Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji ‘Yerli baz istasyonu meydan okumadır’ - Teknoloji Haberleri

        Seçkin ÜREY / HABERTURK.COM

        GSM altyapısı ve ekipmanları üretiminde dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Nokia’nın Münih Teknoloji Merkezi Başkanı ve İnovasyon Direktörü Heiko Straulino, Türkiye’nin milli baz istasyonu üretme projesini değerlendirdi.

        Şirkette aynı zamanda dünya genelinde 4G’den sonra yürürlüğe girecek 5G GSM teknolojisinin geliştirilmesinden sorumlu isimler arasında yer alan Straulino, Türkiye’nin baz istasyonu geliştirme projesi için “Yerli bir baz istasyonu üretmek teknolojik olarak bir meydan okumadır. Bu teknolojileri geliştirmek için harcanacak çaba da çok önemli” dedi.

        Küresel standartların önemine dikkat çeken Straulino, “Bunlar neyi geliştirip, geliştiremeyeceğiniz konusunda bir çerçeve çiziyor. Bu nedenle teknolojik bir meydan okuma söz konusu” ifadesini kullandı.

        5G teknolojisine ticari geçişin 2020’de olacağını hatırlatılan ve aynı yıl yapılacak Tokyo Olimpiyatları’nın önemli bir adım olacağını söyleyen Straulino, “5G bütün GSM teknoloji kuşaklarının birbirine entegrasyonu olacak. Eldeki teknolojileri çöpe atmak anlamına gelmez. Altyapı mimarisi olarak bütün bağlantı türleri arasında sorunsuz geçişi sağlayacak” diye konuştu.

        PİLDE OPERATÖRÜN DE GÖREVİ VAR

        5G ile birlikte nesnelerin internetinin yaygınlaşmasıyla cihazların daha az enerji kullanmasının öneminin artacağını söyleyen Straulino, “Operatör tarafında da yapılacak çok şey var. Bir cihazın uzun süre ‘sleep’ modunda kalması sağlanıp pil ömrü uzatılabilir” dedi.

        ‘YENİ BİR EKOSİSTEM DOĞMUŞ OLACAK’

        5G’nin tanıtımlarında sıkça gündeme gelen bir blu-ray filmin saniyede 10 Gigabit hız sayesinde 10 saniyede indirilmesini sorduğumuz Straulino, “Laboratuvar ortamında böyle ama aynı zamanda ticari bir hedef oldu. Ancak indirme hızı işin sadece bir boyutunu oluşturuyor. 5G’nin asıl hedefi nesnelerin internetinde bağlantıyı sağlamak” dedi. Straulino, “Ben işimin inovasyon ayağında bununla uğraşıyorum. 5G yeni bir ekosistem yaratacak. 5G’nin bütün endüstrileri birbirine bağlayabilme imkânı var. Özellikle start-up firmaları bu ekosisteme çekmek istiyoruz” diye konuştu.

        Nesnelerin internetinin kamu güvenliğinde görüntülü izlemede büyük önem taşıyacağını söyleyen Straulino, son dönemde giderek önem kazanan sürücüsüz otomobil geliştirme projelerinden örnek verdi: “Şu an bütün arabalar 3G veya 4G üzerinden bağlanabiliyor ama iş birbirlerine bağlanmaya gelince birçok yeri senaryo ortaya çıkıyor. Önden giden arabanın frene basınca bunu diğerlerine mili saniyede bildirmesi lazım. 5G ile sürücüsüz araba senaryoları daha gerçekçi olur.”

        ‘5G UZUN SÜRE KALIR 6G KESİN GELECEK’

        Her 10 yılda yeni GSM teknolojisine geçildiğini söyleyen Straulino, “Tüketici talebi asla durmuyor. Geleceği tahmin etmek zor olsa da 5G uzun süre kalır. Ancak 6G kesin gelecek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ