Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Başbakan Erdoğan, faiz indirimi hakkında konuştu, Erdoğan'dan merkez bankası açıklaması, tcmb açıklaması - Para Haberleri

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda ekonomiye ve Merkez Bankası'na ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerine devam etti.

        Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini bir çok kere açıkladığını hatırlatan Erdoğan, "Ama artık yetti" dedi.

        'BALANS ETMETLE GÖREVLİYİZ'

        "Biz atmosferi balans etmekle görevliyiz. Onun için de bizim düşüncelerimiz çok açık nettir. Bu faiz oranı yüksektir. Bunun düşmesi lazım ki, reel yatırım artsın. Ben Lübnan’da söylemiştim. Yine söylüyorum. Bir defa biz sıcak parayla bir ülkenin kalkındığına inanan bir ülke değiliz. Kimse bizi bununla aldatmasın. Biz reel yatırım için gelene mukayese edilemeyecek derecede hoş bakar ve adımlara desteği veririz. Bize gelecek fayda orada. Eğer siz yüksek faizle kredi vermeye kalkarsanız benim ülkemdeki özellikle iç sermaye, yerli sermaye yatırım yapabilir mi? Yapamaz. Neyle yapacak? Eğer finansın maliyeti ucuzsa onun yatırım yapma şansı vardır. Finans sektörü şöyle kar etmiş böyle kar etmiş. E tabi, öyle ballandıra ballandıra anlatılıyor ki, bazı vatandaşlarımız bankaların kapısına üşüşüyor ama birileri kârda yarışıyor. Tamam da kardeşim, bir buçuk kazanacağına 750 kazan arkadaş. Buradaki yatırımcıya daha düşük ver. Ama dert daha fazla kazanmanın hırsı, ülkeyi yüceltmenin hırsının çok ötesinde. Kendilerine şunu söylüyorum. ABD’de faiz oranı bir. Japonya’da eksi. Onlar bunu bu şekilde yapıyor da siz niye bunu düşüremiyorsunuz? Elli dereden elli yerden su getiriyorlar. Onlar bu faizle kazanmıyor mu? Onlar kendi ülkelerini düşünüyor. Benim ifadelerim onları rahatsız edecek. Kendi öz sermayeleriyle değil ha, bütün mudinin imkanlarıyla. Tabi ki açarken bir sermaye koyacak, bu kadar da olsun. ve Merkez Bankamızla kendilerine de söylüyorum. Siz bugüne kadar açıkladığınız enflasyonlarda hiçbir zaman tutturabildiniz mi? Hep revize ettiniz. Faizi de aynı şekilde. Ama artık yetti. Bunu söylemek zorundayız. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bize değişik yerlerden değişik gerekçeler getiriyorlar. Bırakın o işi. Bir temel unsur söylüyorum. Biz yüzde 63 devletin borçlanma faiziyle aldık. Faiz inmeye başladı indi indi enflasyon da indi. Bu örnek ya, bundan daha güzel örnek olur mu?"

        İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları ve öne çıkan konular:

        - Sıcak parayla işsizlik çözülmez, reel yatırımla çözeceğiz

        - Merkez Bankası'na söylüyorum bugüne kadar açıkladığınız enflasyon hedefini tutturabildiniz mi?

        - Faiz sebeptir, enflasyon netice

        - Finans sektöründen rahatsız değiliz, bankalar 1.5 kazanacağına 750 kazanmalı

        - Bu reel faiz oranı yüksektir, reel yatırımın artması için faizin düşmesi gerekir

        - Faiz oranları yüksektir, düŞmesi lazım

        - Merkez yöneticileri, kendi içlerinde hesap yapmak durumundadır

        - Şu anda faizde genel bir hava ile düşüş var, onlar da bunu görüyor

        - Merkez, yarım puanlık indirimle milletle dalga geçmemeli

        “GEÇEN MAYIS’I HATIRLAYIN”

        Bunu defalarca ifade ettim, hatırlattım. Şu anda Mayıs ayındayız. Geçen 28 Mayıs’ta biliyorsunuz Türkiye’nin nasıl bir konumda olduğunu lütfen hatırlayın. Tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birini Türkiye bunu geride bırakmış. Yüzde 0 üzeri, bir iki oranında büyürken, Türkiye yüzde 4-5 büyüme oranları yakalamıştı. Bir halk oylaması yapılmış hem demokrasi güç kazanmış, 2011 yılında genel seçimler yapılmış, istikrar ve huzur güç kazanmıştı. Çözüm sürecinde önemli aşamaya gelinmiş, nevruz barış içinde kutlanmış, acı haberler artık gelmiyor.

        “TÜRKİYE ADETA ŞAHA KALKMIŞ…”

        İşte o günlerde, batıdaki insanların koşarak doğuya gittiklerini görüyorsunuz. İş adamlarının güneydoğuya koşup yeni yatırımlara koştuklarını görüyorsunuz. İşler o kadar iyi gidiyor ki, en büyük başarılara imza atıyoruz. Borsa rekor kırıyor, MB rezervi rekor kırıyor, IMF’ye borç sıfırlanıyor. İhracatta rekor var, enflasyon ve faiz en düşük seviyeye iniyor. Nükleer enerji için imzalar atılıyor. Üçüncü havalimanı için ihale yapılıyor. Türkiye adeta şaha kalkmış. Böyle bir dönemdeyiz. Hep birlikte 2023 hedeflerine yürüyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ