Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bonus artık yasak! - Para Haberleri

        Müşterilerine 'Hoşgeldin' bonusu gibi promosyonlar sunan foreks şirketleri, yatırılan tutarın yüzde 20’si kadar hediye para vermek isteyince TSPAKB, bonus promosyon uygulamasına son verdi.

        Foreks şirketlerinin ‘bonus promosyon’ uygulaması yasaklandı. Dünya Gazetesi'nin haberine göre; Foreks şirketlerinin müşterilerine sundukları bonus promosyon uygulaması ‘dolaylı yoldan kredi verme’ye dönüşünce ‘Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB), piyasada faaliyet gösteren aracı kuruluşlara gönderdiği genelge ile bonus, hediye para verme gibi promosyon uygulamasına son verdi. Bilindiği gibi Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri gereğince, aracı kurumlar ve yetkisi olan bankalar yapılacak promosyon kampanyaları uygulanmaya başlanmadan TSPAKB’den onay almak zorunda. 100 bin dolar getirene 20 bin dolar bonus 5 bin dolara kadar hoşgeldin bonusu, hesap açma, yeni müşteri getirme promosyonu gibi kampanyalar düzenleyen foreksçiler, müşterilerine yatırdıkları tutarların belli bir oranına kadar nakit para vermeye başladılar.

        Bunun için de tek şart olarak işlem yapma zorunluluğunu getirdiler. Bu uygulamaların ardından geçtiğimiz günlerde çeşitli kurumların, hesaplarına para yatıran yeni müşterilerine, yatırdıkları paranın yüzde 10’u ile yüzde 20’si arasında ek nakit verilmesine yönelik promosyon için birliğe başvurması son nokta oldu. Bunun üzerine birlik de aracı kurumlara yazdığı bir genelge ile bonus promosyon uygulamasına son verdi. Foreks şirketleri isterlerse promosyon yapmaya devam edebilecek.

        Örneğin, isteyen kurum, ay içinde en çok işlem yapan müşteriye telefon ya da akıllı bir cihaz verme gibi promosyonlar uygulayabilecek. ‘Hediye para’ promosyonuna son Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği, bonus uygulamalarına artık onay vermeyeceklerini açıkladı. Birlik Genel Sekreteri İlkay Arıkan imzasıyla aracı kuruluşlara gönderilen genelgede şu ifadeler yer aldı:

        “Kaldıraçlı işlemlerde; müşteri hesabına, işlemler öncesinde bonus, hediye para gibi çeşitli isimler altında yatırılan tutarlar ile işlem gerçekleştirilmesine yönelik promosyon başvurularına birlik tarafından onay verilmemesine, birlikçe bugüne kadar bu kapsamda onay verilmiş olan promosyon kampanyalarına ilişkin olarak, yazımızın tebellüğünden itibaren kampanya kapsamına yeni müşterilerin dahil edilmemesine ve kampanya kapsamındaki yatırımcıların işlemlerinin ise, birliğimizce onay verilmiş olan kampanya bitiş tarihi itibariyle sonlandırılmasına karar verilmiştir.”

        "KUMAR ALGISINI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR"

        Bonus kampanyası düzenleyen aracı kurumların tamamen müşterinin zararına oynadığını söyleyen bir üst düzey yönetici, “Sektör regüle edildikten sonra kaldıraçlı işlemin bir kumar olarak algılanmasından çok rahatsız olduk. Bunu kırmak için çok dikkatli davranıyoruz. Bu tarz müşterinin kaybetmesi üzerine yapılan işlemler sektöre çok zarar verir. Buna bir son verilmesi gerekiyordu. Sektör eskisi gibi başı boş değil. Önümüzdeki günlerde Sermaye Piyasası Kurulu’ndan da önlemler gelecek. Büyük ihtimalle kaldıraç oranları düşürülecek” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ