Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı - Para Haberleri

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, Mart ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ilk 3 aylık ihracatın ise yüzde 6,2 artarak 38 milyar 607 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. TİM Başkanı Büyükekşi, birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç, net mal ihracatının ilk 3 aydaki kümüle artış performansının ise yüzde 5,8 olduğunu ifade etti. Mart ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 127 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 604 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ise 1 milyar 468 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Mart ayında en fazla ihracat artışını yüzde 32,9 ile su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektörü, yüzde 29,6 ile tütün sektörü ve yüzde 26 ile meyve sebze mamulleri yakaladı.

        ALMANYA BİRİNCİ SIRADA

        Mart ayında en fazla ihracat yapılan üç ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Almanya'ya ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,4 artarken, Irak'a ihracat yüzde 7,2 ve İngiltere'ye ihracat yüzde 22,5 artış gösterdi. Mart ayında ihracatın önemli oranda arttığı ülkelerin başında yüzde 148 artış ile Vietnam, yüzde 123 artış ile Norveç, yüzde 118 artış ile Kolombiya yer aldı. Mart ayında AB'ye ihracatımız yüzde 13,2 artarak 5 milyar 974 milyon dolara, Ortadoğu'ya ihracatımız yüzde 7,9 artarak 2 milyar 463 milyon dolara yükseldi.

        SAKARYA LİDER En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracat artışında lider ilimiz Sakarya oldu. Sakarya'nın ihracatı Mart ayında yüzde 56,4 arttı. Sakarya'yı yüzde 27,3 ihracat artışıyla Manisa ve yüzde 11,4 ihracat artışıyla Denizli takip etti. İzmir'in ihracatı yüzde 6,8, Ankara'nın ihracatı yüzde 6, Gaziantep'in ihracatı yüzde 5,4 Bursa'nın ihracatı yüzde 2,5, İstanbul'un ihracatı yüzde 1,4 artış gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ