Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yerli turistin bu yıl da yüzü gülmeyecek - Turizm Haberleri

        Kübra GENÇ / HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Rusya'yla yaşanan uçak krizi sonrası uygulanan ambargolar arasında turizm de yer almıştı. Hatta bunun yansımaları henüz kış aylarında görülmeye başladı.

        Rusya'nın turizm acentaları aracılığıyla Türkiye'ye turist gönderilmesini ve charter uçuşları yasaklamasının da etkisiyle Rusya'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 2015 Aralık ayı verileri doğrultusunda 2014'e göre yüzde 46,86 azaldı.

        HEM TURİZM GELİRİ HEM DE GELEN TURİST SAYISI DÜŞTÜ

        Turizm geliri 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8,3 azalarak 31 milyar 464 milyon 777 bin dolar oldu. Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,5 artarak 41 milyon 617 bin 530 kişi oldu. Bunların yüzde 85,5’ini (35 milyon 592 bin 160 kişi) yabancılar, yüzde 14,5’ini (6 milyon 25 bin 370 kişi) ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

        Antalya'ya yılın ilk ayında gelen Rus turist yüzde 81 azaldı. Geçen yılın aynı döneminde 12 bin 870 Rus turist tatil için Antalya'yı tercih ederken, bu yıl aynı dönemde gelen Rus turist sayısı 2 bin 427 oldu.

        Rus turistlerin Türkiye yerine diğer destinasyonlara yöneldikleri ortada. 2016 sezonunda Rus pazarına karşı beklentiler düşerken oteller Türk turistlere kaldı.

        İSRAİL PAZARINDA YÜZDE 122 ARTIŞ

        Hollanda'nın ardından ocak ayında en fazla turist gönderen üçüncü ülke İsrail oldu. İsrail pazarında yüzde 122'lik artış görülürken, bu ülkeden gelen turist sayısı 2 bin 8'den 4 bin 475'e yükseldi. Özellikle dünyaca ünlü turizm bölgesi Belek'te golf sahaları için Antalya'yı tercih eden İngiliz turistler bu yıl ocak ayı itibariyle Antalya'ya en çok turist gönderen 4'üncü ülke oldu. Ancak, bu pazarda da kayıp yüzde 14 oldu. İngiltere'den gelen turist sayısı 3 bin 456'dan 2 bin 965'e düştü.

        İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü istatistiklerinde 38 ülkeden Antalya'ya gelen turistler yer alırken Antalya'nın sadece İsrail'le birlikte 9 ülkede geçen yılın rakamlarının üstüne çıktığı görüldü. Antalya'ya Ukrayna, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya, Estonya, Sırbistan, Suriye'den gelen turist sayısında artış görüldü. Ancak 9 ülkeden gelen fazla turist sayısı Rusya pazarındaki kaybın ancak yüzde 30'unu kapadı. 9 ülkeden gelen turist sayısı İsrail'deki 2 bin 467 turist artışıyla birlikte 3 bin 366 olurken Türkiye'nin Rusya'dan kaybı 10 bin 443 turist olarak istatistiklerde yer aldı.

        TÜRK TURİST BEKLEDİĞİNİ ALAMAYACAK

        Yurtdışına çıkmak yerine kendi ülkesinde kalmayı tercih eden Türk turistin bu yıl da yüzü gülmeyecek gibi. Erken rezervasyon döneminde olunmasına karşın fiyatlar oldukça yüksek seyrederken, pek de düşecek gibi görünmüyor.

        Rus turistin azalmasıyla otellerin Türk turiste yönelmesi, hatta özel çalışmalar, ekonomik seyahat paketleri beklenirken yüzde 50'lere varan indirimlerde bile 4 kişilik bir ailenin her şey dahil keyifli bir tatil geçirmesi epey masraflı oluyor.

        Hem Muğla otellerinde hem de Antalya otellerinde geçtiğimiz yıla göre indirim beklenirken yüzde 15-20'lik artış gözleniyor. Erken rezervasyon döneminde olunmasına karşın yüzde 35 ila yüzde 50 indirimle birlikte otel fiyatları cep yakıyor. Erken rezervasyon fiyatları Muğla otellerinde 3 bin TL ila 9 bin TL arasında değişirken Antalya'da da durum farklı değil. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 12 bine yakın Rus turist ağırlayan bu sene ise aynı dönemde 2 bin turistin üzerine çıkamayan Antalya'da da 6 bin 700 TL ile 9 bin TL arasında değişen fiyatlarla 'erken rezervasyon' yaptırmak mümkün.

        İşte sizin için derlediğimiz 4 kişilik bir ailenin (çocuklardan biri 10 biri 14-15 yaşında), 1 Ağustos - 7 Ağustos arası her şey dahil Muğla ve Antalya'dan 'erken rezervasyon' otel fiyatları:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ