Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Köprüyü zirve bitirdi - Para Haberleri

        OLCAY AYDİLEK/ANKARA

        Başbakan Tayyip Erdoğan, Habertürk TV'de Teke Tek programında, "Bazı ihaleler iptal edilebilir" diyerek örnek olarak da köprü ve otoyollar ile Başkent Gaz ihalelerini gösterince gözler bu iki özelleştirmeye çevrildi. Başbakan'ın 'daha yüksek gelir beklentimiz var' dediği köprü ve otoyollara en yüksek teklifi 5.7 milyar dolarla Koç-Ülker-UEM (Malezyalı devlet fonu) vermişti. Başbakan'a, ihalenin gerçekleştiği günün akşamında köprü ve otoyolların mevcut yıllık gelirinin vergiler dahil 950 milyon TL dolayında olduğuna dair bilgi verilmişti.

        Asıl son noktayı koyan ise 11 Ocak günü Ankara'da yapılan zirve oldu. Edinilen bilgiye göre Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bürokratlar katıldı. Toplantıda, "teklifin düşük olduğu" konusunda belirgin bir görüş ortaya çıktı. Ardından da Başbakan'a toplantıda oluşan görüş iletildi. Kulislerde konuşulanlara göre Başbakan Erdoğan bu konudaki görüşünü ilk kez Teke Tek'te açıkladı. Bakanlar dahil birçok üst düzey yönetici de Erdoğan'ın bu konudaki net fikrini ilk kez televizyondan duydu.

        ÜÇTE İKİSİ GİTTİ

        Erdoğan'ın tekliflerini düşük bulduğu köprü ve otoyol ile Başkent Gaz'ın iptali ise son üç ayda elde edilen 10.5 milyar dolarlık özelleştirme gelirinin 6.8 milyar dolarına yani yüzde 65'ine elveda demek anlamına geliyor.

        2 İKİ PROJE FİYATI DÜŞÜRDÜ

        Köprü ve otoyolların ihalesi öncesinde beklenti fiyatın 6 milyar doların üzerinde olmasıydı. İhalede 5.7 milyar dolarlık fiyatın çıkmasının nedeni olarak ise devam eden İzmitKörfez Geçişi Projesi ile ihale süreci tamamlanan 3. köprü gösterildi. Her iki projenin de tamamlandığında özelleştirilen köprü ve otoyolların gelirini etkileyeceği öne sürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ