Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Mobil hat sorgulamasında şaşırtan sonuç - Teknoloji Haberleri

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, mobil hat sorgulama hizmetinden bugüne kadar 15 milyondan fazla sorgulama yapıldığını belirterek, "Bilgisi olmaksızın bir vatandaşın üzerine 264 adet mobil hat açıldığı mobil hat sorgulama sistemiyle tespit edildi" dedi.

        Acarer, Türkiye'de 72 milyona yakın mobil telefon abonesinin bulunduğunu anımsatarak, BTK'nın tüketicileri korumaya yönelik birçok düzenleme ve uygulama yaptığını söyledi.

        Açık hatların azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Acarer, "BTK tarafından tüketicilerin bilgisi dahilinde olmayan ve kendi adlarına açılan mobil hatların sayısını öğrenme imkanının sağlanmasını temin etmek ayrıca tüketicinin mobil cep telefonu aboneliği olup olmadığı aranmaksızın kendi bilgileri dışında açılan hatları öğrenebilmelerine imkan tanıyan mobil hat sorgulama hizmeti başlatıldı" diye konuştu.

        e-DEVLET'TEN SORGULANIYOR

        Mobil hat sorgulama hizmetinin BTK'nın internet sitesinden başlatıldığını anlatan Acarer, hizmetin daha sonra e-Devlet sistemine taşındığını ifade etti.

        e-Devlet şifresine sahip veya e-imza, mobil imza sahibi olan kişilerin www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden kimlik numarasıyla eşleşen üzerine kayıtlı mobil hatları öğrenebildiklerine dikkati çeken Acarer, şöyle konuştu:

        "Uygulama üzerinden talebini gerçekleştiren abonenin, üzerine kayıtlı bulunan hatları görebilmesi için cep telefonuna gelen şifreyi, sayfadaki ilgili yere girmesi gerekiyor. Böylece, kişisel bilgi kapsamına giren hat bilgilerinin başkası tarafından sorgulanması engellenmiş oluyor."

        '15 MİLYONDAN FAZLA SORGULAMA YAPILDI'

        Mobil hat sorgulama hizmetinin 2013'te başlatılmasıyla abonelerin yoğun talep gösterdiğini belirten Acarer, "2013 yılında 4,3 milyon, 2014 yılında 6,9 milyon ve 2015 yılının 5 ayında 3,9 milyon olmak üzere toplamda 15,2 milyon mobil hat sorgulaması yapıldı. Sorgulamada kişilerin üzerine bilgisi ve haberi olmadan kaydedilen mobil hatlar çıkabiliyor. Bir vatandaşımız yaptığı sorgulamada, bilgisi olmaksızın üzerine 264 adet mobil hat kaydedildiğini tespit etti, bunu görünce şok oldu" dedi.

        'BU HATLAR ÜCRETSİZ KAPATILABİLİYOR'

        Acarer, mobil hat sorgulamasında üzerlerine bilmedikleri ve istemedikleri hat çıkanların yapması gerekenleri şöyle anlattı:

        "Mobil Hat Sorgulama Sayfasında üzerlerine kayıtlı bulunan hatları öğrenebilen aboneler, bilgileri haricinde açılan hatları ilgili operatör bayileriyle irtibata geçerek ücretsiz olarak bu hatları kapatma imkanına sahiptir. Vatandaşlarımız bu sayfa üzerinden üzerlerine mobil hat kayıtlı olup olmadığını sorgulayarak varsa bilmedikleri kayıtlarını iptal ettirebilirler."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ