeleri uyguladığı dönemde kredi almış tüketicinin de komisyon iadesini almak için Hakem Heyeti'ne başvurduğunu belirten Erbil, "Hakem Heyeti ‘banka komisyon alamaz’ diyor. Maalesef düzen mevcut mevzuata, yönetmeliklere uygun olmadan yürütülüyor. Bu bize göre kanuna aykırı. Biz de dava açıyoruz. Burada çıkar kademeleri oluştu. Kanunun düzenlendiği tarihten sonra açılan karşı davalarda şu anda bankalar kazanan tarafta. Böyle olunca müşteriye ödedikleri komisyon iadesini aldıkları gibi yine kanun gereği dava masraflarını da tüketici üstlenmek zorunda kalıyor” diye konuştu. Erbil, geçen yıl 300 milyon lira tutarında ücret ve komisyon iadesi yaptıklarını bu sene de bu rakamın yüzde 80-90'ı kadar daha bir meblağın ödenebileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ