Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple’ın değeri 2 haftada 100 milyar dolar eridi - Teknoloji Haberleri

        Teknoyo'nun haberine göre Apple’ın piyasa değeri son 2 haftada 100 milyar dolar birden eridi. 20 Temmuz’da 132 dolar olan Apple hisseleri dün 115 dolara indi. Borsada sadece bu yılın değil, 35 yıllık borsa tarihindeki en kötü günlerini yaşayan Apple’ın, 20 Temmuz 2015’te 753 milyar dolar olan toplam piyasa değeri, dün itibariyle 653 milyara dolara geriledi.

        Son aylarda tanıtıp, satışa sunduğu akıllı saati Apple Watch ve online müzik servisi Apple Music ile tüm dikkatleri üzerine çeken ABD’li teknoloji devi Apple’ın, 15 günlük kaybı da 100 milyar doları buldu. Diğer bir deyişle, Apple’ın ABD’nin NASDAQ Endeksi’nde son 2 haftada işlem gördüğü her gün ortalama 8.3 milyar doları buhar oldu!

        1980 yılında işlem görmeye başladığı New York Borsası’nda en yüksek piyasa değerine bu yılın Şubat ayında 775 milyar dolar ile ulaşarak rekor kıran Apple’ın piyasa değerindeki düşüş, son 6 ayda ise 120 milyar doları aştı.

        Yatırımcısını üzen Apple’a bir kötü haber de dünyanın en büyük yatırım bankalarından olan Bank of America Merrill Lynch’ten geldi. Apple’ın Nisan-Haziran 2015 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını değerlendiren finans kuruluşu, Apple hisseleri için yatırımcılara verdiği tavsiyelerini “Al”dan, “Nötr”e çevirdi.

        Bir diğer yatırım kuruluşu Morgan Stanley de, analistlerin hisse fiyatı hedefi olarak koyduğu 155 doları “aşırı değerli” bularak, “Apple hisselerinin 2012 yılındaki hızlı çıkışını, tekrar görmemiz çok zor” yorumunu yaptı.

        NEDEN DÜŞÜYOR?

        Peki, son açıklanan çeyrekte 50 milyar dolarlık gelir ve 11 milyara dolarlık net kârıyla herkesi kıskandıran Apple’ın piyasa değeri neden düşüyor? Analistler bu duruma iki temel göstergeyi neden olarak gösteriyor.

        Bunlardan birincisi Apple’ın toplam gelirlerinin yüzde 63’ünü oluşturan iPhone satışlarındaki büyümenin yavaşlaması. Hiç şüphesiz ki yatırımcıları en çok düşündüren konuların başında, iPad satışlarındaki çöküşün ve Mac satışlarının sınırlı kalmasının, Apple’ı sadece iPhone satış gelirlerine bağlı bir şirket haline getirmesi bulunuyor.

        ÇİN'DE 3. SIRAYA GERİLEDİ

        Apple’ın değerindeki düşüşü tetikleyen ikinci en önemli konu ise dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olma yolunda ilerleyen Çin’de, ABD’li devin 3. sıraya gerilemesi.

        Araştırma kuruluşu Canalys’nin geçtiğimiz gün açıkladığı 2015 yılı 2. çeyrek verilerine göre Çin’in akıllı telefon pazarında Xiaomi yüzde 15.9’luk payla birinciliğe yükselirken, Huawei yüzde 15.7 ile ikinci sırada. Apple ise toplam gelirlerinin yüzde 27’sini elde etmesine ve en hızlı büyüdüğü pazarlardan biri olmasına karşın Çin’de üçüncülüğe geriledi.

        Apple'ın piyasa değerindeki değişimler:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ