Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Milli elektrikli lokomotif bugün raylara iniyor - Teknoloji Haberleri

        Türkiye’yi raylı araç sektöründe dünya otoritelerinden biri halinegetirecek Milli elektrikli lokomotif E1000 raylara iniyor.

        TÜBİTAKMarmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Türkiye Lokomotif ve Motor SanayiAŞ (TÜLOMSAŞ) ortaklığı ile tamamı yerli teknoloji ile geliştirilenE1000, 4 yıllık yoğun çalışmanın ardından Bilim, Sanayi ve TeknolojiBakanı Fikri Işık ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıylaEskişehir TCDD Hasanbey Lojistik Merkezi’nde bugün düzenlenecek törenle raylardaki yerini alacak.

        TÜBİTAK’ın desteklediği ve 18 bilim insanının çalıştığı proje ileTürkiye dünyada sadece gelişmiş ülkelerin sahip olduğu ve raylı araçsektöründe katma değeri en yüksek bileşenlerden oluşan cer konverteri,cer kontrol ünitesi, tren kontrol ve yönetim sisteminin hemtasarımcısı hem de üreticisi konumuna ulaşıyor.

        Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) manevra ve kısamesafe yük taşıma ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklerledonatılan elektrikli lokomotif E1000,1 megavatlık cer sistemiylemodern bir sürüş sistemiyle ön plana çıkıyor. Tüm laboratuvar, yazılımve alt yapı çalışmaları, fabrika ve yol testleri, prototip üretimiyüzde yüz yerli olarak gerçekleştirilen proje ile Türkiye’nin sahipolduğu teknolojiler hafif raylı taşıtlardan, hızlı trenlere kadarbirçok raylı taşıta uyarlanabilecek.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 2023 hedefleridoğrultusunda, tamamı yerli teknolojiler ile Türkiye yurt dışına bağlıkalmadan lokomotif tasarlayabilecek, üretebilecek ve satışyapabilecek. İhracatta Türkiye’ye ivme katacak Milli elektriklilokomotif E1000, cari açığı azaltmasının yanı sıra yüksek güçte anahat lokomotifi, yüksek hızlı tren ve şehir içi raylı taşıt üretimininöncülüğünü üstleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ