Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Binali Yıldırım'dan ODTÜ siber saldırı açıklaması - Teknoloji Haberleri

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ".tr" uzantılı internet sitelerine yönelik saldırıların ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) anında müdahale ettiğini belirterek, "17 Aralık'a kadar bu olay devam etti. İki saat yavaşlama, kesilme oldu" dedi.

        Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Aralık itibarıyla özellikle ".tr" uzantılı internet sitelerine yapılan siber saldırıların arttığını hatırlattı. Yıldırım, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) DNS grubuna DDOS saldırısı olduğunu belirtirken, bu durumun "on binlerce insanın aynı anda kapıya yığılması, içeri girilememesi" gibi olduğunu söyledi. Bu saldırıların hangi ülkeden yapıldığını kestirmenin ilk anda kolay olmadığını, çok detaylı ve zahmetli olduğunu dile getiren Yıldırım, saldırıların yurt dışı kaynaklı olduğunun kesin olduğunu belirtti.

        "İLK FARK EDEN BİZİM BAKANLIĞIMIZ OLDU"

        Bilgisayar korsanlarının mı yoksa bir ülkede belirli grupların mı yaptığının detaylı çalışmayla ortaya çıkacağını anlatan Yıldırım, saldırının başlamasının hemen ardından BTK ve TİB'in müdahale ettiğini bildirdi. Bu müdahalenin, bazı sitelerde, "ODTÜ talep etmiş, onun üzerine yapılmış" gibi ifade edildiğini dile getiren Yıldırım, "Gerçek tamamen farklıdır. Bunu ilk fark eden bizim bakanlığımızın bağlı ve ilgili kuruluşlarıdır. Fark eder etmez müdahale ettiler. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezini (USOM) devreye soktular. Siber güvenlikle ilgili zaten yasal altyapımız ve ekibimiz var. Onlar hemen devreye girdi ve olayı kontrol altına aldılar. 17 Aralık'a kadar bu olay devam etti. İki saat yavaşlama, kesilme oldu" diye konuştu.

        "ODTÜ DİRENDİ"

        Bu saldırıların tüm internet kullanıcılarını kapsamadığını, ODTÜ tarafından işletilen ".tr" uzantılı alan adı sunucularına yönelik olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Burayı ODTÜ işletiyor. BTK'nın yeni kanununa göre BTK'ya devredilmesi gerekiyor. Fakat ODTÜ bunu devretmemekte direndi. Hukuki süreç devam ediyor. Bu olay ortaya koydu ki mutlaka tek elden yönetilmesi lazım ve Bakanlığımız BTK bünyesinde gerekli emniyet tedbirlerinin alınması icap ediyor. Biz, gerekli çalışmaları yaparak bu işi bu şekilde sonuçlandırmış olacağız" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ