Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Kayak Winterfest'i kurucusu Kayahan Göltepe anlattı - Turizm Haberleri

        HABERTURK.COM / DİLARA TAHMAZ

        Her yıl binlerce üniversite öğrencisine kar, kayak ve eğlence dolu bir sömestir tatili sunan Winterfest, 18. yılında birbirinden ünlü isimleri ağırlıyor. Arçelik sponsorluğunda gerçekleşen Winterfest'i kurucusu Kayahan Göltepe'den dinledik.

        Winterfest'le her yıl binlerce öğrencinin eğlenceli bir kar tatili yaptığını biliyoruz. Peki tam rakam nedir, bu yıl ne kadar katılım bekliyorsunuz?

        İlki 40 kişilik bir öğrenci turu olarak 1996 yılında düzenlenen Winterfest, bu sene 18. yılında 8500 üniversite öğrencisini Uludağ’da ağırlamaya hazırlanıyor. İlk düzenlendiği yıllarda Uludağ’da sezonun ölü zamanlarında dağdaki boş odaları doldurma amacındaki festival, son 6 senedir Uludağ’a sezonun en kalabalık dönemlerini yaşatıyor.

        Festival için Uludağ'da kaç otel ve ne kadar yatak kapasitesi ayrılacak?

        Bu yıl 19 Ocak – 13 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek festival için Uludağ’daki birinci ve ikinci bölgedeki otellerden 12 tanesi tamamıyla festival için kapatıldı. Ayrılan 3300 odada her hafta yaklaşık 2750 yatak kapasitesiyle gençlere hizmet verilecek. Arçelik Winterfest’te son üç yıldır Uludağ yatak kapasitesi kadar öğrenci ağırlayabiliyoruz. Uludağ’da yeni tesis açılmadığı için bu yıl da 8500 genç misafir edeceğiz. Festival; bu yıl ilk defa Sofya, Kiev, Atina, Bosna Hersek, Beyrut ve Tahran’dan yabancı misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

        Festival kaç gün sürecek?

        Üniversitelerin sömestir tatillerine göre tarihleri belirlenen festival, her biri 5’er günlük 3 periyot olarak düzenleniyor. Fakat ekibimizbu 15 günü yaklaşık 11 aylık bir süreç sonucunda katılımcılara yaşatıyor.

        Ortalama her şey dahil bir konsept için kişi başı ne kadar ödemek gerekecek?

        Üniversiteli öğrencilerinin daha uygun fiyatlarla kayak ve kış tatili yapmalarına imkan veren festivalde kayak ekipmanlarından konaklamaya, after-ski partilerinden konserlere tüm detaylar öğrenci bütçelerine göre tasarlanmaktadır. Otellere ve odada kalınına kişi sayısına göre değişmekle beraber kişibaşı 400 TL ila 900 TL arasında fiyatlarda festivale katılmak mümkün.

        Bu yıl hangi sanatçıları ağırlayacaksınız?

        Türkiye’den ve dünyadan birçok önemli sanatçı ve grubu Uludağ’da buluşturan festivalde bu yıl;

        Serdar Ortaç, Hande Yener (2 performans), Hadise, Gülşen (2 performans), Ozan Doğulu (3 performans), Model (3 performans), Soner Sarıkabadayı, Ozan Çolakoğlu, Zumas & Sol Noir, Adina Butar sahne alacak.

        Winterfest'i dünyadaki uluslararası festivallerle kıyaslarsak...?

        Festivalin diğer festivallerden ayrılan önemli yanı tersten yaratılmış olması. Genelde festival fikri ortaya çıkar ciddi reklam yatırımı yapılır ve hedef kitle organizasyona çekilir. Winterfest işte bu noktada diğer organizasyonlardan ayrışıyor. Hedef kitlesi Winterfest’i kendisi yarattı, geliştirdi ve büyüttü. İlk düzenlendiği yıllarda Uludağ’da sezonun ölü zamanlarında dağdaki boş odaları doldurma amacındaki organizasyon, son 5 senedir Uludağ’a sezonun en kalabalık dönemlerini yaşatmaktadır. Geçen yıl 65 üniversite ve 24 şehirden toplam 8000 üniversite öğrencisini Uludağ’da buluşturarak katılımcı rekoru kırıldı. Winterfest ağızdan ağıza pazarlamanın gücünün en önemli örneklerinden biri. Festival içeriğindeki doyuruculuk katılımcıların beğendikleri aktiviteyi arkadaşlarına aktarmaları

        nedeniyle tüm üniversite öğrencileri arasında hatırı sayılır bir üne kavuştu. Hiçbir reklam verilmeden sadece üniversitelerdeki temsilcilerin arkadaşlarına yaptıkları duyurular ile afişe edilen festival son 2 yıldır basının da ilgisini çekmeye başladığından, üniversite öğrencilerinin dışında da ses getirmeye başladı. Winterfest geçen yıl festival öncesi ve sonrası yazılı, görsel ve işitsel medyada 150’nin üstünde habere konu oldu. Festival bu yıl Türkiye dışında 6 farklı ülkeden misafirler ağırlayarak uluslararası bir organizasyon olma yolunda ilerliyor.

        Festivalin toplam maliyeti ne kadarı buluyor?

        Türkiye genelinde tamamı üniversitelerdeki kulüp üyeleri, başkanları ve popüler öğrencilerden oluşan 1250 kişilik temsilci ağı ile Winterfest için oluşturulan online sistem kullanılarak ağızdan ağıza

        pazarlama odaklı gerçekleşmektedir. Tüm bu çalışmalar için yaklaşık 10 milyon TL’lik bir bütçe ile gerçekleştirilmektedir.

        Festivale kaç üniversiteden öğrenci katılıyor?

        17 senedir aralıksız düzenlenen festivalde, bu yıl 6’sı yurtdışından toplam 71 üniversite ve 30 şehirden katılımcı ağırlanacak.

        Peki festivalin Uludağ turizmine katkısı ne boyutta?

        Festival’in bugün geldiği noktadan önce, Uludağ’da en kalabalık dönemler yılbaşı, sömestir ve bayram periyodları idi. Son 6 senedir festivalin yakaladığı doluluk tüm dönemlerin üstüne çıktı ve

        Uludağ’ın en kalabalık tarihlerini oluşturdu. Winterfest sadece otel konaklaması olarak değil, kayak ekipmanı kiralamadan kafelerdeki yoğunluğa, pist çıkışlarından taksi kullanımına kadar Uludağ’da farklı sektörlere ciddi canlılık getirmektedir. Festivalin ekonomik katkısını sadece Uludağ olarak görmemek gerekir. Organizasyonda çalışan yaklaşık 250 kişililk ekipten, markaların stand firmalarına, Türkiye genelinde kış sporu malzemeleri satan firmalardan ses ışık ve teknik ekipman firmalarına kadar birçok sektöre olumlu katkı yapılmaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ