Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar altın fiyatlarıyla ilgili beklentiler - Para Haberleri

        Altın fiyatlarının seyri piyasalarda en çok merak edilen konuyarın başında geliyor. İşte altın piyasası uzmanlarının gelecek hafta için beklentileri...

        9 GÜNÜN ZİRVESİNE ÇIKTI

        Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Gelecek hafta altın arz ve talebinin normale dönmesi ve fiyat istikrarının oluşmasıyla altında iç-dış piyasa fiyat farklılıkları yok denecek kadar azalabilir, dengelenebilir" dedi. Oluşan yüksek taleple arz-talep dengesinin aşırı derecede bozulduğunu belirten Yıldırımtürk, halkın fiyatı düşen altına "hücum eder" derecedeki alımlarıyla birçok kuyumcu ve sarrafta Cumhuriyet altınının tükendiğini hatırlattı. Yıldırımtürk, cuma günü altının dış piyasa fiyatının son 9 günün en yüksek seviyesine ulaşmasına karşın Cumhuriyet altının hala hafta ortasındaki fiyattan işlem gördüğünü söyledi.

        SATIŞLAR BAŞLADI MI?

        Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altın fiyatının da hafta başında dış piyasa fiyatına göre ons bazında 35-40 dolar daha yüksekten işlem gördüğünü dile getiren Yıldırımtürk, "Darphane'ye yüklü miktardaki külçe altın yatırılmasıyla piyasalarda kısa süreli külçe altın sıkıntısı oluştu. Hafta ortasında itibaren ithalattan gelen külçe altınların piyasa girmesiyle 24 ayar altın fiyatının dış piyasaya göre olan priminin azaldığı gözlendi" diye konuştu.

        Yıldırımtürk, fiziki talep, tepki alımları, teknik düzeltme ve ay sonu kontrat işlemleri şeklideki alımlarla altının ons fiyatının düşüş öncesi seviyesine yükselmesiyle altına olan talebin hız kestiğini ve geri satışların başladığını söyledi.

        GEÇEN HAFTAYI NASIL KAPATTI?

        Cuma günü gözlenen fiyat hareketlerine dikkati çeken Yıldırımtürk, "Cuma sabah saatlerinde 1.485 dolar/ons'tan işlem gören altın fiyatı gün içinde 1.458 dolar/ons'a kadar geriledi. Kapalıçarşı altın piyasasının kapanışında altın 1.476 dolar/ons'tan işlem görüyordu. Hafta başında altın 1.420 dolar/ons'tan işleme başlamıştı" dedi.

        Uluslararası piyasalarda işlem gören altın fiyatındaki fiyat hareketleriyle iç piyasadaki altın fiyatlarının farklı yöndeki eğilimlerine değinen Yıldırımtürk, şunları kaydetti: "Kapalıçarşı altın piyasasında 24 ayar altın fiyatı hafta başında 84,65 TL/Gr'dan güne başladıktan sonra, haftanın son gününe kadar 84,00-85,00 TL/Gr'da adeta sabit kaldı. Bu süreçte altın dış piyasalarda yükselirken 24 ayar altın fiyatındaki prim kademeli olarak düştü, cuma günü açılışında 85,15 TL/Gr'dan işlem gördü. Gün içinde 85,90 TL/Gr'a kadar yükseldi. Kapalıçarşı altın piyasasının kapanışında 24 ayar altın fiyatı 85,85 TL/Gr'dan günü tamamladı. Bu fiyat analizinden de görüldüğü gibi altının ons fiyatı hafta başından hafta sonuna kadar 65 dolar/ons yükselmesine rağmen 24 ayar altın fiyatı sadece 0,85 TL/Gr arttı."

        BU HAFTA NE OLUR?

        Bu hafta arz talep dengesinin düzelmesiyle altın fiyatlarında iç-dış fiyat farklılıklarının azalabileceğini savunan Yıldırımtürk, "Gelecek hafta altın arz ve talebinin normale dönmesi ve fiyat istikrarının oluşmasıyla altında iç-dış piyasa fiyat farklılıkları yok denecek kadar azalabilir, dengelenebilir" öngörüsünde bulundu.

        TALEP RAHATLADI

        Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş ise altın fiyatlarıyla ilgili karışıklığın devam ettiğini belirterek, bir önceki hafta altına ciddi manada talep geldiğini hatırlatıt.

        Fiyatlardaki artışın talepte bir miktar rahatlamaya yol açtığını dile getiren Karakaş, "Eğer ons fiyatı aşağı doğru inmezse haftaya bu durum stabil hale gelecektir" dedi. Piyasalarda altın fiyatlarının bir miktar daha geri çekilebileceği sinyalinin hala geçerli olduğuna katıldığını söyleyen Karakaş, "Evet bu doğru olabilir fakat cuma günü Amerika'dan gelen büyüme verisi beklentilerin altında kaldı. Bu da şu an için altının TL veya dolar bazında düşüşünü gölgelemiş oldu. Altın yatırımcısında panik olmamalı. Altın en güvenilir yatırım aracı. Böyle olmaya da devam edecek" dedi.

        Küresel ekonomideki olumsuz tabloyu örnek vererek altın fiyatlarının yükseleceğini savunan Karakaş, "Amerika'da veya Avrupa'da ekonomik düzelme verilerinin hemen birkaç ay içinde iyi tablolar sunması sadece kısa metrajlı açık hava filminden ibaret olur. Düşünün, Amerika'da işsizlik oranı hemen 3,5 ayda nasıl düşer? Bu kadar borçlu ekonomiler hemen nasıl olur da düzelir? En büyük örneğini cuma günü yaşadık, büyüme rakamları beklentinin altında kaldı" ifadelerini kullandı.

        Dünya genelinde arz talepten ziyade türev piyasaların etkin bir rol üstlendiğini vurgulayan Karakaş, şunları kaydetti: "Artık dünyada sarı madene gerçek arz-talep değil, "futures opsiyon" piyasaları ve kaldıraçlı alım satım borsa işlemleri hükmediyor. Burada dikkat edilecek olan ekonomik verilerdir. Dünyada bir toparlanma ve bir ekonomik düzelme devamlılığı söz konusu olursa evet altın yavaş yavaş hakimiyetini borsalara ve dolara devredecektir. Fakat bana göre borsalarda fiyatlar pek düşük sayılmaz."

        Önümüzdeki yıla ilişkin altın fiyatı tahminini de paylaşan Karakaş, "Bana göre belki bir ufak düşüş yasanabilir sarı madende fakat uzun vadeli altın fiyatını soracak olursanız 2014 Mayıs'ta ons fiyatını 2.000 ile 2.100 dolar/ons fiyatı arası bekliyorum" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ