Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple sürücüsüz otomobil üretiyor - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Şirket içi yazışmalara göre Apple sürücüsüz bir araç üretiyor.

        İngiliz The Guardian Gazetesi tarafından elde edilen yazışmalara göre Apple, Silikon Vadisi'nde sürücüsüz otomobil üretiyor ve aracı test etmek için San Francisco Bay bölgesinde güvenli yerler arıyor.

        The Guardian'a göre belgeler, hakkında sıkça söylenti çıkan ve Titan Projesi adı verilenApple'ın sürücüsüz otomobil çalışmalarının tahmin edilenden çok daha ileri safhada olduğunu gösteriyor.

        Mayıs ayında, Apple'ın gizli Özel Proje grubundan mühendisler, San Francisco yakınlarındaki 2.100 dönümlük eski bir deniz üssünü sürücüsüz araçlar için yüksek güvenlikli bir test alanı haline getiren GoMentum İstasyonu yetkilileri ile bir araya geldi.

        Guardian tarafından elde edilen yazışmalarda, Apple mühendisi Frank Fearon'ın şu mesajı dikkat çekti: "Biz ... alanı ne zaman ve hangi şartlarda kullanabileceğimizi ve alanı kullanan diğerleriyle nasıl koordine olacağımızı öğrenmek istiyoruz."

        Yine belgelere göre, Mayıs ayı sonlarında GoMentum İstasyonu otonom araçlar programı yöneticisi Jack Hall, Apple mühendisi Frank Fearon'a tesiste yapılacak turu erteleyen bir mesaj gönderiyor ve şöyle ekliyor: "Her şeyin yolunda olduğunu ve test takviminizi teyit etmek için bir görüşme ayarlamayı umuyoruz."

        Apple yorum yapmaktan kaçındı.

        TESİSİ ASKER KORUYOR

        GoMentum İstasyonu (GoMentum Station) 20 mil uzunluğunda asfalt karayolu ve sokakları olan bir ikinci dünya savaşı dönemi tesisi. Yetkililer, halka kapalı olan ve ordu tarafından korunan tesisin sürücüsüz araç teknolojilerinin geliştirilmesinde dünyanın en büyük güvenli test tesisi olduğunu belirtiyor.

        Mercedes-Benz ve Honda GoMentum tesisindedaha önce sürücüsüz araç testleri yapmıştı.

        Gazete ayrıca, Apple'ın Cupertino'daki ana kampüsünden birkaç mil ötede Sunnyvale'deki gizli bir ofiste otomotiv teknolojileri üzerine çalışan yüzlerce mühendisi olduğunu yazdı.

        Belediye kayıtlarına göre Apple Sunnyvale'deki ofisi 2014 yılında kiralıyor ve daha sonra binada laboratuar, atölye alanları, güvenlik ve erişim kartı okuyucuları eklemek suretiyle tadilat yapılıyor.

        GİZLİLİK TAKINTISI

        GoMentum İstasyonu'nun sahibi Contra Costa Ulaştırma İdaresi'nin Genel Müdürü Randy Iwasaki, Apple ile bir gizlilik anlaşması imzalamak zorunda kaldıklarını, bu yüzden Apple'ın hizmetleri ile ilgilendiği dışında hiç bir açıklama yapamayacağını söyledi.

        Iwasaki ayrıca; "Eğer güvenli bir yerde test yapmak istiyorsanız, Silikon Vadisi'nde yeterince boş alan yok. GoMentum İstasyonu Silikon Vadisi'nin 40 mil kuzeyinde bulunuyor. Şirketlerin araçları ile yazılım ve donanım mühendislerini rahatlıkla getirebileceği kadar vadiye yakınız" dedi.

        Guardian tarafından ele geçirilen yazışmalarda Apple mühendisi Fearon'ın yazdığı e-postaları şifreli bir simge ile imzaladığı görüldü.

        TESLA EKİBİ TESİSE GİREMEDİ

        Şimdiye kadar sadece Honda'nın testler için 250 bin dolarlık bir anlaşma imzaladığı, Google ve diğer otomobil üreticilerinin sürücüsüz otomobil testleri için GoMentum İstasyonu'nu ziyaret ettiğini bildirildi.

        Nisan ayında, GoMentum İstasyonu'nu koruyan askerler, tesisi gezmeye gelen Tesla Motors ekibindeki yabancı uyruklu çalışanların ve sosyal güvenlik numarasını vermeyi reddeden bir yöneticinin tesise girmesine izin vermemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ