Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji GS-Benfica maçının Periscope’un da boğazı sıkıldı - Teknoloji Haberleri

        Ünsal EREKE/Deniz ÇİÇEK/ GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’de, şifreli futbol karşılaşmalarının Periscope’tan yayınlanması tartışma yaratırken, önceki akşam Galatasaray-Benfica maçının birinci yarısında Periscope’a erişilemedi. Aynı saatlerde, maçın yayın haklarına sahip olan yabancı TV kanallarına da internet üzerinden Türkiye’den erişim sağlanamadı. Periscope’a, bir süre önce Twitter’da olduğu gibi ‘throttling-boğaz sıkma’ işleminin uygulandığı, bant genişliğinin daraltılarak erişimin zorlaştırıldığı belirtildi.

        Sosyal medya paylaşım alanı Twitter üzerinden kullanıcıların canlı yayın yapmasına imkân veren Periscope uygulaması paralı maç yayını yapan Digiturk, Tivibu ve D-Smart gibi platformların en büyük düşmanı haline geldi. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, Periscope’taki erişim sıkıntısını kendisinin de gözlediğini ifade ederek, “Bu tür yayınlar, hakları satılarak abonelik üzerinden yapılıyor. Yayıncı kuruluş, bu yayını internetten de müşterilerine satıyor. Anlaşıldığı kadarıyla, Periscope’un bant genişliği maç saatiyle sınırlı olmak üzere daraltıldı” dedi.

        Ergün, Şampiyonlar Ligi maçlarının yayın haklarını satın alan yabancı ülkelerdeki TV kanallarının internet yayınlarını da incelediğini dile getirerek, “Örneğin Azerbaycan TV, kendi ülkesinde maçları vermek için yayın haklarını satın alıyor. Kanalın internet adresinden de canlı yayınla maç yayınlanıyor. Ancak Türkiye’den bu kanalın internet yayınları da kesintiye uğradı. Bu sitelere girilemedi” diye konuştu. Ergün, “Ankara Garı’nda yaşanan patlama sonrasında Twitter’a erişimde olduğu gibi bant genişliğine müdahale edildi” ifadesini kullandı.

        İKİNCİ YARIDA TEK YAYINI 17 BİN KİŞİ İZLEDİ

        Önceki gün Tivibu’dan şifreli olarak yayınlanan Galatasaray-Benfica maçının birinci yarısında Periscopa ulaşılamadı ancak ikinci yarıda sadece Rize’den yapılan tek yayını canlı olarak izleyen sayısı 17 bine ulaştı. Anlık maçları yayınlayan 10-15 yayıncı hesap ve her hesabın da ortalama 3 ile 7 bin izleyicisi olduğu hesaba katıldığında Periscope’tan maç izleyenlerin sayısının maç başına 50 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

        PLATFORMLAR 'İZLEYEN DE İZLETEN DE SUÇLU' DİYOR

        Digiturk, Tivibu ve D-Smart gibi maç yayınlayıcısı platformlar Periscope’tan yayın yapanların suç işlediklerini belirterek, “Yayın hakkı bizde olan maçlar hiçbir şekilde, hiçbir yerde yayınlanamaz. Cezai işlem var” açıklamasını yapmıştı. Periscope’tan canlı yayın özellikle Floyd Mayweather ve Manny Pacquiao arasında Las Vegas’ta yapılan asrın boks maçıyla dünya çapında üne kavuştu. Yayın haklarına sahip kuruluşun haricinde yayın yapmak dünya çapında her ülkede yasak durumda. Yüksek tazminat ve 3 aya varan hapis cezaları uygulanabiliyor.

        TÜRK USULÜPERISCOPE YAYINI: KALP ATIN YOKSA YAYINI KAPATIRIM

        -Maç izlenirken şifre çıktığında yayıncılar elleriyle ekranı kapatırken “Arkadaşlar kusura bakmayın şifre çıktı, bir yere ayrılmayın şimdi gider” diyor.

        -Arka fonda bazen kadeh sesi, bazen de çekirdek çitleme sesi söz konusu oluyor.

        -Aniden giren anne, baba, kardeşin “Ne yapıyorsun burada?” sözüne karşılık, “Şşşt sessiz ol, canlı yayın yapıyorum” sesi geliyor.

        -Bazı yayıncılar maç esnasında sürekli yorumlar yapıyor. İzleyenler tepki verince de “İstemeyen başka kanala gider” diyorlar. “Kalp atın yoksa yayını kapatırım” diyen de var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ