Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yangından ilk kurtarılanlar! - Para Haberleri

        İstanbul Borsası küresel krizin etkisiyle son günlerde rekor düşüşler yaşarken, borsa şirketlerinin patronları ve yöneticileri 1-10 Ağustos arası kendi şirketlerinden yaptıkları rekor hisse alımıyla adeta şirketlerine sahip çıktı.

        Dünya piyasaları son bir haftadır yangın yerine dönerken, dünya borsalarındaki şirketlerin de değeri bir bir eriyor. Her ne kadar dün yurtdışı borsalarla birlikte İstanbul Borsası biraz nefes alsa da 1-10 Ağustos tarihleri arasında şirketlerin değeri adeta eridi. Söz konusu dönemde İMKB 100 Endeksi yüzde 19.2 çakılırken, borsadaki şirketlerinin değerinin eridiğini gören patronlar şirketlerine sahip çıktılar. 1-10 Ağustos tarihleri arasında patronlar, hissedarlar ve üst düzey yöneticilerin borsada işlem gören şirketlerinin hisselerinde yaptıkları alımlar zirveye çıktı.

        Bu dönemde 80 patron ve yönetici borsada işlem gören şirketlerinden çeşitli fiyat aralıklarından toplam 55.5 milyon liralık alım gerçekleştirdi. Patronların ve yöneticilerin kendi hisselerinde yaptıkları alımlar 'Patronlar şirketlerine güveniyor ve sahip çıkıyor' şeklinde yorumlandı. Analistler, yapılan bu alımları, “Yurtdışındaki krizden dolayı birçok şirket değerinin oldukça altına geldi. Aslında şirketlerinin daha değerli olduğunu bilen patron ve yöneticiler düşük fiyattan hisse alıyor” diye yorumladı.

        EN FAZLA ASYA NET VE GALİP ÖZTÜRK HİSSE ALDI

        Bu dönemde en fazla hisseyi alan ortak Asya Net Turizm oldu. Şirket bu dönemde hissedarı olduğu Net Holding'in 7 milyon liralık hissesini aldı. Galip Öztürk Holding ise 5.6 milyon liralık Metro Petrol tesisleri hissesi satın aldı. Şirketlerin yanı sıra şahısların yaptığı yüklü alımlar da dikkat çekti. Tekfen'in kurulucularından olan Ali Nihat Gökyiğit 10 gün içinde 2.9 milyon liralık Tekfen hisse alımı yaparken, şirketin bir başka kurucu ortağı Feyyaz Berker ise 2.7 milyon liralık hisse satın aldı. Berker'i 2.3 milyon liralık hisse alan Global'in partronu Mehmet Kutman izledi.

        ABD'DE DE PATRONLAR VE ÇALIŞANLAR HİSSE ALIYOR

        İstanbul Borsası'nda yaşanan benzer bir harekette ABD borsalarında gözleniyor. S&P 500 Endeksi’ndeki 50 şirketten 66 yönetici 3-9 Ağustos tarihleri arasında bu işlemi gerçekleştirdi. ABD şirketlerinde ağustos başından itibaren çalıştığı şirketin hisselerini alan yönetici sayısı 919'a ulaştı. Bundan önce benzer bir hareket Mart 2009'un ilk on gününde gerçekleşmişti. O tarihte 1.390 yönetici yine kendi şirketlerinin hisselerini toplama yoluna gitmişti.

        BORSADA ŞİRKETLER KENDİ HİSSELERİNİ GERİ ALABİLECEK

        İstanbul Borsası'nın, küresel piyasalarda yaşanan depremde en ağır hasar gören borsalardan biri olması Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) da harekete geçirdi. Kurul dün yaptığı iki duyuru ile borsadaki düşüşe kayıtsız kalmayacağı sinyalini verdi. SPK hem uzun süredir beklenen 'hisse geri alım' işlemlerinin başlatılacağını duyururken, hem de açığa satış işlemleri için başlangıçta bulundurulması gereken asgari özkaynak oranını yüzde 70'e çıkardı. SPK, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören tüm şirketlerin paylarını İMKB'de geri alabilmelerine ilişkin ilke ve esasların belirlendiğini, ayrıca İlke Kararı'nın Yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumunun sağlandığını bildirdi. SPK'dan yapılan yazılı açıklamada, hisse geri alımlarının, yabancı ülkelerde halka açık ortaklıklar tarafından finansman politikası olarak yoğun bir şekilde kullanıldığı ifade edildi. Yapılan düzenleme ile payları İMKB'de işlem gören tüm şirketlerin paylarını İMKB'de geri alabilmelerine ilişkin ilke ve esasların belirlendiği belirtilen açıklamada, ayrıca İlke Kararı'nın Yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumunun sağlandığı kaydedildi. Düzenleme kapsamında, geri alım oranı şirketin ödenmiş/çıkarılmış sermayesinin yüzde 10'u olarak belirlendi.

        Sefer Yüksel-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ