Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Nobel ödüllü profesör Türkiye'de - Teknoloji Haberleri

        Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün (GYTE) davetlisi olarak Türkiye'ye gelen 2007 yılı Nobel Fizik Ödülü sahibi Prof. Peter Grünberg, nanodünyadaki dev buluşunu öğrencilerle paylaştı.

        Nano-magnetizma ve spintronik konularındaki araştırmaları ve geliştirdiği teknoloji ile bilgisayar hafızalarının yüzlerce kat artmasına ve hızlanmasına katkısından ötürü 2007 yılında Nobel Fizik Ödülü alan Prof. Dr. Peter Grünberg, GYTE'de düzenlenen "A Short History Of The Electron: From Amber To GMR" konulu konferansta öğrencilere bilgi verdi ve sorularını cevapladı.

        Teknolojinin bugünkü seviyesine ulaşmasının ve bundan sonra göstereceği seyri konusunda ve özellikle nanoteknoloji ile ilgili öğrencilere ilginç bilgiler sunan Grünberg, ayrıca, GYTE'de kurulması düşünülen ''NANO-Magnetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi''nin planlarını da enstitü yetkilileri ile birlikte değerlendirdi.

        Grünberg'in keşfettiği GMR teknolojisinin enformasyon ve iletişim alanına büyük etkisi olduğunu belirten GYTE Fizik Bölümü Başkanı Prof. Bekir Aktaş, "Profesör Grünberg özellikle nanoteknoloji konusunda dünyanın en önde gelen bilim adamlarındandır. Özellikle günümüzde tüm sabit disklerde kullanılan okuyucu kafaların yapımına imkan veren bu teknolojiyle sabit disklerin kapasitesini yüzlerce kez artıran buluşu ona Nobel Ödülü'nü kazandırdı. Bizler de kendisini davet ederek bilgilerini bizimle paylaşmasını rica ettik." dedi.

        Kurmayı düşündükleri ''Nano-Magnetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi'' ile ilgili kendilerinden çok değerli bilgiler aldıklarını söyleyen Aktaş, "Profesör Grünberg merkezin kuruluşu ile yakından ilgilendi. Türkiye'de ilk defa kurulacak olan bu merkezin ülkemizin bilim hayatına büyük katkısının olacağından eminim." diye kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ