Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Banka almak isteyenler nereye gidecek? - Para Haberleri

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in ardından sektörün duayeni Hüsnü Özyeğin de Türk bankalarına "yurtdışına açılın" mesajı verdi. Zaman'ın haberine göre, bankacılık yapmak için potansiyeli yüksek ülkelerin tercih edilmesini tavsiye eden Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, 300 milyar Euro'luk borç altında zor günler geçiren Yunanistan'a yeşil ışık yakmadı. Yunanistan ekonomisinin en az 2-3 yıla ihtiyacı olduğunu belirten Özyeğin, bu ülkede mali durumun düzelmesi için küçülme yaşanacağını kaydetti. Türk bankalarının yabancı bankalar ile rekabet ederek gücünü kanıtladığını dile getiren Özyeğin, "Artık yurtdışına açılmanın vakti geldi. Büyüme kapasitesinin yanı sıra gelişme potansiyeli olan ülkeler tercih edilmeli. İran, Irak ve Suriye bu açıdan önemli bir pazara sahip." dedi. Özyeğin, Avrupa'nın önde gelen bankalarının Türkiye'de banka satın alırken bu kriteri göz önünde bulundurduğuna dikkat çekti.

        Küresel krize rağmen rekor kâr yazan sektörün yurtdışı açılımını Zaman'a değerlendiren Özyeğin, Türkiye'nin finans sektöründe Batı Avrupalı bankalardan daha dinamik bir yapıya sahip olduğu görüşünde. Bilgisayar sistemi altyapısı ve yetişmiş personelinin birçok ülkeden üstün olduğunu aktaran Özyeğin, Türkiye'nin bankacılıkta rekabet için tüm donanıma sahip olduğunu ifade etti. 1997'den itibaren Rusya, 2000 yılından itibaren Romanya'da bankacılık yaptığını anlatan Özyeğin, "Üç yıldır Ukrayna'dayım. Hollanda'da da çalışıyorum. Dolayısıyla ben tüm bankacılarımızın yurtdışına açılmasına destek veriyorum." diye konuştu.

        Fiba Grubu'nun, merkezi Hollanda'da bulunan Bankası Credit Europe Bank N.V.'nin, Millenium Bank AŞ'nin çoğunluk hisselerinin alımına ilişkin izninin Hollanda'dan çıkmasına kısa bir süre kaldığı belirtiliyor. Özyeğin, yurtdışındaki bankası Credit Europe Bank aracılığıyla Millenium Bank'ın Türkiye biriminin yüzde 95'ine 61,8 milyon Euro'ya alım-satım anlaşması imzalamıştı. Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası'ndan ayrılarak kurduğu Finansbank'ın yüzde 46'sını Nisan 2006'da Yunan National Bank of Greece'e 2,3 milyar Euro'ya satmıştı.

        Hesap Uzmanları Kuru-lu'nun 65'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği paneldeki konuşmasında ise Özyeğin, Türkiye'nin en önemli sorununun 'istihdam' ve 'cari açık' olduğunu söyledi. Teşvikin bir yardım değil, daha geniş kapsamda algılanması gerektiğini dile getiren Özyeğin, "Teşvik kağıt üzerinde kalırsa hiçbir şey olmaz. Türkiye'nin en büyük avantajı iç pazar. Teşvik ederken bu iç pazarı çok iyi kullanmamız lazım." dedi. Özyeğin panele katılmak için yurtdışı programını iptal etti ve özel uçağı ile konuşmacı olduğu toplantıya yetişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ