Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Deprem 8 şiddetinde çarptı - Para Haberleri

        Merkez üssü ABD ve Avrupa olan küresel dalgada yaklaşık 50 milyar doların borsa ve bonodan çıkarak dövize gittiği tahmin ediliyor. Bu bir haftalık sürede piyasalar tarihinin en dalgalı dönemini yaşarken hem borsalarda hem de para birimlerinde günlük dalganın boyu yüzde 5’leri aştı.

        TÜRK LİRASI DEĞER KAYBINDA BİRİNCİ SIRADA

        Deprem, ülkelerin para birimlerinde de tahribat yaptı. TL’nin haftalık kaybı yüzde 1.9’u buldu. Ancak yılbaşından bu yana para birimlerinin genel hareketine bakıldığında TL yüzde 15.65 kayıpla birinci sırada yer aldı.

        S&P’nin ABD'nin kredi notunu düşürmesiyle kâbus gibi bir haftaya başlayan dünya piyasaları, Fransa'nın kredi notunun düşeceği ve bazı Fransız ve İtalyan bankalarının zor durumda olduğu dedikodularıyla yangın yerine döndü. Piyasaları tarihinin en dalgalı günlerini yaşarken, hem borsalarda hem de para birimlerinde günlük dalganın boyu yüzde 5'leri aştı. Geçen hafta dünyada 50 milyar doların borsa ve bonolardan çıkarak dövize gittiği belirtiliyor. Dünya piyasalarında geçen hafta yaşanan, merkez üssü ABD ve Avrupa olan depremin bıraktığı hasara bakıldığında ise en ağır yarayı yüzde 16.8 ile Ukrayna Borsası aldı.

        İKİ HAFTADA YÜZDE 16.2 DÜŞTÜ

        İstanbul Borsası ise yüzde 7.2 ile geçen haftanın en fazla düşen yedinci borsası oldu. İMKB'nin son iki haftadaki kaybı ise yüzde 16 oldu ve iki haftalık kayıplara bakıldığında en fazla düşen üçüncü borsa oldu. Para birimlerinin dolar karşısındaki durumlarına bakıldığında da hafta içinde yüksek yaşansa da haftalık bazda bakıldığında değişimler daha sınırlı oldu. Ancak yılbaşından bu yana durumlarına bakıldığında TL yüzde 15.64 ile açık ara en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

        AVRUPA KORKU ENDEKSİ 10 GÜNDE YÜZDE 86 YÜKSELDİ

        Küresel piyasalarda son haftalarda yaşanan tedirginliği en iyi anlatan gösterge hiç kuşkusuz 'Avrupa Korku Endeksi' olarak bilinen Dax New Volatility Endeksi. Avrupa'daki borç sorununun derinleşmesi ve Fransa'ya ilişkin kaygılarla tırmanışa geçen Avrupa Korku Endeksi geçen hafta yüzde 28 tırmanırken, Endeks, 1 Ağustos'tan bu yana yüzde 86 yükselerek rekor kırdı. Avrupa'da geçen hafta endişeyi zirveye çıkaran ise Fransız ve İtalyan bankaların finansal darboğazda olduğu haberleri oldu. Perşembe günü Avrupa Bankacılık Endeksi yüzde 11'in üzerinde düşerken, dün gelen alımlarla Endeks haftalık kaybını yüzde 4'e indirdi.

        DOLAR DÜŞMEYİNCE MERKEZ SATIŞ TUTARINI 100 MİLYONA ÇIKARDI

        Doların önceki gün 1.80 TL'ye dayanması ve dün güne 1.79 TL'den başlaması Merkez Bankası'nı yeniden harekete geçirdi. Merkez Bankası dövizdeki tırmanışı frenlemek için bir hamle daha yaptı ve döviz satım ihalesinde günlük tutarı 100 milyon dolara yükseltti. Banka bununla da yetinmedi ve Başkan Erdem Başçı, yaptığı yazılı açıklamada ise önümüzdeki günlerde gerekli görülmesi halinde günlük döviz satış ihale tutarlarının kademeli olarak artırılabileceğini belirtti. Merkez Bankası, 5 Ağustos'tan itibaren gerek gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlayacağını bildirmişti. Merkez’in açıklaması sonrası dolar 1.78 TL'nin altına geriledi.

        İŞKUR 34 MİLYON DOLAR SATTI

        Hafta içinde doların ateşinin çıkması üzerine yaptığı yüksek satışlarla dolara müdahale etmekle eleştirilen İşKur dün de boş durmadı ve 34 milyon dolar satışı yaptı. Kurum'un 1 haftada yaptığı dolar satış tutarı 200 milyon dolara ulaştı.

        Sefer YÜKSEL-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ