Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji 2 efsane geri döndü - Teknoloji Haberleri

        İlker KARATAŞ - Asım ÖNER / HT CUMARTESİ

        NEED FOR SPEED

        Need For Speed serisi bilgisayar oyunları ile haşır neşir olan insanlar için büyük önem taşır. Son yıllarda güzel arabalar, adrenalin ve güzel kızlar üçgeninde bize sunulan bir seri olarak karşımıza çıkan NFS, yıllar boyunca evrimleşerek ilerledi. Serinin ulaştığı en üst nokta bana göre Underground ve Underground 2 idi. Peşinden gelen hiçbir oyun serinin bu 2 oyunu kadar etkilemedi beni. Bu 2 oyunun da üzerinden çok zaman ve çok oyun geçti. Shift çıktı, remake tadında serinin diğer oyunlarından alıntılar yapıldı ama hiçbiri bizi Underground havasına götüremedi.

        İnanıyorum ki yapımcı ekip çayını alıp masanın başında toplandı ve “Ya arkadaş, ne yaparsak yapalım bu insanlığın totaline bir Underground tadı veremiyoruz, nasıl olacak bu iş? Böyle giderse 2016’da işsiz kalırız” dedi. Sonunda bu müthiş oyun ortaya çıktı. Müthiş diyorum, dikkatinizi çekerim. Süper arabaların modifiyelenmesi ya da en fazla otomobil fuarlarında görebileceğimiz otomobiller bize heyecan vermiyordu. Bize heyecan veren, evimizin önüne park etmiş bir Civic’in modlanmış hali ile caddelerin tozunu atma fikriydi. İşte bunu yıllar sonra görmüş olmaları, beni çok mutlu etti.

        ÖMRÜNÜZ GARAJDA GEÇEBİLİR

        NFS bu defa tamamen online bir yapıya bürünmüş. EA sunucularına bağlanmadan oynamanız imkânsız. Bu sunuculara bağlanmanın artısı ise size sokaklardaki heyecanı günlük görevler ve gerçek oyuncularla yarışma hissi ile tattırması. Kocaman bir şehirde en alt seviye aracınızla ufak ufak giderken bir anda yanınızdan hızla geçip giden (birbiri ile yarışan) oyuncular görebilirsiniz. Benim gibi modifiye tutkunu iseniz ömrünüzün bir kısmı garajda geçecektir. İnanılmaz bir detay seviyesi var modifiye konusunda. Görsel modifiye (spoiler takma, çamurluk değiştirme, jant ve lastik genişliği vb.) haricinde performans modifiyeleri (motor bloğu değiştirme, ateşleme sistemi değişimi, fren diskleri, hava filtresi, krank mili vb.) gibi detaylara ayrıca drift ya da yarış lastik değişimleri, otomobilin alçaklık-yükseklik ayarı, yol tutuşu için lastiklerin içe ya da dışa dönük olması, arka tekerleklerin daha dışarda ya da içerde olması gibi aklın sınırlarını zorlayan şeylerle mücadele edebiliyorsunuz. İsterseniz de hızlı seçenekler ile bunu oyunun yapımcılarının otomatik ayarlarına bırakabiliyorsunuz.

        51 OTOMOBİL VAR

        Oyun modları olarak senaryoya bağlı olarak da gidebilir, Venture Bay’in tadını çıkartabilirsiniz. Bekleyen bir sürü Sprint, Time Race, Drift vb. görev varken açıkçası nasıl bir seçim yapacağınızı bazen şaşırıyorsunuz.

        Para kazanmak, hız yapmak, daha çok modifiye parçası açmak için daha çok oynamak gerekiyor. Görsel olarak daha zenginleştirilmiş araçlarla daha fazla puan kazanabiliyorsunuz. Tek sorun, o kadar çok ve güzel araç var ki, “Modifiye mi yapsam yoksa otomobil mi satın alsam?” diye düşünmeden edemiyorsunuz. Toplamda 51 tane araç var, ki bu sayı artacaktır ilerde. Bu otomobillerin neredeyse 4’te 3’ü ikonik. Toyota Supra, Golf GTI, Diablo SV, Mustang GT, Dodge Viper, BMW E30 ve Ferrari F40 gibi araçlardan oluşan bir liste bizi bekliyor.

        POLİSLER YİNE GÖREVDE

        Gece yarışacaksınız, şehrin huzurunu bozacaksınız ve polis müdahale etmeyecek öyle mi? İşte 1998 yılında Hot Pursuit ile hayatımıza dahil olan polis kovalamacaları da burada başlıyor. Görev tabanlı durumlardan tutun, oyun içindeki bir yarışın aşırı hız yüzünden polise yakalanarak son bulması bile olası.

        Oyun içinde ekip kurarak yarışlara ekibinizle dahil olabiliyorsunuz. Oyunun online tabanlı olması bu konularda ilerde çıkacak içeriği de biraz kulağımıza fısıldar nitelikte.

        Yıllar sonra bir Need For Speed oyunundan bu kadar övgü ile bahsedeceğimi tahmin etmezdim. Şu an tek düşüncem PS4 üzerinde denediğim oyunun direksiyon desteği olup olmadığı. PC platformu için 2016’nın ilk çeyreği gibi bir zamanda çıkacak olan oyun, serinin bence son yıllarda ulaştığı en harika noktaya oturmuş bulunuyor.

        AGE OF EMPIRES 2: THE AFRICAN KINGDOMS

        İlk defa hayatımıza 1999’da giren ve dünyanın en çok oynanan gerçek zamanlı stratejilerinden biri haline gelen Age Of Empires 2, 2013 yılında HD Edition’ı ile tekrardan konuşulan oyunlar arasına girmeyi başarmıştı! Her zaman kemik bir kitlesi olan efsane yapım, aldığı olumlu yorumlar üzerine çalışmalara başladı ve 5 Kasım tarihinde yepyeni bir ek paket çıkardı. “The African Kingdoms”, oyun tarihine de not düşülecek bir başarıya imza attı. Ana oyundan tam 16 sene sonra piyasaya sürülerek en geç çıkan ek paket olmayı da başardı! Peki, bu ek pakette neler var?

        YENİ UYGARLIK OLUR DA YENİ CAMPAIGN OLMAZ MI?

        Tariq ibn Ziyad: Yeni gelen uygarlık Berbers’in ordularıyla Visigoth’lara karşı verdiğimiz amansız mücadelenin konu edildiği seri.

        Sundjata: Malians’a ait seri. Mali Prensi Sundjata’yı kontrol ettiğimiz Batı Afrika’nın en büyük uygarlığının kuruluş hikâyesi.

        Francisco de Almeida: Ortaçağ’ın en büyük kaşifleri Portekizliler, Hindistan’dan topladıkları ganimetler sayesinde yeni bir maceraya, Afrika’ya yola çıkıyorlar.

        Yodit: Etiyopyalı güzel prenses Yodit’in sürgün cezası alması ve ardından nasıl güçlü bir kraliçeye dönüştüğünün hikâyesi.

        4 YENİ UYGARLIK

        - Berbers,

        - Malians,

        - Ethiopians,

        - Portuguese

        SUDDEN DEATH MODU

        Bu yeni oyun modunda, ana binamız olan “Towncenter”ı korumaya çalışıyoruz. Her oyuncu sadece bir tane “Towncenter”a sahip ve binası yıkılan oyunu kaybediyor!

        YENİ ÜNİTELER VE TEKNOLOJİLER

        Arrowslits: “Tower” ve “Keep” binalarınız daha iyi savunma yapmalarını sağlayan teknoloji.

        Arson: “Castle Age”de yapılan, yakın mesafede çarpışan savaşçılarınızın bina yıkma gücünü artıran gelişme.

        Fire Gallery: “Feudal Age” döneminde üretebilinen savaş gemisi. Sonrasında “Fire Ship”e gelişiyor.

        Siege Tower: Askerlerinizi içine saklayabildiğiniz ve düşman duvarlarını etkisiz hale getiren yepyeni kuşatma ünitesi!

        BAŞKA NELER VAR?

        - Gelişmiş AI (yapay zekâ)

        - 10 özel harita

        - 8 gerçek dünya haritası

        - 5 rastgele harita

        - 10 toprak çeşidi

        - Twitch.tv yayın uyumu

        - Spectator (gözlemci) modu

        HAFTANIN OYUNLARI

        THE INCREDIBLE ADVENTURES OF VAN HELSING: FINAL CUT

        Sevilen fantastik RPG oyunu serisi, daha önce çıkmış olan üç oyununu birleştirmeyi başardı! Bilindiği üzere Van Helsing, esrarengiz şehir Borgovia’nın en büyük canavar avcılarından biridir. Bu hayali kahramanı konu edinen “The Incredible Adventure Of Van Helsing” serisinin ilk oyunu 2013 yılında piyasaya çıktı. Her sene yeni bir oyun geliştiren yapımcı şirket NeocoreGames, 6 Kasım tarihinde çıkan üç oyunun birleşimiyle bir kez daha sevenlerini heyecanlandırdı! Vampirler, kurt adamlar, hayaletler ve daha birçok yaratıkla mücadeleye girdiğimiz, detaylı steampunk tarzıyla göz kamaştıran yapım, “Final Cut” ile kendini geliştirmeyi de bilmiş.

        MINI METRO - METRO HATTINI KONTROL ETMEYE NE DERSİNİZ?

        İki kişiden oluşan indie yapım şirketi Dinosaur Polo Club, yaptıkları eğlenceli oyun “Mini Metro” ile bu fırsatı size sunuyor. Giderek büyüyen şehirde, metro hattının tasarımı sizin elinizde! Şehrinize üç adet istasyonla başlıyorsunuz. Yolcularınızın bekleme sürelerini uzatmamalı ve rötarlara sebebiyet vermemelisiniz!

        Zamanla daha çok istasyonun açıldığı ve yolcuların arttığı bir şehirde, metro ağınızı oluştururken kaynaklarınızı ekonomik kullanmalısınız! Büyüyen dev bir metropolün ulaşımını sağlarken, daha efektif olmak için hatlarınızı yeniden düzenlemek zorundasınız. Ne yazık ki eninde sonunda oyunu kaybediyoruz. Çok sayıda istasyon ve giderek artan yolcu kalabalığı kontrol edilemez bir hal alıyor. Ayrıca Londra, New York, Paris gibi şehirleri de kontrol edebiliyoruz! Bu eğlenceli oyunu toplamda üç ayrı şekilde oynayabiliyoruz.

        YERLİ OYUN YAPIM ŞİRKETİ NETMARBLE’A AVRUPADAN ÖDÜL!

        Paris’te 28-29 Ekim tarihlerinde gerçekleşen “Game Connection Avrupa 2015” ödül töreninden güzel haber! Şirket tarihi boyunca ilk defa Game Connection’a katılan Netmarble, sevilen oyunu “Paramanya” ile “Best PR Campaign” (En iyi Halkla İlişkiler Kampanyası) ödülüne layık görüldü. Ödül törenine şirket adına Mobil & Medya Direktörü Aras Şenyüz ve Ürün Müdürü Güven Çelikkaya katıldı.

        Ülkemizde gelişmekte olan oyun sektörü için umut verici olan bu ödül için Netmarble’a tebrikler!

        HAFTANIN İPUCU

        FALLOUT 4’TE YAPMANIZ GEREKEN 10 ŞEY

        Aylardır beklediğimiz birçok oyun, sonbahar mevsimiyle beraber piyasaya çıkmaya başladı. Bunlar arasında en popülerlerinden biri de Fallout 4. Post-apokaliptik RPG oyun dünyasının en iyi temsilcisi kabul edilen Fallout serisinin son oyunu, beklentileri karşılamayı bırakın senenin en iyisi olma yolunda ilerliyor! İncelemesini önümüzdeki haftalarda bu sayfada bulabileceğiniz oyunun ilk aşamada ne gibi güzel yenilikler sunduğunu ve neler yapmanız gerektiğine dair ipuçlarını listeledik!

        1) Favori silahlarınızı belirleyin, kısa yol tuşlarınızı onlara göre ayarlayın!

        2) Bir ganimet haritası çıkarın, başta açamadığınız kapılar ileride size engel olamayacak!

        3) Crafting Sistemi genişliği aklınızı alacak!

        4) Jetpack kullanarak uçmanın tadını çıkarın!

        5) 4 farklı Faction(Klan)’dan birini seçin (hepsinin avantajları farklı)

        6) Köpeğiniz Dogmeat’e çeşitli aksesuvarlar takarak eğlenin!

        7) Yol arkadaşlarınızdan bazıları sevgiliniz olabilir!

        8) İpuçlarını bulmaya çalışın, meraklı bir dedektif olabilirsiniz!

        9) Donkey Kong gibi nostaljik oyunlara göndermeli mini-gamelerin dünyasında kaybolun!

        10) Gittiğiniz bölgedeki insanlarla aranızı iyi tutun, size sunacakları imkânları tahmin edemezsiniz!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ