Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İddialı tahmin: 5 ay sonra kredi notunda 1. lige gireriz! - Para Haberleri

        Yapı Kredi Bankası Başekonomisti Cevdet Akçay, Türkiye'nin kredi notunun 5 ay sonra yatırım yapılabilir seviyeye geleceğini öngördü. Avrupa borç kriziyle çalkalanırken, Türkiye'nin mali stratejisinin yolunda gittiğini vurgulayan Akçay "Mali düzen 5 ay daha bu şekilde devam ederse kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu 2 puan yükseltir" dedi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı için Türkiye'den bir bahane talep ettiğini Türkiye'nin de mali düzenle ellerine bahane verdiğini hatırlatan Akçay, "Türkiye'nin 5.6'lık büyüme beklentisi var. Avrupa bu rakamları 15 yıl göremez. Eğer not artırmazsa dünya Moody's'in yüzüne bakmaz" dedi.

        AVRUPA 10 YIL SUNİ TENEFFÜSTE

        Krizde ağır darbe yiyen Avrupa ile ilgili de konuşan Akçay, "Avrupa'ya uzun süre suni tenefüs yapılacak. En az 10 yıl. Mesela Yunanistan en az 2 yıl eksi büyüyecek. Euro Zone üyesi olduğu için Yunanistan'ı ayakta tutacaklar ama bu süreçte ciddi zarar edecekler" dedi. Küresel krizden sonra finansal sistemini sağlama alan ve borç dinamiklerinini sürdürülebilirliğini sağlayan ülkelerin ayakta kalacağını dile getiren Akçay şunları söyledi: "Avrupa kendine daha ucuza hizmet sunan ajanlara ihtiyaç duyacak. Türkiye bu ajanlık rolünü üstlenebilir. Ücretleri düşürmeden üretimi kaydırabilirse Türk firmalar o zaman işlerini yürütebilirler. Bunlar AB'ye karşı Türkiye'nin elini ciddi anlamda güçlendiriyor." Türkiye'nin bankacılık sisteminin bundan sonra daha karmaşık olacağını dile getiren Akçay, "Hedge fonlar hızla yayılıyor. Ben bile hedge fon kurmayı düşünüyorum. Bundan sonra daha dikkatli olmak lazım" dedi.

        TÜRKİYE'YE TÜRK GİBİ BAKMAK YANLIŞ OLUR

        AB'ye girmeye sıcak bakıp Anayasa Paketi'ni kabul etmemek gibi bir durumun kabul edilemeyeceğini belirten Akçay, Türk insanının çözüme gitmeyi sevmediğini söyledi. "Türkler bu yüzden algoritmayı sevmez çünkü algoritma mutlaka bir çözüme götürür" diyen Akçay, bu yüzden Türkiye'ye Türk gibi bakmanın yanlış olduğunu kaydetti.

        YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEYE HÂLÂ GELEMEDİK

        Dünya ekonomisinin yerle bir olduğu bir dönemde krize karşı büyük bir direnç gösteren ve yılın ilk çeyreğinde de yüzde 10'un üzerinde bir büyümeye imza atan Türkiye'nin kredi notu hala yatırım yapılabilir seviye olarak kabul edilen BBB seviyesinde değil. Uzmanlar, bu notun en az iki derecelendirme kuruluş tarafından teyid edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, " Üç kredi derecelendirme kuruluşunun verdiği notlara bakıldığında Fitch'e göre bir, Moody's ve Standard & Poors'a göre iki kademelik bir not artırımına ihtiyaç duyuluyor" hatırlatmasında bulunuyor. En son kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P) Şubat ayında Türkiye'nin kredi notunu geçtiğimiz Şubat ayında BB'ye yükseltmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ