Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar altın satışları düştü, altın satışları taksit sınırlamasına takıldı, düğün sezonu altın satışlarını düşürdü - Para Haberleri

        Kuyumcuların dört gözle beklediği düğün sezonu Ramazan’a denk gelince takı satışları durdu. Taksit sınırlamasından da sıkıntılı olan kuyumcular umudunu bayrama bağladı. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte altın satışlarının tam hareketlenmeye başladığını belirten kuyumcular, Ramazan ayında düğünlere ara verilmesiyle satışların yeniden düştüğünü söylediler. Milliyet'in haberibne göre, dDaha önce altın alım satımına taksit sınırlaması getirildiğini, bunun da satışları olumsuz etkilediğini kaydeden kuyumcu esnafı, piyasanın bayrama doğru haretlenebileceğini ifade ettiler. Mart ve nisan aylarında nişan alışverişi için, yaz aylarında ise düğünler nedeniyle satışların arttığını söyleyen esnaf, önceki yıllara göre satışların çok düşük kaldığını belirtti. Kuyumcular, Ramazan’la birlikte azalan düğün sayısının bayramdan sonra tekrar artmasını bekliyor.

        PARA GIDAYA GİTTİ

        Güven Kuyumculuk’tan İlker Kökcan, “Altın fiyatları birkaç lira artsa da satışları çok etkilemedi, Ramazan gelince satışlar yine azaldı hatta nerdeyse hiç satış yok, Temmuz sonunda tekrar düzelir diye bekliyoruz” dedi. Elmas Kuyumculuk’tan Engin Sırtlı, “Düğünlerde önceki yıllarda daha çok altın alınırdı” diyerek, düğün olsa da eskisi gibi bir satış yakalayamadıklarına dikkat çekti. Sırtlı, “İşler zaten azdı ama idare ediyorduk, şimdi Ramazan bir süreliğine düğünleri erteledi. Çünkü daha çok gıdaya harcama yapılıyor, bayramdan sonra en azından kendimizi geçindiririz” diye konuştu.

        'DEVLET TEFECİYİ AYIRSIN!

        İlke Kuyumculuk yetkilisi Kenan Öztan, şunları söyledi:

        “Altını istediğimiz fiyattan satamayız, o yüzden kâr marjımız bellidir. Altın satışları taksit yasağından beri hep düşük. Elbette düğünlerle artıyor ama yine de ancak eskisinin çeyreği kadar olur. Devlet tefeciyi vs ayırsın, biz de eski günlerimize dönelim. Sıkıntı artarak büyüyor, düğünler de bitince daha iyi anlayacağız.”

        ALICI BEKLEMEDE

        Kuyumcuları bugünlerde genellikle fiyat karşılaştırması yapanlar ziyaret ediyor. Düğünler içinse önceden alınan altınlar kullanılıyor. Birikim yaptıklarını belirten alıcılar, taksit yasağının ise ekim ayından sonra kalkacağını düşünüyorlar.

        ‘TAKSİT SINIRLAMASIYLA SATIŞLAR YÜZDE 39 DÜŞTÜ’

        İstanbul Kuyumcular Odası Başkan Vekili Sarp Tarhanacı, altın satışlarının, fiyatların yükselmesi, Ramazan ayının gelmesi ve kredi kartına taksit yasağı nedeniyle düşük olduğunu söyledi. Tarhanacı, şöyle konuştu:

        “Türk halkı iyi bir altın alıcısı. Fiyatlar yükselmeye başlayınca geride durmayı tercih ediyorlar. Ramazan’ın yaza denk gelmesi nedeniyle düğünlerle ilgili de ciddi düşüş var. Taksitli taksitsiz toplam satışlarda dolar bazında yüzde 46 azalma var. Toplamda 2013 Şubat - 2014 Şubat arasında yüzde 33’lük azalma var.”

        GÖZLER BDDK’DA

        Tarhanacı, “İnsanlar taksit sınırlaması olduğu için altın almadı ama bu harcamaları yine yaptı. Altın gibi bir emtia varken, belki tatile gitti, elbise aldı, birikime de engel oldu. BDDK bu kararı tekrar gözden geçirmeli” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ