Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bakan'dan kredi kartı açıklaması! - Para Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kredi kartı çağrısına açıklık getirdi. Yazıcı, "Sayın Başbakan'ın o ifadesini kullanmayından ziyade ‘bilinçli hareket edin, dikkatli hareket edin, ne aldığınızı ne sattığını bilin, basiretli olun' anlamında: Ben öyle anlıyorum. Başbakan'ın söylemini bir bütün olarak değerlendirdiğimde öyle anlıyorum." dedi.

        56 MİLYON 361 BİN KREDİ KARTI KULLANILIYOR

        Tüketici krediler arasında en çok kullanan kredi kartı ile yapılan kredilendirmeler olduğuna işaret eden Yazıcı, bankaların faiz dışı kalem gelirler sınıflandırıldığında 60'ın üzerinde işlemlerde, değişik isimler altında ücret aldığını dile getirdi. Yazıcı, en son tüketici hukukunun tüm alanlarını düzenleyen bir kanun taslağını Meclis'e sunduklarını aktarıp, kanunla bu sorunların büyük bir bölümünün düzenleneceğini bildirdi. Konuşmasının devamında Yazıcı, şunları ifade etti:

        "Türkiye'de 2013 Mayıs sonu itibariyle 56 milyon 361 bin 79 adet kredi kartı piyasada kullanılıyor. Yine 95 milyon 129 bin 839 adet de banka kartı kullanılıyor. Bankaların kullandırdığı kredilere baktığımız zaman, bunların sınıflandırması yapıldığında yüzde 23 dolayında tüketiciler tarafından kullanıldığını görüyoruz. Tüketici krediler arasında en çok kullanan kredi kartı ile yapılan kredilendirmedir. Tüketicilerimiz kredi kartını bir kredi aracı olarak kullanıyor. Bunların da maliyetleri yüksek. Bankaların faiz dışı kalem gelirleri sınıflandırıldığında 60'ın üzerinde işlemlerde, değişik isimler altında ücret alıyorlar." dedi

        "BİLİNÇLİ TÜKETİCİ, BASİRETLİ TACİR"

        Hiç kimseye yaptığının karşılığını alma gibi bir söylemde bulunamayacağını belirten Yazıcı, her kurumun, her kişinin bir hizmet üretmesi durumunda, bunu hedef kitlesine sunması halinde sunduğu hizmetin karşılığını almasının hakkı olduğunu söyledi. Yazıcı, burada ölçülü olmak gerektiğinin altını çizdi. Yazıcı, ‘bilinçli tüketici, basiretli tacir' vurgusunu yaparak, tüketici yaşamına yetmeyecek, bir refahı yaşayarak onu kredi kartı ile finanse etme yoluna gitmemesi gerektiğini belirtti

        YENİ TÜKETİCİ KANUNU

        Konunun zaten uzun zamandır gündemlerinde olduğunu dile getiren Yazıcı, "Tüketici hukukunun tüm alanlarını düzenleyen yeni bir kanun tasarısını meclise sevk ettik. Komisyonlarda görüşüldü, diğer siyasi partilerimizin de çok büyük destekleri oldu, onlara da teşekkür ediyorum. Meclis açılır açılmaz 87 maddeden oluşan tasarı genel kurulda görüşülmeye hazır. Sanırım diğer siyasi partilerinin da katkılarıyla çok kısa zamanda meclisten geçmesini sağlayacağız. Başbakanımızın dün bu konuya şu ya da bu çerçevede temas ediliyor olması da bu kanunun, meclis açıldığında ilk çıkacak kanun olmasına destek olarak algılıyorum." dedi.

        "TÜRKİYE'DE SERBEST EKONOMİ VAR, YASAK OLMAZ"

        Hazırlanan kanun taslağının şuan itibari ile kendisini tatmin edip etmediği şeklindeki bir soruya da Hayati Yazıcı, "Bir defa hükümet olarak çalışma tarzımız, hangi alanı düzenleyeceksek mutlaka hedef kitlemizle paydaşlarımızla müzakere ederiz. Bütün kesimleri topladık, 1 yılı aşkın süredir değişik boyutları ile tartışıldı, görüşler derlendi, toplandı sonra regüle edildi, bir taslak ortaya çıktı. Bakanlar kuruluna sunuldu ve bu sorunları büyük ölçüde giderecek düzenleme sağlandı. Bu alana ilişkin elbette ki bir yasaklama yok. Serbest piyasa ekonomisini sürdüren Türkiye'de yasaklarla bir yere varmanın doğru olmayacağını kanısındayız. Ama bir taraftan bir Türkiye'yi bilinçlendireceğiz. Tüketicinin hakkını nasıl arayacağını, daha ucuz bir yöntemle yapabilmesine imkan sağlayan düzenlemeler yapıyoruz. Hem de bankaların faiz dışı gelir kalemlerinden hangilerini ücretlendirebileceğine ilişkin listenin BDDK tarafından, bakanlığımızın görüşü de alınmak kaydı ile yapılacak bir düzenleme getiriyoruz." diye konuştu.

        "TARİFE UYGULAMASI TÜKETİCİNİN ALEYHİNE OLUR"

        ‘Burada niye bir tarife yapmıyorsunuz?' dendiğin hatırlatan Yazıcı, tarife yapılmasının tüketicinin aleyhine olacağına işaret ederek, öyle bir tarifenin asgari ücret tarifesi olarak algılanacağını ve tüm bankaların bunu uygulamaya kalkacağını bildirdi. Yazıcı, "BDDK şu şu hizmetler ücretlendirilebilir diyecek, onun ücretini de bankalar arasında oluşacak rekabet ortamı belirleyecek. Rekabet bozulursa hangi organın devreye gireceğini biliyorsunuz. İkincisi bütün bankalar, mutlaka hiçbir ücret almadıkları bir kartı tüketiciye sunmak zorunda olacaklar. Bu yalın bir kart; tüketiciyi cezb edecek, belki içerikte yoksun ama bunun içini de eminim ki bankalar, oluşacak rekabet içerisinde içini zenginleştirecektir. Nitekim buna ilişkin uygulamayı başlatan bankalar var." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ