Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Meğer Plüton’un kalbi düzlükmüş - Teknoloji Haberleri

        NASA, New Horizons aracının çektiği Plüton fotoğraflarından birini daha yayınladı.

        Yeni fotoğraf, Plüton’un yüzeyindeki kalpşeklindeki açık renkli alanın ayrıntılarını ortaya çıkarıyor. Buna göre kalp şeklindeki alan derin olmayan vadilerle bölünmüş geniş düzlüklerden oluşuyor. Yüzeyin parlaklığının nedeni ise bu düzlüklerin buzla kaplı olması.

        Vadilerdeki koyu renkli alanların ise volkanik faaliyetler sonucu oluşmuş kayalar olduğu tahmin ediliyor.NASA’ya göre Plüton görece genç bir gökcismi olduğu için tektonik ve volkanik faaliyetlere sıklıkla rastlanıyor. NASA, Plüton’da keşfettiği alanlara resmi olmayan isimler vermeye de başladı.

        Kalp şeklindeki alanda bulunan düzlüklere “Sputnik Planum” (Sputnik Düzlüğü) adı verildi. Sputnik, Sovyetler Birliği’nin ilk insanlı uzay programının adıydı. NASA, görüntüleri önceki gün yayınlanan yüksekliği 3 bin-4 binmetre arasında değişen dağlık alana ise “Norgay Montes” (Norgay Dağları) adını verdi. Tenzig Norgay, Yeni Zelandalı dağcı Edmund Hillary ile Everest’in zirvesine ilk kez çıkan Nepalli dağcıydı. NASA, NewHorizons’un 12 saat boyunca çektiği görüntülerin bugüne kadar sadece yüzde 1’inin Dünya’ya ulaştığını açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ