Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji 4G ihalesi ne olacak? - Teknoloji Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT GAZETE

        Seçimlerden önce, 26 Mayıs’ta cep telefonu ve mobil cihazları en son iletişim teknolojisine taşıyacak 4G ihalesi yapılacaktı, yapılamadı.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beklenmeyen zamanda, beklenmeyen şekilde ve beklenmeyen taktikle devreye girmesi, bürokrasi cephesini tedirgin etti ve 15 Mayıs’ta yapılan bir duyuruyla, 4G ihalesi 26 Ağustos’a ertelendi. Ancak konu burada da bitmiyor. Acaba 26 Ağustos’ta bu ihale yapılacak mı, yapılmayacak mı?

        Eğer 10 Temmuz’a kadar bir adım atılırsa 4G ihalesi yapılacak demektir. Sessiz kalınırsa kadük olacaktır.

        Sorumlu adresteUlaştırma BakanlığıileBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu(BTK) var. Seçim sonrası kafalar karışık olsa da yaklaşık 2.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen ihale söz konusu. GSM operatörleri de 4.5G’nin kullanıldığı bir dünyada 3G teknolojisinin kapasite açısından yetersiz, hız olarak da yavaş kaldığını düşünüyorlar. Bunu net ifade etmiyor veya edemiyorlar, amaTurkcell,VodafoneveAvea’nın bu ihaleyi dört gözle beklediklerini söyleyebilirim.

        Ayrıca 4G’nin teknolojik altyapısında görev alacakEricsson, Huawei, ZTE, Nokia, AlcatelveSamsunggibi şirketler de şüphesiz bu ihaleyle yakından ilgililer. Bir de bu ihalede yerli şirketlerimizin tavsif edilemeyen vaziyeti var. Zaten 4G ihalesinin iptali içinde 2 husus öne çıkmıştı: 1) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,“Bu ihaleyle eski teknoloji gelecek, Türkiye çöplüğe dönecek”sözleri. 2) Yerli şirketlerimizin geliştireceği 4G baz istasyonları bu ihaleye yetişmeyecek.

        Gelinen noktada,Aselsan-Netaş-Argelakonsorsiyumunun testlerinin devam ettiği belirtilen yerli 4G baz istasyonlarının ihaleye ne kadar hazır olup olmadıkları meçhul. Zamana ihtiyaç var mı, o da meçhul.Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan (SSM)aldığı 40 milyon dolarla yola çıkanAselsan’ın yerli 4G baz istasyonu, ne kadar yerli ve özgün olacak bilemiyorum. Fakat riskler ve risk sermayesi devrede olmadığına göre devletin hazır parasıyla“gittiği yere kadar”bir şeyler yapılacaktır.

        GÖZLER BTK'DA OLACAK

        Zaten yüzde yüz yerli 4G ihtimali sıfır. Her halükârda yerli 4G baz istasyonunu yaklaşık yüzde 25’lik bir kısım patentli ürünlerden oluşacaktır. Fakat ihale şartnamesinde 4G’de kullanılacak teknolojik altyapı için yerlilik oranlarının % 15’lerden daha yukarı çekilerek tedarik edilecek yerli ürünlerin tarifinin de sarih bir şekilde yapılması lazım. Türkiye’den alınacak kablolar veya plastik sarf malzemeleri yerli teknolojik ürün sınıfında zikredilirse bu işten hayır gelmez.

        Buraya kadar yazdığım hususların gelip kilitlendiği noktaBTK. Çünkü önceki günBTKüyeliğineMusa ŞahinveFigen Kılıçatanıncaya kadar“Kurul”eksik üyeler sebebiyle karar alamıyordu. Bu atamalarla yeniden yeter sayıya ulaşıldığına göre 4G ihalesini bu üyelerin netleştirmesi gerekecek.

        BTKtarafından 26 Ağustos’a ertelenen ihalenin yapılabilmesi için mevzuat gereği 45 gün önceden, ihale şartnamesinin ertelemeden kaynaklanan tarih ve takvimlere yönelik düzenlemelerinin yapılarak zeyilname yayınlanması gerekiyor. Bunun nihai tarihi de galiba 10 Temmuz. Eğer herhangi bir şey yapılmaz,BTKzeyilname yayınlamaz ise bilin ki bu ihale yapılmayacaktır...

        İRAN, TÜRKİYE'Yİ SAHAYA MI ÇEKİYOR?

        Dün gazetelerdeİran’ınAnkara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli’nin ilginç açıklamaları vardı. Okudukça şaşırdım.Bikdeli’ye göre İran 10 milyar dolarlık yapım işini ihalesiz olarak Türk şirketlerine açma kararı almış. İran işi verir, ama para tarafına karışmam. Neden mi?

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan olarak 13 yıl önce yaptığı ilk İran ziyaretinden morali bozuk dönmüştü.TAVyapıp tamamladığı işlerle Tahran’da sıkıntı yaşamıştı,Turkcellkazandığı ihaleyleİran’da GSM operatörlüğü yapacaktı veBOTAŞda pahalı aldığı doğalgazda indirim bekliyordu. Bu 3 konuBaşbakan Erdoğantarafındanİranmakamlarıyla görüşüldü. Üçünden de netice alınmadı.BOTAŞise o günden bu yana uluslararası tahkimde doğalgazda indirim için uğraşıyor.Büyükelçide“Daha fazla doğalgaz alınması için anlaşma yapalım, gazın fiyatını indiririz”diyor. Hasılı, yoğurdu üfleyerek yiyelim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ