Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Sanal ölümsüzlük vaadediyorlar! - Teknoloji Haberleri

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        İnternet ve mobil iletişim son 20 yıl içerisinde insan hayatını görülmemiş şekilde değiştirdi. Bilgiye erişmek ve edinilen bilgiyi paylaşmak insanlık tarihi boyunca hiç olmadığı kadar kolay bir hale geldi. Son 10 yılda birbirini kovalayan çok sayıda yenilik içerisinde en büyük başarı ise hiç şüphesiz sosyal medyanın oldu. İnsanların sadece mesaj ile değil ses, fotoğraf ve son dönemde canlı görüntünün de eklenmesiyle hemen her şekilde iletişime geçmesini sağlayan sosyal medya milyarlarca insanın hayatının vazgeçilmezi haline geldi.

        Öyle ki insanlar sadece hayatta oldukları sürece değil ölümlerinden sonra bile sosyal medyadaki etkinliklerinin devam etmesini istiyor. İlk bakışta çok sayıda insan için son derece kötü hatta ahlak dışı gibi görünen bu fikri birçok şirket daha şimdiden hayata geçirdi bile. Eter9, Eterni.me ve Deadsocial bu şirketlerden yalnızca birkaçı. Bu şirketlerden başka sanal dünyanın ağır toplarından Facebook ve Google da sanal ölümsüzlük hizmetleri üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

        YAZILIMLAR DEVREDE

        Şirketlerin yaptıkları ise algoritmalar yardımıyla içerik üretmekten başka bir şey değil. Kullanıcılar bunun için ‘sanal ölümsüzlük’ hizmeti aldıkları servise halen kullanmakta oldukları sosyal medya adreslerini yönlendiriyor. Sistem kullanıcının hayatta olduğu süre içerisinde tüm sosyal medya faaliyetlerini inceliyor ve çok sayıda kalıp hazırlıyor. Bu kalıplar kişinin kelime haznesinden zevklerine, en yakın arkadaşlarından en çok konuştukları konulara kadar olabildiğince geniş bir alanı kapsıyor. Kullanıcı tarafından onaylı bir kişinin hesap sahibinin öldüğünü bildirmesiyle servis aktif oluyor. Bu noktadan itibaren iletişimi yazılımlar alıyor.

        "30 YAŞINIZDA BAŞLAYIN 50 YAŞINA BASTIĞINIZDA SANAL KİMLİĞİNİZ HAZIR"

        Sanal ölümsüzlük sunan şirketler hizmetlerini yalnızca metin temelli içerik üretmekle sınırlı tutmuyor. Sistem, kullanıcılar hayattayken ileri tarihte istenilen kişi ve kişilere gönderilmek üzere başta ses ve video kayıtları olmak üzere çok farklı içeriklerin hazırlanıp saklanmasına imkân tanıyor. Böylece hesap sahibi ölse bile doğum günü ve yıldönümü gibi özel günlere yönelik çok sayıda mesaj yıllar ötesine taşınabiliyor. Şirketler bu sürenin 999 yıla kadar mümkün olduğunu belirtiyor. Uzmanlar bu servislerle birlikte gizli bilgilerin kasada saklamak yerine buluta yükleme döneminin başlayabileceğini belirtiyor.

        "ERKEN BAŞLAYIN"

        Şirketler bu servislerin mükemmel çalışabilmesi için veri aktarımına erkenden başlanması gerektiğini belirterek, “Eğer 30 yaşında bu servise üye olursanız 50’nci yaş gününüzde algoritmalar tüm sosyal medya hareketlerinizi sizin adınıza yapabilecek seviyeye gelir” diyor.

        DAHA ŞİMDİDEN 30 BİN KİŞİ SERVİSLERİ KULLANIMA ALDI

        - ‘Sanal ölümsüzlük’ üreten şirketlerin sayısı hızla artıyor. Facebook ve Google da yeni hizmetler sunmaya hazırlanıyor.

        - Bu alanda servis sağlayan ‘Eterni.me’ adlı bir şirket daha şimdiden 30 bin kullanıcının sanal ölümsüzlük için başvurduğunu duyurdu.

        - Ancak sanal ölümsüzlüğe tepkiler de artıyor. Bazı çevreler bu servislerin insan onuruna aykırı olduğunu savunuyor.

        - Bu servisleri savunanlar ise topluma mal olmuş bazı insanların sanal yolla hayatta kalmasının faydalı olabileceğini ifade ediyor.

        -İster olumlu ister olumsuz bu servislerin hayatımıza gireceğine ve bizi insan olarak değiştireceğine şüphe yok.

        HOLLYWOOD KONUYA HEMEN ISINDI

        Geçen sene başrolünü Johnny Depp’in canlandırdığı ‘Transcendence’ adlı filmde bir bilim adamının benliğini bir bilgisayara aktarmak suretiyle yaşamaya devam etmesi konu edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ