Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yurtdışı Tatil Fırsatları Midilli adasına nasıl gidilir? Midilli adasında nerede kalınır? - Turizm Haberleri

        1630 metrekarelik Lesvos ( Yunanistan’ın üçüncü büyük adası ) iki kardeş körfez sayesinde Ege’deki eşsiz coğrafik şekliyle ayırt edilir. Midilli ,başkent M.Ö 3000 yılından başlayan tarihi ile Yunanistan’ın en eski şehirlerinden biri.Adını adanın mitolojik kahramanı Makaros ‘un kızından almıştır.Bugünkü şeklini çevresindeki deniz manzaralı ,zeytinlik nahiyeleri Lutra ,Taksiarhon ,Panayuda , Moria , Alifandon, Afalona, Pamfila ve Aya Marina ile birleşerek almıştır.Midilli,Kuzey Ege Bölge Valiliği ‘nin ve Yunanistan Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün yer aldığı önemli bir yönetim merkezidir.

        Tarihi binalar & görülmeye değer yerler:

        Midilli’de bulunan sahil binalarının çoğu 19. Yüzyılın sonlarında ve 20. Yüzyılın başlarında inşa edilmiştir ve görkemli bir fon oluşturmaktadır. Eski otel “Megali Vretania”, “Panellinion” kahvesi, Ziraat Bankası binası, eski otel olan “Kolones” deki bina, bugün pastane olarak kullanılan eski Osmanlı Bankası, Belediye Parkı, Valilik’in mermer binası, eski Belediye binası..

        Şehrin çevresindeki çeşitli bölgelerde bulunan Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma ve Ortaçağ dönemlerine ait mimari kalıntıların büyük çoğunluğu Arkeoloji müzesinin iki binasında sergilenmektedir. Adanın güney-doğu sahilleri ve yamaçları boyunca uzanmakta olan Midilli şehri, yaklaşık 30 bin kişilik nüfusu ile eski ve yeni unsurları uyum içinde barındırmaktadır. Şehrin bugünkü limanı, modern ve organize (Gümrük, Turist Polisi, Liman Müdürlüğü, yolcu bekleme salonu vs.) olmasının yanı sıra, görülmesi gereken pek çok yer, hem şehrin merkezinde (Arkeoloji Müzeleri, Bizans Sanatı Müzesi, Halk Sanatları Müzesi, Geleneksel Midilli Evi) hem şehrin çevresinde (Aya Kriaki tepesinde, göçmen mahallesinin kenarındaki Antik Tiyatro ve liman bölgesindeki Kale anlamına gelen Kastro) bulunmaktadır. Belediye parkları, meydanlar, hem Kastro, hem de Antik Tiyatro bölgelerindeki iki yemyeşil koruluk gibi halkın gezebileceği kamu alanları da Midilli için bir gurur kaynağıdır.

        Midilli şehrine Metropol Kilisesi ( 17.yy. ) görkemli mimarisi ile Ayos Therapontos kilisesi,mucizelerine inanılan ismiyle aynı yerdeki Taksiyarhis Kilisesi de görkemli fon katar.Çok sayıdaki nadir müzeleri de görülmeye değer ,ayrıca Antik Tiyatro,Roma su kemerleri ,geleneksel konaklar ,Özgürlük Anıtı ve daha pek çok tarihi eser sıralanabilir.

        Midilli Adası Yerleşim Merkezleri:

        DOĞU LESVOS

        Midilli’nin kuzey çıkışından ilerlerken karşınıza Thermi çıkar.Bu bölgede yemyeşil Karion tepesine hakim,dünyanın her yerinden inananların ziyaret ettiği mucizevi Ayos Rafail Kutsal Manastırını bulacaksınız. Thermi’de aynı zamanda şifalı sularıyla Thermi kaplıcaları ve güzel sahili Kanoni de size yüzme imkanı sağlayacak.Yine yakınlarındaki Panaya Truloti Kilisesi de görülmeye değer. Thermi’den ayrılırken bölgenin simgesi eskinin nadir örneklerinden olan otel Sarlıca Palas’ın önünden geçeceksiniz.Zeytinlikler ve karşısındaki Küçük Asya sahillerinin manzarası arasından yol alırken önce Mistegna ve özgün balıkçı limanı ile Skala Mistegna köyü ,sonra Nees Kidonies ve kayalık limanı sizleri karşılayacak.Daha kuzey de Mandamados Doğu Lesvos’un en enteresan mimarisi ile dikkatinizi çekecek.Köyün biraz dışındaki ünlü mucizevi Taksiyarhis kilise ve manastırında çok değerli tarihi parçalar korunmaktadır.( Evrensel Patrik 5.Grigoriu’nun rahiplik cübbesi gibi )

        Mandamados’un geleneksel çömlekleri de ün salmıştır. Bugün restore edilmiş hali ile kültür merkezi olarak faaliyet gösteren 19 .yüzyıla ait zeytinyağı fabrikası da seçkin bir sanayi mimari örneğidir. Thermi bölgesinde panayırlarıyla özdeşleşen Komi ve Pigi beldeleri de yer almaktadır.

        BATI LESVOS

        Adanın batı bölgesinde geleneksel mimarisi çok iyi korunmuş Vatusa ve 300 metre yükseklikte ormanlık bir tepeye yerleşik Andisa köylerini göreceksiniz.Gavatas ise aynı köyün limanıdır.Vatusa ile Andisa arasında billur suyu ve freskleri ile ünlenmiş Perivolis Manastırı yer alır. Ordimnos Dağı’nın zirvesinde İpsilu Manastırı yükselir.Manastır kilisesinde nadir ikonlar ve çok değerli dini eşyalar muhafaza edilmektedir.Lesvos’un en batı ucunda küçük kalesi ile özgün balıkçı köyü Sigri sizleri selamlar.Sigri –Eresos – Andisa üçgeninde koruma altına alınan ,doğa harikası Lesvos Fosilleşmiş Ormanı da uzanmıştır.Eresos beldesi de manevi gelenekselli ve arkeolojik kalıntıları ile görülmeye değer bir başka yer bu bölgede .4 km ilerde Skala Eresos ise sonsuz kumsalı ve organik turistik alt yapısı ile tatil yaparak dinlenmek isteyenler için ideal bir seçenek.

        KUZEY LESVOS

        Kuzeye doğru çıkarken karşınıza ilk önce dev bir kaya ve zirvesine yerleşmiş ,114 basamaklı Panaya Glikofilusa kilisesi çıkacaktır.Hem Petra hem Anakso sahilleri uzun kumsalları ile adanın en çok turist çeken bölgelerinden biridir.Petra sahillerini geride bırakarak ilerlerken ortaçağdan kalma özgün mimarisi ile adanın sembolü haline gelen turistik safiye beldesi Molivos, antik Mithimna ‘yı günümüze kadar gururla taşıyan mağrur kalesi ile sizleri selamlar.Molivos sahilinde eskinin zeytinyağı fabrikası günümüzün restore edilmiş butik oteli ,köy merkezinde yazar Argiris Eftaliotis’in evi ve modern konferans salonu ziyaret edilebilir.3 km ilerde şifalı su kaynakları ve cazip sahili ile Eftalu sizi beklemektedir.Aynı güzergahta Lepetemnos tepesine oyulmuş muhteşem manzaralı Vafios köyü de açık denizi seyreyler.Biraz daha ilerde ünlü yazar Stratis Mirivilis ‘in evinin de bulunduğu Skamnia köyü ve 3 km .aşağısında Skala Skamnia sahili , Panaya Gorgona kilisesi ve muhteşem günbatımı ile karakteristik bir balıkçı köyüdür.Kuzeyde Lafiona ,Skoutaro ‘da şirin köy Stipsi ve güzel Çonya ( Tsonia ) limanı ile kapı köyleri de görülmeye değer.

        GÜNEY LESVOS

        Burada tarihi Plomari şehrini bulacaksınız.Plomari yolunda önce Trigona ve Plagia

        Sonra billur suları ile muhteşem Ayo İsidoro sahilini geçeceksiniz.Plomari girişinde eski Ege’nin en iyi tersanelerinden biri olan ‘’tersanades ‘’ bölgesi bulunmaktadır.Plomari şehri amfitiyatro tarzında inşa edilmiş güzel dar yolları geleneksel mimarisi ile turizm alanında büyük gelişme göstermiş son yıllarda.Yaklaşık 10 km yükseklikte ünlü aydın ‘‘ Veniamin lesviou ’’ nun konağının yer aldığı ve Lesvos ‘un İsviçresi benzetmesinin yapıldığı Megalohori köyü bulunur.Yine aynı bölgede bir başka önemli yerleşim alanı harika kumsalı ile Melinda Sahilinin bağlı olduğu Paleohori köyüdür.Aynı sahil şeridinde belki de Akdeniz’in en güzel kumsalı Vatera altın rengi ile alabildiğine ( 8 km ) uzanır.Güney Lesvos bölgesinde coğrafik olarak yemyeşil vadileri ile balıkçı limanı Dipi ,Kato,Tritos ,Skunta ,Keremia ve incirleri ile ünlü İpios yani genç belediye Evergetula da bağlıdır.Bu bölgede ayrıca Asamatos ve asırlık ağaçların çevrelediği kilisesiyle Ayos Anargiros yeşillikler arasındaki Karini,adanın en güzel doğa sentezlerinden birini görebileceğiniz ve Panayia Ayosotisa kilisesi ile Ortodoksluğun ve geleneksel değerlerinin emanetçisi olmuş Ayasos köyü bulunur.Bu köy dar Arnavut kaldırımları renkli panjur ve kapıların süslediği balkonlu taş evleri ile çam çınar ve kestane ağaçlarıyla kaplı bir ormanda gizlenmiştir. Güneyde bir çok adanın en karizmatik süsü diye adlandırdıkları Yera körfezi de yer alır.Bu körfezi çevreleyen yine çok güzel köyler Papado,Skopelo,Mesagro,Paleokipo ,Plakado ve bölgenin sayfiye yeri Perama görülmeye değer.Papado eskinin taş konakları ve küçük kale ‘’ Kastelli ‘’ nin kalıntıları ve Skopelo ‘da çeşmelerin süslediği şirin meydanı göreceksiniz.

        MİDİLLİ'YE ÖZGÜ LEZZETLER

        Midilli, Akdeniz mutfağını en iyi temsil eden şehirlerdendir.

        Zeytinyağı, Yunanistan' ın en kaliteli ve en iyilerinden sayılabilir.Yemeklerde sadece zeytinyağı kullanılıyor olması en güzel örneğidir. Adadaki zeytin yağı müzesi, sabun atölyeleri ve lezzetli yemekleri ile Midilli zeytinyağının, ne kadar meşhur olduğu ve adanın ekonomisinde önemli rol oynadığının işaretidir.

        Adanın meşhur tavernalarında; taze balık, ıstakoz, tuzlama balık (Kalloni' nin lezzetli sardalyası) istiridye, ahtapot gibi deniz ürünlerinin tadına Ouzo ve mezeler eşliğinde bakabilirsiniz.

        Midilli'nin Plomari şehrinde üretilen Ouzo dünyadaki rakı kültürünün başlangıcı kabul edilir. Hala üretim yapılan ve ziyarete açık olan Barbayanni fabrikasında ve Plomari Ouzo fabrikasında üretilen, bakır imbiklerden geçen ve Yunanistan' ın en iyisi kabul edilen Ouzo' ya deniz ürünleri ve çeşit çeşit meze eşlik etmektedir.

        Midilli' nin süt ürünlerini de unutmamak gerek. Doğal otlayan hayvanlardan elde edilen yoğurt, yağ peyniri, lor peyniri ve gravyer tipi peynirlerini tatmadan dönmeyin. Adanın tatlıları, özellikle badem ezmesi ve bademli tereyağlı baklavası meşhurdur. Kadın Kooperatiflerinden temin edebileceğiniz yerel lezzetler (helva, salça, reçel v.b) ile adanın damak tadı hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ