Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İngiltere seçimleri sonrası sterlinde keskin düşüş - Para Haberleri
        REKLAM

        İngiltere'de yapılan erken seçimlerde Theresa May ve Muhafazakar Parti, Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi karşısında beklenmedik bir yenilgi aldı. Mecliste tek başına iktidar çıkaracak bir aritmetiğin gerçekleşmemesi nedeniyle sterlin ciddi değer kaybı yaşadı.

        Amerikan doları karşısında yüzde 2 kayıpla 1.2698 dolardan işlem gören sterlin, euro karşısında yüzde 1.7 oranında değer kaybederek 1.1350seviyesine düştü.

        Pound dolar paritesi
        Pound dolar paritesi

        2. DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA EN ZORLUSINAV

        Oysa, Başbakan Theresa May'in mayıs ayı ortasında erken seçim kararını açıklamasından sonra sterlin, dolar karşısında 1.30 üzerini görmüştü. Yaklaşan Brexit müzakerelerinde May'in seçimden zaferle çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakan ve hükümetin güvenoyu alarak elinin güçleneceğini öngören piyasalar da böylelikle yanılmış oldu.

        Sterlin, böylelikle Brexit referandumu sonrasındaki seviyesinin de yüzde 14 altına gerilemiş oldu. London School of Economics'ten Tony Travers'e göre mevcut durum, Brexit bir kenara bırakıldığı takdirde, İngiliz ekonomisinin 2. Dünya Savaşı'ndan beri yüzleşeceği en büyük sınav olacak.

        Avrupa'nın yakın zamana kadar en güçlü ekonomisi olan İngiliz ekonomisi, son dönemde büyüme rakamlarında 27 üye ülkenin de altında seyretmişti. İşsizlik oranı çok düşük olmasına rağmen küresel finansal kriz nedeniyle İngiliz vatandaşlarının milli gelir artışında bir durgunluk söz konusu. Enflasyon dikkate alındıktan sonra, ilk 3 aya bakıldığında maaşlarda düşüş dahi gözlemleniyor.

        LONDRA BORSASI YÜKSELİYOR

        Öte yandan, seçimlerdeki sürpriz sonuca rağmen FTSE 100 endeksi yüzde 0.9 artarak 7,515.31 puandan seyrediyor. Uzmanlar, borsadaki bu yükselişi, kote olan şirketlerin büyük bölümünün uluslararası faaliyet göstermesine ve sterlindeki düşüşün olumlu etki yapmasına bağlıyor. Zira paradaki değer kaybı, söz konusu firmaların yurtdışında ürettiği kârın İngiltere'ye dönüşte daha yüksek yansıması demek.

        REKLAM

        En yüksek artışın, uluslararası devler GlaxoSmithKine ve Diageo hisselerinde yaşanması da bu savı doğrular nitelikte. Britanya içerisinde faaliyet gösteren firmalarda ise yüzde 5'e varan düşüş var.

        Paris merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler şirketi Societe Generale stratejisti Kit Juckes ise seçim sonucunun finansal etkisinin Theresa May'in başını yakabileceğini belirtiyor. Juckes, Theresa May'in Brexit müzakerelerini kontrol etmesinin artık zor olduğundan emin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ