Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Facebook'ta karşıt görüşleri ne kadar okuyoruz? - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM/EKONOMİ SERVİSİ

        Seçim yasaklarının başlamasıyla artık anket sonuçları yayımlanamıyor. Ancak bu yasakların sosyal medyaya uğramadığı, hatta artık seçim öncesi son dönemece girilirken kaynağı belirsiz birçok anketin siyasal propaganda amacıyla daha sık paylaşıldığı herkesin malumu.

        Günümüzde birçok kişi artık haberlere öncelikli olarak Twitter, Facebook gibi sosyal platformlardan ulaşıyor. Politik tartışmalar da buna paralel olarak, özellikle genç nesil için, kahvehane, çarşı-pazardan sanal aleme taşınmış durumda.

        Peki bu mecralar ülkedeki genel politik iklimi anlamaya ne kadar yardımcı oluyor? Facebook veri analistlerinin gerçekleştirdiği bir araştırma kullanıcıların genelde karşıt görüşlerden pek de haberdar olmadığını ortaya koydu.

        Analistler söz konusu araştırma için 10.1 milyon ABD'li 'politik kullanıcının' davranışını inceledi. 'Politik kullanıcı' sözüyle, kişisel bilgilerinde kendini muhafazakar, liberal gibi siyasi bir biçimde tanımlayan kullanıcılar kastediliyor.

        FACEBOOK ARKADAŞLARIMIZIN YÜZDE 80'İ BİZİMLE AYNI GÖRÜŞTE

        Yapılan araştırmaya göre Facebook kullanıcıları haberlere 'rastgele' erişseydi siyasi iletilerin ortalama yüzde 45'i karşıt görüşten olurdu. Ancak 'News Feed'inizde çıkan haberler rastgele belirlenmiyor. Facebook, karmaşık bir algoritma kullanarak sizin daha önce tıkladığınıza benzer içerikleri size gösteriyor.

        Elde edilen verilere göre kendini siyasi olarak belli bir görüşte tanımlayanların Facebook arkadaşlarının yüzde 80'i aynı siyasi görüşü paylaşıyor. Bu nedenle kullanıcıların tıkladığı siyasi paylaşımların sadece yüzde 24.9'u karşıt bir görüşü temsil ediyor. Yani hem arkadaş hem de içerik tercihleri Facebook kullanıcılarının kendini katılmadıkları görüşlere kapamasına sebep oluyor.

        'KİM OY VERİYOR ANLAMIYORUM' SORUNU

        Bu da genelde güncel olayları sosyal medyadan takip eden kullanıcıların seçim sonuçlarına çok şaşırmasına sebep oluyor. Yani 'A' partisini destekleyen biri karşıt görüşteki insaları pek de tanımadığı ve görüşlerinden haberdar olmadığı için 'Ya bu 'B' partisine kim oy veriyor anlamıyorum' diyebiliyor.

        Bu araştırmanın sadece ABD'li kullanıcıları kapsadığını da unutmamak gerekiyor. Seçim dönemi olsun veya olmasın Türkiye'de seçmenlerin ABD'den çok daha fazla kutuplaştığını, kamplaştığını söylemek yanlış olmaz.

        Peki karşıt görüşe 'kulaklarını tıkama' Facebook ile mi hayatımıza girdi? Northeastern University'den Dr. David Lazer Facebook'un kamuoyuyla paylaştığı bu araştırmanın değerli bir veri sunduğunu ancak diğer sitelerin de incelenmesi gerektiğini belirtti. Dr. Lazer 'Facebook öncesi' dönemden benzer veriler olmadığı için eskiden insanların karşıt görüşlerden ne kadar haberdar olduğunun ortaya koyulamayacağını ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ