Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil 6 Çinli'ye casusluk suçlaması! - Teknoloji Haberleri

        Amerikan Adalet Bakanlığı, 6 Çin vatandaşının hassas mobil telefon teknolojilerini ve ticari sırları çalmak suçlamasıyla tutuklanması kararı aldı.

        Wall Street Journal'ın haberine göre ABD şirketlerinden çalınan teknoloji, mobil telefonlarda kullanılan hassas radyo frekansı filtreleme teknolojisi.

        Avago Technologies ve Skywork Solutions isimli iki Amerikan teknoloji şirketinden çalındığı iddia edilen ticari sırların Çinli bazı üniversitelere ve firmalara araştırmalarda kullanılmak üzere tutuklanan 6 Çinli tarafından gönderildiği düşünülüyor.

        Ticari sırları çalınan şirketlerin iPhone'a da parça üretimi yaptığı biliniyor.

        Sırların Çin devlet üniversitesi Tianjin Üniversite'ne sızdırıldığı belirtiliyor. Tianjin Üniversitesi'nin bu bilgileri alıp yeni teknolojiler ürettiği ve bunları şirketler ile askeri kuruluşlara sattığı iddia ediliyor.

        Tianjin Üniversitesi profesörü Zhang Hao, cumartesi günü Los Angeles Havaalanı'nda gözaltına alındı.

        Diğer 5 şüphelinin ise halen Çin'de bulunduğu, Çin hükümetinin teslim etmesi halinde veya Çin'den başka bir ülkeye seyahat etmeleri halinde gözaltına alınmaları için hazırlık yapıldığı bildiriliyor.

        ABD ve Çin hükümetleri arasında askeri ve ticari casusluğu önleme anlaşması var. Bu çerçevede daha önce eski bir NASA ihalecisi tutuklanmış, yine Çin hükümeti Kanadalı bir çifti Çin'in ulusal güvenlik sırlarını çaldıkları iddiasıyla gözaltına almıştı.

        ABD'nin casuslukla itham ettiği isimler ise şunlar:

        Çin'in Tianjin Üniversitesi'nde akademisyen olan ve doktoralarını Güney California Üniversitesi'nde yapan 36 yaşındaki Hao Zhang ve 35 yaşındaki Wei Pang hakkındaki iddianamede, Amerikan firmalarının geliştirdiği cep telefonlarında ve bazı cihazlardaki sinyallerin sınırlanmasıyla ilgili bilgileri Çin devleti tarafından kontrol edilen firmalar ve üniversiteler için "uzun süreli çabanın sonucu" çaldığı ifade edildi.

        İddianamede iki Çinli profesör dışında dört kişi daha hakkında suçlamalar yer aldı. Casusluk olayına karıştığı iddia edilen diğer kişilerin ROFS Microsystems'in yönetim kurulu üyesi akademisyen Jinping Chen, Tianjin Üniversitesi doktora öğrencisi ve ROFS Microsystems çalışanı Chong Zhou, Güney California Üniversitesi'de eğitim gören Huisui Zhang ve ROFS Microsystems Genel Müdürü Zhao Gang olduğu belirtildi.

        "Tescilli ticari bilgiler" geliştiren firmalarda iş bulduğu belirtilen iki akademisyenden Pang'ın doktorasının hemen ardından 2005'te mühendis olarak Colorado'daki Avago Technologies adlı firmada işe başladığı, Zhang'ın da Massachusetts eyaletindeki Skyworks Solutions firmasında çalıştığı belirtildi. Pang ve Zhang ile diğer dört Çinlinin 2006 ve 2007 yıllarında bir iş planı yaptıkları belirtilen iddianamede, Çin üniversiteleri ve diğer kuruluşlardan ticari menfaat sağladıkları kaydedildi.

        Haklarında casusluk suçlaması bulunan iki Çinli profesör Pang ve Zhang, doktoralarını Güney California Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği alanında yapmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ