Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yeni Merkez Bankası Başkanı hazır! - Para Haberleri

        Başbakan Erdoğan, yeni Merkez Bankası Başkanı için hazırlıkları yaptıklarını, kararnameyi Köşk'e gönderdikten sonra ismi açıklayacaklarını kaydetti. Yılmaz ise yaptığı açıklamada, yerine geçecek ismi bilmediğini söyledi.

        Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın görev süresi 18 Nisan'da doluyor. Yılmaz'ın yerine kimin geçeceği henüz bilinmiyor.

        Erdoğan, Fransa'ya hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Merkez Bankası Başkanlığı için hazırlıkları yaptık, değerlendirmeleri yaptık. Bakanlar Kurulu'ndaki imzayı arkadaşlar hazırlayacak ve Köşk'e göndereceğiz. Köşkten çıktıktan sonra belli olursa iyi olur" dedi.

        AMA MB BAŞKANI YILMAZ BİLMİYOR!

        MB Başkanı Durmuş Yılmaz ise aday konusunda kendisi ile müzakere edilmediğini ve bu konuda bilgisi olmadığını aktardı.

        Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yerine yapılacak atamayla ilgili kararname konusunda kendisine bilgi verilmediğini, isimle ilgili de istişarede bulunulmadığını söyledi.

        Yılmaz, Bankanın 79. Olağan Genel Kurulu toplantısının ardından gazetecilerle sohbet etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarına atıfla kararname konusunda kendisine bilgi verilip verilmediği sorusuna Başkan Yılmaz, ''hayır'' karşılığını verdi.

        Yerine getirilecek isimle ilgili kendisiyle istişarede bulunulup bulunulmadığı yönünde soruya da Yılmaz, sadece yüz mimiklerini kullanarak, ''hayır'' yanıtını verdi. Başkan Yılmaz, banka dışından birisinin mi başkan olacağı, başkanın banka dışından mı içinden mi olmasının daha iyi olacağı gibi konuya ilişkin tüm soruları ''bilmiyorum'' diyerek, yanıtsız bıraktı.

        Görev süresinin sona ereceği 18 Nisan Pazartesi günü devir teslim yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Yılmaz, ''Kararname çıkarsa herhalde olur. Ama çıkmazsa öyle bir şey olmaz. Pazartesi günü 17.30'da 'Allahaısmarladık' deyip gideceğim'' dedi. Yılmaz, personelle vedalaşmayı da pazartesi günü yapacağını ifade etti.

        ''BULURUZ BİR İŞ...''

        Yılmaz, kendisine herhangi bir iş teklifi gelip gelmediğine ilişkin bir soruyu cevaplarken de ''Bana hiçbir iş teklifi gelmedi, şu ana kadar'' dedi. Sadece bir vakıf üniversitesinden ''akademisyen'' olması yönünde teklif aldığını belirten Yılmaz, doktorası bulunmadığını, doktora olmadan da akademisyenlik yapılamadığını kaydetti.

        Başkan Yılmaz, ''Ne iş yapacaksınız peki'' sorusuna, ''Buluruz bir iş'' diyerek esprili bir yanıt verdi.

        ''EŞİM, EMEKLİ OLMAMI BEKLİYOR''

        Yılmaz, emeklilik sonrası süreçle ilgili bilgi verirken oturduğu lojmandan ayrıldığını dile getirdi. İş hayatı sürecinde 23 yıl piyasalarda çalıştığını, bu süreçte toplam 3 ay üst üste evde çocuklarıyla kahvaltı edemediğini, akşam yemeği yiyemediğini anlatan Yılmaz, ''Dolayısıyla eşim emekli olmamı bekliyor'' dedi.

        EĞİTİMİNE DESTEK SAĞLADIĞI ÇOCUKLAR

        Başkan Yılmaz, eğitimlerine destek sağladığı çocuklarla ilgili soruyu yanıtlarken de bu kişilerden birinin şu anda Ordu'nun ilçesinde hakimlik yaptığını, diğerinin hukuk eğitimi aldığını ve stajını tamamlamak üzere olduğunu söyledi. Yılmaz, desteklediği gençlerden birinin de Maliye Bakanlığında vergi denetmeni olarak görev yaptığını anlattı.

        TCMB Başkanı Yılmaz, halen eğitimine destek verdiği çocuklar bulunup bulunmadığı sorusunu ise cevap vermenin doğru olmadığını belirterek, yanıtsız bıraktı.

        EMEKLİ MAAŞI TARTIŞMASI

        Durmuş Yılmaz, soru üzerine emekli maaşıyla ilgili basında yer alan ifadeleri eleştirdi ve ''Yazılanların hepsi yalan, yanlış değil, yalan, kuyruklu yalan...'' dedi.

        Yılmaz, ''Vakfın başına bir iş gelmeseydi, normal olarak emekli olsaydım, büyük bir ihtimalle 5 bin lira eksi-artı 500 lira gibi bir yerde olacaktı maaşım. Fakat bugün itibariyle böyle bir maaş söz konusu değil'' dedi.

        Vakıfla ilgili sürecin sonuçlanması gerektiğini ifade eden Yılmaz, ''Emekli Sandığından da herhalde müsteşar maaşı neyse onu alacağım'' dedi.

        ''Müsteşar maaşı 4 bin lira civarında mı'' sorusu üzerine de Yılmaz, ''4 bin yok herhalde'' karşılığını verdi.

        Yılmaz, bu arada eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin Merkez Bankası Vakfı'ndan istifa edeceği yönündeki haberi de eleştirerek, bunun ''yalan haber'' olduğunu kaydetti.

        5 İSİM ÜZERİNDE KONUŞULUYOR!

        Başkanlık için kulislerde beş kişinin adı geçiyor.

        Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı,

        Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı,

        Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan,

        Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar,

        BDDK Başkanı Tevfik Bilgin.

        MECLİS ÜYELERİ BELLİ OLDU!

        Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliklerine Mehmet Vehbi Çıtak ile Lokman Gündüz seçildi.

        Merkez Bankası'nın 79. Olağan Genel Kurulunda, Banka Meclisi üyeliklerine 1 Mayıs 2011-30 Nisan 2014 tarihleri arasında görev yapmak üzere, Mehmet Vehbi Çıtak ile Lokman Gündüz getirildi.

        Denetleme Kurulu A Sınıfı üyeliğine, 1 Mayıs 2011-30 Nisan 2013 arasında görev yapmak üzere Yasin Aydın, B ve C sınıfı üyeliğine 1 Mayıs 2011-30 Nisan 2013 tarihleri arasında görev yapmak üzere Abdullah Yalçın seçildi.

        Denetleme Kurulu D sınıfı üyeliğine de 1 Mayıs 2011 tarihinden başlayıp 30 Nisan 2013 tarihi bitimine kadar görev yapmak üzere Mustafa Saim Ünsal getirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ