Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Alo"da kâr krizi! - Para Haberleri

        Türk Telekom’un saat 14.00’te yapılması beklenen genel kurulu komiser gelmeyince iptal oldu. Şirketin toplam 2.2 milyar liralık nakit temettü dağıtımı da bir sonraki genel kurula kaldı.

        Hesapların ibra edilmemesi nedeniyle 356 milyon liralık temettü dağıtımını ertelemek zorunda kalan Turkcell’in Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise TeliaSonera ve Alfa’yı ikna turuna çıktı.

        TURKCELL’DE İKNA TURU

        Turkcell yönetiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yatırımcıların zarar görmemesi için harekete geçen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, TeliaSonera ve Alfa’ya “En azından temmettü politikasını ibra edelim” diyecek. İbra edilmeyen temettü ödemesi, Turkcell’de yönetim değişikliği isteyen iki yabancı ortağı toplam 179 milyon TL’sinden edecek

        T urkcell’de geçen haftaki yönetim kurulu üyeleri ile 2010 finansal sonuçlarının ibra edilmediği genel kurul toplantısı sonucu, yatırımcılara kâr payı dağıtımının gecikmesi üzerine Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv harekete geçti. Şirketin yabancı ortaklarından İskandinav TeliaSonea ve Rus Alfa Grubu’nun temsilcileriyle görüşmek için iki günlük ‘ikna turuna’ çıkan Ciliv’in, yabancı ortakları temettü politikasını bir an önce onaylamaya ikna etmeye çalışacağı öğrenildi. Süreyya Ciliv’in Turkcell hissedarlarının yönetimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle maddi kayba uğramasının önüne geçmek için bu ziyaretleri yapacağı belirtilirken, temmetü ödemesinin gecikmesinden bireysel yatırımcıların yansıra yabancı ortakların da hisseleri oranında etkileneceğinin dikkat çekileceğinin altı çiziliyor.

        YABANCILARA DA TEMETTÜ YOK

        Turkcell Yönetim Kurulu 23 Mart 2011’de ortaklara 16 Mayıs 2011’de birinci temettü olarak nakit 356 milyon TL dağıtılması kararı almış, ancak bu karar da 21 Nisan’da genel kurulda onaylanmamıştı. Söz konusu temettüden Turkcell’de dolaylı hisseler dahil yüzde 37 payı olan TeliaSonera 132 milyon TL ve yüzde 13 payı olan Alfa, 47 milyon TL alacaktı. Böylece ibra edilmeyen genel kurul nedeniyle Turkcell’de iki yabancı ortak da 179 milyon liralık temettü hakkını da ötelemiş oldu.

        "YÖNETİM GÖREVİNİN BAŞINDA"

        Genel kurul toplantı sonucuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na detaylı bir açıklama yapan Turkcell toplantıda, 2010 faaliyet yılı bilanço ve kârzarar hesabı ve yüzde 75 kâr dağıtım teklifinin onaylanmadığını ve yönetim kurulu üyelerinin ibra edilmediğini hatırlatırken, yönetim kurulu başkanı (Colin J. Williams) ve genel müdürünün (Süreyya Ciliv), söz konusu ihtilafların çözümü ile ilgili olarak gerekli görüşmelere başladığını belirtti. Yönetim Kurulu Başkanı Williams’ın Genel Kurul’da atanamayan kanuni denetçilerin yasal yollarla atanmasını sağlamak için gerekli başvuruda bulunduğu belirtilen açıklamada, “Yönetim Kurulumuz ve şirket yönetimi görevinin başındadır ve şirket faaliyetlerini yürütmeye devam etmektedir” denildi.

        TURKCELL’DE KRİTİK GÜN YARIN

        Turkcell’de yarın toplanacak olan yönetim kurulunun gündemine ibra edilmeyen yönetim ve finansal sonuçlar nedeniyle ‘olağanüstü’ genel kurulun ne zaman yapılacağı konusunun görüşülmesi bekleniyor. Yarın akşam saatlerinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) 2011 yılı birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklaması beklenen Turkcell, mali sonuçlara ilişkin toplantısını ise ertesi gün (28 Nisan Perşembe) en büyük yurtdışı iştiraki olan Life’ın faaliyet gösterdiği Ukrayna‘da yapacak.

        ORTAKLAR KAVGA EDERKEN ŞİRKETİN DEĞERİ GÖLGELENDİ

        Turkcell’de yabancı ortakların yönetimde daha fazla söz sahibi olmak için son 3-4 yıldır yoğunlaşan girişimleri, şirketin piyasa değerine de olumsuz yansıdı. 2000 yılının temmuz ayı ortasında 18 milyar dolarlık piyasa değeri ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görmeye başlayan Turkcell, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinin şokunu atlattıktan sonra hızla yükselişe geçti. 2007 yılı sonunda 25 milyar dolarlık piyasa değerine ve 11.30 TL’lik hisse fiyatına ulaşan şirketin değeri, TeliaSonera ve Alfa’nın Turkcell yönetiminde daha fazla söz sahibi olabilmek için girdiği mücadele ile birlikte 12 ile 15 milyar dolar arasına sıkıştı.

        İMKB DEĞERİNİ KATLADI

        2008’deki küresel finans krizi ve aynı yılın kasım ayında Türkiye’de yürürlüğe giren mobil numara taşınabilirliği ile rakiplerin artan rekabeti de şirketin değerinde artışı sınırladı. 2010’un ilk aylarında BTK’nın arabağlantı ücretlerinde yapmış olduğu yüzde 52’lik indirim de Turkcell’in hisse performasına olumsuz yansıdı. Dünkü 8.96 TL’lik kapanış fiyatı itibariyle de Turkcell’in piyasa değeri 13 milyar dolar seviyesindeydi. Turkcell’in 18 milyar dolarla başlayıp, 25 milyar dolarla zirveye çıktığı ve ardından 12 ile 15 milyar dolar aralığında dalgalandığı son 10 yıllık süreçte, İMKB 100 Endeksi ise dolar bazında 2 bin puan seviyesinden 4 bin 512 seviyelere kadar tırmandı. Aynı dönemde İMKB 100’e dahil olan şirketlerin toplam piyasa değeri de 120 milyar dolardan 262 milyar dolara kadar çıktı.

        AÇIKLAMA GELDİ HİSSELER YÜZDE 2.4 GERİLEDİ

        Turkcell hisseleri, şirketten dün sabah Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklama sonrası yeniden işleme açılmasıyla, ilk işlemlere yüzde 3 kayıpla başladı. Geçen hafta perşembe günkü genel kurulun ardından cuma gününü işleme kapalı olarak geçiren Turkcell hisseleri, dün gün sonunda yüzde 2.4 kayıpla 8.96 TL’ye geriledi.

        TÜRK TELEKOM'DA DA KOMİSER KRİZİ ÇIKTI, GENEL KURUL ERTELENDİ

        Türk Telekom’da dün yapılamsı beklenen olağan genel kurul toplantısı, 3 saatlik bekleyiş sonucunda gelemeyen komiser nedeniyle yapılamadı. Toplantı gerçekleştirilemeyince, gündemdeki 2 milyar 243 milyon TL’lik temettü ödemesi de onaylanamadı

        Türk Telekom’un 2010 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Turkcell’in bir önceki genel kurul toplantısında (Ekim 2010) olduğu gibi Sanayi Bakanlığı komiserine takıldı. Türk Telekom’un Ankara’daki genel müdürlük binasında dün saat 14.00’te yapılması beklenen toplantı, saat 17.00’ye kadar komiserin gelmemesi üzerine yapılamadı. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Dün şirketimizin 25 Nisan 2011 tarihinde yapılması planlanan 2010 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Komiseri’nin gelememesi nedeniyle yapılamamıştır. Şirketimiz Yönetim Kurulu en kısa sürede toplanarak yeni bir Genel Kurul toplantısı davetine ilişkin karar alacaktır” denildi. Dün yapılamayan genel kurul toplantısının gündeminde 2010 faaliyet yılına ilişkin bilanço ve kâr-zarar hesaplarının tasdikinin yanı sıra, 2010 yılı kârının dağıtımı konusunda yönetim kurulunun teklifi de görüşülecekti.

        NAKİT 2.2 MİLYAR TL DAĞITILACAKTI

        Türk Telekom’dan 8 Şubat tarihinde yapılan açıklamada, “Nisan 2011 tarihinde yapılacak olan olağan genel kurul toplantısında 2010 yılı net dağıtılabilir dönem kârının ikinci tertip yasal akçe ayrıldıktan sonra kalanının % 100’ü olan toplam 2 milyar 243 milyon 960 bin 909 TL’nin nakit temettü olarak dağıtılmasının teklif edilmesine karar verilmiştir” denilmişti.

        YÖNETİME YENİ İSİMLER GİRECEKTİ

        Dün yapılamayan genel kurul nedeniyle Türk Telekom hissedarları da, Turkcell hissedarları gibi 2010 yılı kârından elde edecekleri paydan oldu. Türk Telekom Yönetim Kurulu’nun kâr payı dağıtımına ilişkin kararda söz konusu kâr payının 30 Mayıs 2011 tarihinde dağıtılması öngörülüyordu. Türk Telekom genel kurulunda ayrıca istifa nedeniyle boşalan yönetim kurulu üyeliklerine de yeni isimlerin seçilmesi gerekiyordu. Türk Telekom’da, Hazine Müsteşarlığı paylarını temsil eden Yönetim Kurulu üyelerinden Mehmet Habib Soluk 8 Mart 2011, İsmet Yılmaz ve Ali Arıduru 10 Mart 2011 tarihi itibarıyla yönetim kurulu üyeliklerinden istifa etmişlerdi.

        Necdet Çalışkan-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ