Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Sanayi Bakanı Fikri Işık: 5G teknolojisine ihale yapılmadan geçilebilir - Teknoloji Haberleri

        Bülent AYDEMİR / HT GAZETE

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “4G ile zaman kaybetmeye gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G’ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G’li bir çöplük haline döner” sözlerinin ardından başlayan tartışmaları değerlendirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın oğlunun düğününde sorularımızı yanıtlayan Bakan Işık, 5G teknolojisine ihalesiz de geçilebileceğini söyledi.

        Güney Kore’nin 2018’e kadar 5G’ye geçeceğini kaydeden Işık, Türkiye’nin de 5G teknolojisi üzerinde çalışması gerektiğini vurguladı. Işık, “Türkiye 5G’ye 2-3 yıl içerisinde hazırlanabilirse 4G ile zaman kaybetmenin bir manası yok. Biz de geleceğin teknolojilerinde dünyadaki yarışta yerimizi almalıyız” diye konuştu.

        ‘İNSAN KAYNAĞI İTHAL EDİLEBİLİR’

        4G için ihale şartnamesinin hazırlandığını ve mayısta ihaleye çıkılacağını hatırlattığımızda Bakan Işık, “Onu, Ulaştırma Bakanlığı yürütüyor ancak ihalesiz de yapılabilir” dedi. Işık, “Yüzde 15 yerli katılım oranı az değil mi?” sorusuna ise “Bunun için kaynağa ihtiyacınız var, insan kaynağına ihtiyacınız var. İnsan kaynağı ithal edilebilir, bunun önünü açacak düzenleme yapılması gerekebilir” yanıtını verdi.

        "1GB ÇOK MÜTHİŞ BİR HIZ"

        Işık, 5G teknolojisinin avantajlarını anlattı. 3G’nin baz istasyonları üzerinden haberleşmeyi sağladığını hatırlatan Işık, 5G’nin ise internet ortamında haberleşme sağladığını ve bağlantı hızının oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Halen kullanılan 3G’de internet hızının saniyede 30 megabyte’a ulaştığını belirten Bakan Işık, 4G’de bunun 300 megabyte’a ulaştığını, 5G’ye geçildiğinde ise hızın 1 gigabyte’a kadar çıktığını söyledi. Bakan Işık, “Bu, müthiş bir hız” diye konuştu.

        "TEKNOLOJİ ÜRETİP SATAN ÜLKE OLALIM"

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin teknolojiyi tüketen değil, üreten ve dünyaya satan bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ