Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Bursa payını arıyor - Turizm Haberleri

        Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Op. Dr. Mustafa Esgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde, Bursa Valiliği, Türkiye Yaşlı Bilimleri ve Teknolojileri Vakfı (TÜYEV) ve BUSAT işbirliğiyle geçen hafta düzenlenen ''Uluslararası Yaşlanma ve Yaşlılık Kongresi''nin oldukça verimli geçtiğini söyledi.

        İnanç, doğa, kış ve sağlık turizminin birbiriyle etkileştiği Bursa'daki kongrenin çok önemli bir amaca hizmet ettiğini dile getiren Esgin, ''Bu kongre, Bursa'yı sağlık turizminde adeta vitrine çıkardı. Yaşlı ve Yaşlanma Kongresi olarak adı geçiyor ama içeriğinde sağlık turizmi ve sosyal politikalar var. Böyle bir kongrenin Bursa'da düzenlenmesi çok anlamlı'' dedi.

        Sağlık turizmiyle ilgili son yıllarda dünya genelinde önemli gelişme kaydedildiğini vurgulayan Esgin, şöyle konuştu:

        ''Olayın ticari hacmi önemli. 2005'te yaklaşık 20 milyar dolarlık ticaret hacmi varken 2010 yılında bu rakam 50 milyar dolara çıktı ve özellikle 2012'de 100 milyar doları bulması bekleniyor. Türkiye'ye gelen turist sayısı yaklaşık 30 milyon civarında. Bir turist ortalama 630 dolar bırakıyor. Sağlık turizmi bu potansiyel içinde farklı bir noktada. Sağlık turizmiyle ülkeye gelen bir kişinin ortalama bıraktığı gelir ise 8 bin dolar. Bu farkın iyi gözetilmesi gerekiyor.''

        Esgin, Türkiye'ye 2008 yılında 74 bin, 2009'da ise 92 bin ''sağlık turisti'' geldiğini belirterek, 2010'da da 110 bin yabancı hastanın Türkiye'de şifa bulduğunu anlattı.

        Ticarette katma değeri yüksek malların üretiminin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Esgin, ''Biz de katma değeri yüksek turizm hareketliliğinden bahsediyoruz. Bursa, bu açıdan çok şanslı ve potansiyeli yüksek bir şehir. Tarihsel geçmişi de bunu ortaya koyuyor. Bursa'nın sağlık şehri olduğunu söyleyebiliriz'' diye konuştu.

        SAĞLIK TURİZMİNİN YÜKSELEN YILDIZI BURSA...

        Esgin, Türkiye'nin geçen yıl sağlık turizmin gelirinin 850 milyon dolar olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

        ''Biz bu konuda oldukça yeniyiz ancak dünya çok ileride. Hiç tahmin edilmeyen, Singapur, Malezya, Tayland ve Hindistan gibi ülkeler, bu konuda ciddi anlamda mesafe aldılar. Hindistan'ın 2012'de 4,4 milyar dolarlık sağlık turizmi beklentisi var. Bu konuda daha etkili tanıtım yapmamız ve politikalar üretmemiz gerekiyor. 5. yüzyılda Çekirge'deki Theodora Kaplıcaları'ndan, Osmanlı'nın ilk hastanesi ve tıp fakültesine, 16. yüzyılda Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın şifa bulduğu Kükürtlü Kaplıcaları'ndan bugünlere Bursa, sağlık turizmi konusunda önemli bir noktada bulunuyor.''

        Son yıllarda sağlık, otel, termal yatırımlarıyla sağlık turizminin yükselen yıldızı olan Bursa'nın, yakın zamanda termal turizmin ve SPA'nın cenneti olacağını belirten Esgin, şunları kaydetti:

        ''Bursa'nın, gelecek yıl 100 milyar dolarlık hacme ulaşması beklenen dünya sağlık turizminden daha fazla pay alması için çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu kapsamda Bursa Sağlık Turizmi Derneğini kurduk. Bir hayal kuruyoruz ama inanın sağlık işletmesi olarak bizler boş hayaller içinde değiliz. 3-5 yıl sonra Bursa'nın bulunduğu konum başka olacak. Yüzlerce yıldır şifa dağıtan Bursa, önümüzdeki yıllarda Ortadoğu ve Avrupa ile komşu ülkelerden daha fazla kişiyi ağırlayacak. Ortadoğu başta olmak üzere temaslara geçtik. İyi gelişmeler var. Tıp ve termal turizm anlamında Ortadoğu, Avrupa ve komşu ülkelerden sağlık turistleri Bursa'ya gelmeye başlayacak.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ