Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Google'dan "Hızlandırılmış mobil sayfalar” projesi - Teknoloji Haberleri

        Google mobil web üzerinde sitelerin yüklenme sitelerini oldukça kısaltacak iddialı bir projeye imza atıyor.

        Google’nin yeni açık kaynak kodlu projesinin (Accelerated Mobile Pages (AMP) – Hızlandırılmış mobil sayfalar) temelde kendi web sitelerini ve ürünlerini benimseyen, kullanan yayıncılar ve geliştiriciler için hazırlanmış yeni bir HTML framework olduğunu söyleyebiliriz.

        STANDARTA OTURTMAK İSTİYOR

        Google’nin bunu yapmasının temel nedeni mobil web dünyasında halihazırda oturmuş bir standardın bulunmaması gibi görünüyor. Material design çerçevesinde tasarımcı ve yazılımcılar için standartlar oturtmaya çalışsalar da bu konuda iyi bir sonuç elde edilmemiş gibi görünüyor. Bu nedenle de hem açılması hem de açıldıktan sonra okunması/gezilmesi zor olan yayıncı sayfalarını artık daha iyi bir standarta oturtmak istiyorlar. Buton boyutları, metinler, okunabilirlik, fontlar…

        Google, “AMP sayesinde web site sahiplerinin JavaScript gibi mobilde aksayan teknolojilerden sıyrılarak performanslarının bariz bir şekilde artırıldığı mobil sayfalar hazırlamalarına imkan veriyoruz” diyor. Bu teknolojinin ilk partnerlerinden olan mobil haber okuma uygulaması Nuzzel’in önceden 3 saniyede açtığı haberlerin artık milisaniyeler içerisinde açıldığını da ekliyorlar.

        BİR ÇOK BÜYÜK YAYINCI ÇALIŞMALARA BAŞLADI

        Şimdiden bir çok büyük yayıncı AMP sistemini kullanmak için çalışmalara başlamış durumda. Bu büyük yayıncılardan bazıları: Twitter, Pinterest, LinkedIn, Adobe, WordPress, The Guardian, The Wall Street Journal, The Washington Post, Vox Media, Parse.ly, and The New York Times.

        Google bu teknoloji ile beraber mobil aramalarda da değişikliklere gidiyor. Artık mobilde yapılan aramalarda en üstte konuyla ilgili varsa eğer “popüler haberler” bölümü yer alacak ve partner yayıncılardan haberler yayınlanacak. Küçük yayıncılar için büyük bir problem olsa da doğru habere hızlı ulaşım için iyi bir gelişme. Ayrıca “hızlı” bir mobil web için de aynı şekilde önemli bir adım gibi görünüyor.Henüz yayına alınmayan projenin ilk kodları Github üzerinden paylaşıldı. Özellikle yayın kuruluşlarının ve yazılımcıların incelemesini tavsiye ederim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ