Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi Savunmada hücuma geçtik! - Savunma Sanayi Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / GAZETE HABERTÜRK

        Savunma sanayiinde son yıllarda ciddi atılımlar içine giren Türkiye, katıldığı fuarlarda ise pazar olmaktan ziyade geliştirdiği projeler için işbirliği modelleri üzerine görüşmeler yapıyor. Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve ekibiyle Londra’da iki yılda bir yapılan Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda (DSEI) bir araya geldik. Türkiye’nin savaş uçağı projesi FX için İngiliz Rolls Royce ile nasıl bir işbirliği yapabileceğinin modeli üzerine çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Artık Türkiye’yi pazar olarak görenlerle işbirliğine gitmek istediğimize vurgu yapıyoruz. Savunma sanayiinde yaptığımız yatırımlar ve projelerle çok değerli konumdayız. Ciddi paralardan bahsediyoruz ve bu yatırımların en iyi modellerle nasıl paylaşılacağını konuşuyoruz” dedi.

        Bu sene 15-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen fuara, Türkiye, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Savunma Sanayii İhracatçılar Birliği’nin (SSIB) organizasyonuyla, 14 Türk şirketi, ödüllü tasarımıyla dikkat çeken stantlarda ve özel alanda iştirak ettiler. 50’nin üzerinde ülkeden çeşitli seviyelerde yaklaşık 1500 şirketin iştirak ettiği bu fuar, sektörün öncü etkinlikleri arasında yer alıyor. Daha çok endüstri içinde işbirliklerini, tanışmaları, anlaşmaları, yeni ürünlerin tanıtılmasını hedefleyen DSEI’de, Türkiye gibi ülkeler de, ‘Biz de bu sektörde varız ve şunları yapıyoruz’ kabilinden boy gösteriyor.

        İngiltere Savunma Bakanlığı’nın sponsorluğunda, Londra’daki Excel Fuar Merkezi’nde düzenlenen DSEI etkinliğine üst düzey yetkililerden ziyade ürün geliştiren, yapan, pazarlayanlarla bunları tedarik edenler ilgi gösteriyor. Ayrıca Türkiye, bu fuarda ilk defa tüm şirketleriyle aynı alanda yer aldı. SSM ile SSI’nin ortak çalışmasıyla, 830 metrekarelik alanda TAI, Havelsan, Roketsan, MKEK, BMC, Dearsan, Denar, FİGES AŞ, Kilim Group, Menatek, Otokar, OSSA, Yakupoğlu Tekstil ve Deri Sanayi AŞ (YDS) ve Transvaro olmak üzere 14 firma katıldı.

        ‘EMEKLEMEDEN AYAĞA KALKTIK’

        SSI Başkanı Aral Alış, Türk savunma sanayiinin emeklemeden ayağa kalktığına işaret ederek, savunma ve havacılık alanında faaliyet gösteren 400 firma olduğunu ve ihracatın 1.6 milyar doları bulduğunu söyledi.

        "DIŞARI AÇILMAK İÇİN BURADAYIZ"

        Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, ”Dünyanın önde gelen firmalarıyla bu fuarda işbirliği ve ileriye dönük planlar yapmak için buradayız” dedi. Türkiye’nin savaş uçağı projesi FX için İngiliz Rolls Royce ile nasıl bir işbirliği yapabileceğinin modeli üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tüfekçi, dünyada sivil veya askeri uçak geliştiren Boeing, Airbus, Saab benzeri şirketlerin de Rolls Royce ile çalıştıklarını, Türkiye’nin de bu modelle ne yapabileceğini araştırdıklarını kaydetti. Türkiye’nin 10 yıl içinde kendi ürününü çıkaracak bir takvimi olduğunu belirten Tüfekçi, “Yerli savaş uçağı FX projesi için ciddi işbirlikleri için araştırma yapıyoruz” diye konuştu.

        Londra’daki fuarda Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Asuman Vangölü, Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, Müsteşar Yrd. Tüfekçi ve Daire BŞK Ferhat Yenibetiz ile sohbet etme imkânımız oldu.

        HEDEF 19 MİLYAR $

        Fuarın ilk akşamı da Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, rezidansında, fuara katılan SSM yetkilileri, Türk şirketleriyle, İngiliz Savunma Bakanlığı ve İngiliz şirket yetkililerini bir araya getirdi. Bilgiç, iki ülke arasında dış ticaret hacminde 19 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için savunma sanayiisinde ilişkileri daha ileri taşımanın önemine vurgu yaptı.

        YERLİ İÇİN HAZIRIZ

        Hürkuş, Anka ve Atak’ın ihracata başlamasıyla Türkiye’de tablonun değişeceğini belirten SSM Kalite ve Stratejik Yönetim Daire Başkanı Ferhat Yenibertiz, yakında Ankara’da üretim hattı merkezinin temeli atılacak olan yerli yolcu uçağı için de takvimin çıkarıldığına vurgu yaparak, gövde için TAI, motor için TEI görev alacak ve ana hedefin dışarıya ürün satacak rekabete ulaşmak olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ