Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Para Fonu (IMF) gelişen ülkelerde devam eden dalgalanmayla ilgili açıklama yayımladı. - Para Haberleri

        Para Fonu (IMF) gelişen ülkelerde devam eden dalgalanmayla ilgili açıklama yayımladı. IMF, “Her ne kadar gelişen piyasalardaki satış dalgasında tek bir neden söylemek zor olsa da baş gösteren hareket, küresel ekonomideki zorluklar, yavaşlayan büyümeler ve emtia fiyatları bazı ülkelerin ne kadar zor durumlara düştüğünü gösteriyor.

        ACİL ADIM ATILMALI

        IMF açıklamasında, “Bazı ülkelerde siyasi güvenirlik adına acil adımların atılması gerekiyor” ifadesine yer verildi. Gelişen piyasalar ABD Merkez Bankası’nın aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarını kademeli bir şekilde azaltmaya başlamasının ardından, büyük çaplı sermaye çıkışları yaşadı. Fed, son iki Açık Piyasa Komitesi toplantısında varlık alımlarını 10’a milyar dolar azaltarak, para musluklarını aylık 65 milyar dolara çekti. Likiditenin azalacağı endişesi üzerine yüksek cari açığı ve dış finansman bağımlılığı gibi bireysel sıkıntılar da bazı ülkelerin daha fazla etkilenmesine neden oldu. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alırken, Aralık ayında baş gösteren siyasi sıkıntılar Türkiye’deki risk algısını artırdı. Financial Times’ın haberine göre, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başladığı Ocak ayının tamamında gelişen piyasalarda 12,2 milyar dolar çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ