Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji ABD Başkanı Obama, siber dünyayı ‘Vahşi Batı’ya benzetti - Teknoloji Haberleri

        Teknolojinin merkezi ABD’de Beyaz Saray’ın çağrısıyla Stanford Üniversitesi’nde düzenlenen Siber Güvenlik Zirvesi tartışmalarla başladı. ABD Başkanı Barack Obama, teknoloji şirketlerini kamuyla daha çok bilgi paylaşmaya çağırırken, Google, Yahoo ve Facebook gibi devlerin yöneticileri zirveyi katılmayarak protesto etti. Obama, zirvede yaptığı konuşmada, siber dünyayı Vahşi Batı’ya benzeterek, siber güvenlik konusunun bir kamu güvenliği sorunu olduğunu dile getirdi. Obama, “Herkesdevletten bu yeni Vahşi Batı’nın şerifi olmasını bekliyor” dedi. Ülkenin siber güvenliğini sağlamlaştırmak için teknoloji şirketleriyle bilgi akışını içeren bir direktif imzalayan Obama, “Günümüzün en büyük paradokslarından biri teknolojilerin bizi hem güçlendirmesi hem de zayıflatmak için kullanılabilmesidir” dedi. “Daha önce hiç olmadığımız kadar birbirimize bağlıyız, bu nedenle hiç olmadığı kadar beraber çalışmak zorundayız” diye devam eden Obama, ne kamunun ne de özel sektörün siber güvenlik konusunu tek başına ele alamayacağını kaydetti.

        Obama’nın bu sözleri daha önce Ulusal Güvenlik Ajansı’nı da sert şekilde eleştiren Google, Facebook,Yahoo şirketlerinin zirveye katılmayan yöneticilerine mesaj olarak algılandı. ABD, 2013 yılında eski bir CIA ajanı ve Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı olan Edward Snowden’ın telefon dinlemek ve internet kullanıcılarını takip etmek için kullanılan PRISM (Prizma) adlı programı açıklamasıyla sarsılmıştı. Skandal, milyonlarca telefonun dinlenmesinin yanı sıra aralarında Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, Skype ve Apple’ın yöneticilerinin de bulunduğu birçok kişisel hesaba erişim sağlandığı iddialarıyla büyük ses getirmişti.

        ‘KULLANICILAR DAVA AÇAR MI’ KORKUSU

        ABD’de hükümet herhangi bir siber saldırı olduğunda bu bilgilerin anlık olarak İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle paylaşılmasını istiyor. Buna karşılık şirketler de bu bilgileri paylaşması halinde kullanıcıların mahremiyet haklarının ihlal edileceği endişesini taşıyor. Çünkü ihlal olması halinde şirketler kullanıcılar tarafından yüklü tazminatlı davalara maruz kalabilir. ABD Kongresi, şirketlere bu anlamda yasal koruma sağlayacak kanuni bir altyapı sağlamayı tartışıyor.

        'BİZ BAŞKALARI GİBİ KULLANICI BİLGİLERİNİ SATMIYORUZ'

        Zirveye katılan isimlerden Apple’ın CEO’su Tim Cook, isim vermeden Google ve Facebook’a taş atarak “Bizim iş modelimiz doğrudur, biz kullanıcı bilgilerini satmıyoruz” dedi. Obama’nın açıklamalarına da destek veren Cook, siber güvenlik için işbirliği yapılmasının gerekliliğine işaret etti. Cook, “Hiçbir kurum ya da şirket siber savunmasını tek başına yapmamalı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ