Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun ‘Futbol ve e-spor çok benzer’ - Teknoloji Haberleri

        Asım ÖNER - İlker KARAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        1998’de kurulan ve her segmentten bilgisayar oyuncuları için yüksek kalitede ekipmanlar (mouse, klavye, kulaklık, mouse pad) üreten dünyaca ünlü profesyonel ekipman firması Razer’ın CEO’su Min- Liang Tan ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Tan, oyuncular için maksimum performansa yönelik araştırmalarını, sektöre bakışını ve Türkiye’den neler beklediklerini anlatıyor.

        Profesyonel oyuncuların sayısı git gide artıyor. Siz de onlarla iç içesiniz. Kimdir profesyonel oyuncu?

        Profesyonel oyuncular, seçtikleri oyunu oynayarak hayatlarını kazanıyorlar, tıpkı futbol gibi sporları seçen yüksek kaliteli sporcular gibi. Futbol ve e-spor arasında çok fazla benzerlik var. Oyuncular çok çalışıyor, maçlar dışında yeteneklerini geliştirmek için sürekli antrenman yapıyorlar. Üstelik koçları, psikologları ve özel aşçıları var. Taktik geliştiriyor, stratejiler üzerinden çalışıyor ve oynadıkları oyunların nüanslarını öğrenmek için çok çaba harcıyorlar. Tüm bunları yaparken bedenlerini ve zihinlerini olabildiğince sağlıklı tutmak zorundalar.

        Ama klavye üzerinde... Profesyonel oyuncuların ekipmanları da farklı mı?

        Yetenek veya oyun ekipmanındaki en ufak farklılık, oyunun sonucunu etkileyebilir. Bu yüzden klavyelerimizde tuşların arasında daha kısa mesafe var ve farelerimiz dünyanın en iyi algılama teknolojisine sahip. Tüm seviyelerden tüm oyuncular, ister ödüllü maçlarda profesyonel olarak oynasınlar ister sadece arkadaşlarıyla çevrimiçi kapışsınlar, ekipmanlarının işi bitireceğini ve onları yarı yolda bırakmayacağını bilmek ister.

        ‘OYUNCU İHTİYAÇLARI HER GEÇEN GÜN EVRİLİYOR’

        Peki gelecekte oyunculuk nasıl şekil alacak?

        Profesyonel oyunculuğun geleceği çok parlak. Sırf e-sporun son birkaç yıldaki gelişimine bakarak bile bunu görebilirsiniz. Underground bir hareketten devasa stadyumlarda yapılan multi-milyonluk turnuvalara dönüştü. Tüm dünyada 1 milyardan fazla oyuncu var ve bunlar Twitch gibi platformlarda favori oyuncu ve takımlarını izlemek için milyarlarca saat harcıyor. Oyuncular canlı oyun yayınlarıyla para kazanıyorlar ve büyük turnuvalarda oynamak için dünyayı geziyor, hem de çalışma vizesi alarak! Oyuncu ihtiyaçları her geçen gün evriliyor.

        Geçmişte bir oyuncu için en iyi çözüm çoğunlukla ürünün kendisi olarak görülürdü. Bir noktadan sonra ürünle gelen program ve onun kalitesi de markaların etkileşim gücünü artırmaya başladı. Bu değişimi tam olarak neye bağlıyorsunuz?

        Yazılımlarımız, ürünlerimize satıştan sonra hayat boyu değer katıyor. Amacımız, oyun deneyimini olabildiğince kusursuzlaştırmak. Örneğin, kulaklıklarımızın ses kalitesini kusursuzlaştırıyoruz. Oyunculara özel en iyi ekipmanları üretmekten daha fazlasını yapıyoruz. Oyuncular için en iyi ortamı yaratıyoruz.

        ‘TÜRKİYE'YE İLHAM VERMEK İSTİYORUZ’

        Dünya çapında sponsorluklarınız ve başarılı takımlarınız var. Bu operasyonların sırrı nedir?

        Takımları ve oyuncuları yetiştirmek, desteklemek ve geliştirmek için şirket içinde kurduğumuz büyük bir branşımız var: Team Razer. PR ve Topluluk ekiplerimiz dünyadaki herkes e-sporcuların neler başardığını bilsin diye sıkı bir şekilde çalışıyor. Ürün geliştirme ekiplerimiz, dünyanın en iyi oyuncularının sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ürünler icat ediyor.

        Türkiye’de sizi takip eden oyunculara ne söylemek istersiniz?

        Türkiye, olağanüstü bir gelişme ve cidden adanmış hayranlar gördüğümüz çok ilginç bir pazar. Türkiye’deki oyuncuların içindeki süper oyuncuyu beslemek niyetindeyiz. İlham vermek istiyoruz. Türkiye’deki 3 büyük takımın sponsoruyuz: Atlas, Team Turquality ve Beşiktaş E-Spor. Oyunlara duyduğumuz tutkuyu bizimle paylaşıyorlar.

        FNAT IC'İN 2016 KADROSU AÇIKLANDI

        Fnatic, 2016 kadrosunu sonunda bizlere sundu. Fnatic takımının oyuncusu Jesper “JW” Wecksell’in Twitter’dan yaptığı açıklamada, İsveç’in en güçlü takımı Fnatic’in kadrosu kesinleşti. 2015’in sonunda çoğu takımda olduğu gibi değişiklikler bekleniyordu ancak Fnatic bizleri şaşırtarak 2015’in sonundaki kadrosuyla devam etme kararı almış. Takımın 2016 yılında nasıl bir performans göstereceği ise hâlâ soru işareti... Bildiğiniz üzere eski oyun içi lider olan Markus “pronax’’ Wallsten’ın gidişi CS:GO topluluğunda şok etkisi yaratmıştı. Onun yerine gelen Dennis “dennis” Edman ise ayrı bir bomba olmuştu. Güncel kadro: Olof “olofmeister’’ Kajbjer Robin “flusha’’ Rönnquist Freddy “KRiMZ’’ Johansson Jesper “JW’’ Wecksell Dennis “dennis’’ Edman

        HAFTANIN DESTESİ

        Göründüğünden çok daha güçlü: Dragon Hunter Hearthstone oyununun belki de en güzel özelliği, her zaman yeni şeyler deneyebileceğiniz bir kart havuzuna sahip olması. Günümüzde sadece agresif olarak kullanılan Hunter sınıfı, oyuna günbegün eklenen kartlar sayesinde artık kontrol amaçlı da kullanılabiliyor! Bunun üzerine bir de “dragon” özellikli kartların eşsiz sinerjisini eklediğinizde, kazanma oranı yüksek “Dragon Hunter” desteniz hazır!

        Nasıl oynanmalı?

        Agresif destelerin hâlâ çok popüler olduğunu unutmayın. Bu yüzden hangi kartlarla maça başlayacağınız çok önemli! “King’s Elekk”, “Wild Pyromancer”, “Arcane Shot”, “Quick Shot” ve “Dreadscale” başlangıçta elinizde olursa, kontrolü kaybetmeden maçı kazanabilirsiniz.

        “Wild Pyromancer” alan etkili büyüleri çok güçlü olmayan Hunter sınıfı için biçilmiş kaftan! Rakiplerin beklemediği bir savunma potansiyeline sahip. Özellikle “Hunter’s Mark” ve “Acolyte of Pain” kartlarıyla temposu yüksek hamleler yapmanızı sağlayacaktır.

        Eğer kontrolü kaybederseniz “Twilight Guardian” ve “Chillmaw” imdadınıza yetişecektir. Elinizde neredeyse her zaman bir “dragon” kartı bulunacak. Bu da “Chillmaw” öldüğü takdirde alan etkili hasar vermesini tetikleyecek ve tahtayı yeniden temizlemenizi kolaylaştıracaktır!

        Destenizde, “dragon” olmamasına rağmen, uyumu hiç kaybetmeyen bir kart mevcut! “Gahz’rilla”, her hasar aldığında hasar gücü iki katına çıkan bir ölüm makinesi diyebiliriz! Özellikle “Wild Pyromancer” ve “Dreadscale” kartları bu makinenin yakıtı olacaktır. Bazen “Arcane Shot” ve “Quick Shot” kartlarınızı bile “Gahz’rilla”nın üzerinde kullanmanız gerekebilir. İhtiyacınız olmasa da, kim 300 veya 400 hasar vererek maçı kazanmak istemez!

        “Volcanic Drake” her ölen minyon başına 1 “mana” düşük olarak kullanılma özelliğine sahip! Bu da yüksek tempolu bir hamle yapmanızı sağlayacak ve ekstra 6 hasar gücünü tahtaya koyduracak!

        “Rend Blackhand”, rakip “Legendary” kartlarının korkulu rüyası! Artık oyunda “Legendary” kart kullanmayan bir desteyle karşılanmanız imkânsız diyebiliriz. Bu durumda tek düşünmeniz gereken hangisini yok edeceğiniz olacak!

        “Hunter Mark” ve “Rend Blackhand” güçlü rakip minyonlarını yok etmeniz için oldukça etkili kartlar, fakat ikisi de agresif hamleler için yeterli değil. Bu iki özelliği de barındıran güçlü bir silah ihtiyacını “Gladiator’s Longbow” karşılayacaktır!

        Ve tabii ki “Ysera”! Bir “dragon” destesi söz konusu olduğunda, eklediğiniz ilk kart olmaya devam ediyor. Ne de olsa her tur sonunda verdiği “Dream” kartlarıyla, tek başına maç kazandırma gücüne sahip!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ