Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Bu yılki çalışmalar tamam - Turizm Haberleri

        Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesindeki, Göreme Açık Hava Müzesi girişindeki Tokalı ve Kırk Şehitler kiliselerindeki restorasyon ve konservasyon çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

        Nevşehir Müze Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Sivas'ta Romalı askerlerce öldürülen 40 Hristiyan asker adına 13. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapıldığı bilinen her iki kilisedeki restorasyon ve konservasyon çalışmaları, alanında uzman ve restorasyon konusunda dünyaca tanınan Türk ve İtalyan ekip tarafından gerçekleştirildi.

        Müze Müdürü Murat Gülyaz başkanlığında, İtalya Viterbo Üniversitesi Restorasyon ve Konservasyon Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Maria Andaloro ve ekibince başlanan restorasyon ve konservasyon çalışmalarına, Ahiler Kalkınma Ajansı da maddi destek sağladı.

        Her iki kilisedeki zamanla aşınan resim ve freskler, uzman ekip tarafından büyük bir özenle tamir edilmeye çalışıldı. Yaklaşık iki ay süren çalışmalarda Türkiye'de Ayasofya Müzesi ile Lübnan, Suriye ve İtalya'da restoratör olarak çalışan Livia Alberti, uzmanlık alanı duvar resimleri, freskler, heykeller, taş, mozaikler, canvas ve ahşap üzerine boya teknikleri olan restoratörler Silvia Borghini, Cristina Caldi, Sara Scioscia ve Valeria Valentini görev aldı.

        Göreme Açık Hava Müzesi'nde, Elmalı ve Karanlık Kilise'nin restorasyon ve konservasyon çalışmalarına katılan Niğde Müze Müdürü Fazıl Açıkgöz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü'nde duvar resmi, mozaik ve pişmiş toprak eserlerin konservasyonu konularında restoratör ve konservatör olarak çalışan Gülseren Dikilitaş da bu yılki çalışmalarda görev aldı.

        Bu yılki bölümü tamamlan çalışmaların önümüzdeki iki yıl boyunca belirli dönemlerde devam edeceği bildirildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ