Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Teknosa Genel Müdürü: Avrupa'dan daha akıllıyız! - Teknoloji Haberleri

        MELTEM ESROY / GAZETE HABERTÜRK

        Seçimler, siyaset, taksit yasağı, kurlar, zamlar... Bunların hiçbiri Türklerin teknoloji ve özellikle cep telefonu aşkını törpülemeye yetmedi. Teknoloji pazarı 2015 yılını yüzde 16 büyümeyle kapattı. Bu büyümenin lokomotifi de yüzde 26 ile cep telefonu oldu. Teknoloji marketleri sektöründe pazar lideri Teknosa’nın Genel Müdürü Bülent Gürcan ile 2015 yılının nasıl kapandığını ve 2016 yılının nelere gebe olduğunu konuştuk:

        Türklerin teknoloji aşkı seçimli, siyasetli bir yıl olarak geçen 2015’te sekteye uğradı mı?

        CİRONUN 3’TE 1’İ 2 BİN TL ÜZERİNDEN GELİYOR

        Cep telefonunda tüketici davranışı değişti mi?

        Öncelikle şunu söyleyeyim: Akıllı telefonlar cirosal olarak toplamın yüzde 94’ünü oluşturuyor. Bu Avrupa’dan ileri düzeyde bir rakam. Bu artış trendi de sürecek. Özellikle, yeni model, marka sayılarının artması ve 4G lansmanları ile bu kategori, büyümede başı çekmeye devam edecek. Segmentler olarak baktığımızda da; bin TL ve altı ürünlerde 2014 yılında ilk 10 ay için adette oran yüzde 54 idi, 2015’te yüzde 46 seviyesine geldi.

        Diğer segmentler de aynı mı?

        Diğer segmentlerde de benzer bir durum var. Cep telefonunda herkes bir tık yukarıya yükselmiş, terfi etmiş gibi duruyor. Geçtiğimiz yıl içinde tüketiciler bir miktar daha fazla kaynak ayırarak bir üst segment ürün almaya yöneldi. Keza bin- 2 bin TL arası ürünlerde adet yüzde 29’dan yüzde 33’e çıktı. Cironun da 3’te 1’ini bu segment oluşturuyor. 2 bin TL üzeri de yüzde 17’den yüzde 22’ye, ciro payı yüzde 33’ten yüzde 42’ye çıktı. Yani herkes bir üst segmente geçmiş gibi duruyor.

        "PATRONKEN GEMİ YAKIP MÜDÜR OLDUM"

        Kendi işiniz varken yöneticiliğe geçmişsiniz, genelde tersi olur, nasıl oldu?

        Aslında inşaat mühendisiyim ama ben hep perakende işindeydim. Sony’de çalıştım, orada perakendeye ısındım. O yıllarda Doğubank’ta sıcak satışı gördüm, sohbet muhabbet, müşteriyi bağlamayı gördüm. Kendi işimi kurdum sonra 2 ortak, 7 sene kendi işimi yaptım, ayakkabı sattım. 2000 yılında Sabancı’ya geçtim. Patronluktan yöneticiliğe geçtim yani. Çünkü büyük organize perakende, çok uluslu perakende nasıl yapılıyor, çok merak ediyordum. Ortaklığı devrettim, gemileri yaktım, patronluktan çıkıp mağaza müdürlüğünü kabul ettim. Bu büyüklük size bir sürü yeni fırsat sunuyor. Ama bunun için 36 yaşımda hayatımı değiştirdim diyebilirim.

        "CAMA YAPIŞTIK KENDİMİZE ÇÖZÜM ÜRETTİK"

        Taksit sınırlamasıyla cep telefonu değiştirme sıklığı azaldı mı?

        Hayır, hâlâ 18 ayda bir, yani 1.5 yılda bir cep telefonu değiştiriliyor. Satış toplamı da tüketici alışkanlığı da aşağı yukarı aynı kaldı. Ne oldu? İlk taksit yasağı gelince ilk ay yüzde 24 düştü ciro. Çok ani oldu. Çünkü perakendeciler, bankalar hazır değildi. Ani fren yaptık, arabanın camına yapıştık hepimiz. Sonra normalize oldu. Biz de şu anda mağazalarda 10 dakikada tüketici kredisi veriyoruz. Ayrıca Teknosa Mobil’i yarattık, hattı taşıyınca 24 ay taahhütle hizmet verebiliyor. Neticede biz adil rekabet istiyoruz dedik hep, şartlar değişince biz de kısmen kendi çözümlerimizi ürettik.

        "TABLETTE AB'LİDEN HIZLI KESİLDİK"

        Türkiye’de tablet devri sona mı erdi?

        IT tarafı eskisi gibi çok büyümüyor. Fotoğraf çekimi ürünleri de yerini alternatif ürünlere bıraktı. Ayrıca bu yıl tablet de çok çok iyi sonuçlar vermedi. Tablet pazarı yerini daha çok büyük ekranlı telefonlara bıraktı, bu da büyümeyi kesti biraz. Bu anlamda biz Avrupa’dan daha çabuk tabletten kesildik, çünkü Türkler ‘Ya cep telefonu ya tablet alınır’ gözüyle baktığı için tercih genelde cep telefonundan yana kullanılıyor. Telefonların tablete oranı Avrupa’da yüzde 8, Türkiye’de yüzde 22. Yani bizde daha çok cep telefonu kullanılıyor. Tüm dünyada da ikisi bir arada ürün grubunda yükseliş var, Türkiye’de biraz daha yoğun yaşandı.

        "PREO MARKALI TV'Yİ ERTELEDİK AKSESUVAR ÜRÜNLERE YÖNELECEĞİZ"

        Preo ile cep telefonu ve akıllısaat çıkardınız, ilk rakamlara göreilgi nasıl ve sıradatelevizyon mu var?

        Akıllı ürünlerin,giyilebilir teknolojilerinTürkiye’de erişiminiartırmak istiyoruz.Biz de bu noktadan hareketle kendiözel markalı akıllı ürünleri piyasayasunduk. Henüz rakam paylaşmak içinçok genç ürünler, ayrıca bizim buradaamacımız satış performansındançok tüketiciye her noktada temas edebilmek, her noktada hizmet ve ürün sunabilmek. Bu nedenle Preo markasıyla telefonla başladık, televizyon projemizi ise ‘büyük tedarikçilerimizden bize özel ürünler’ şekline çevirmeye tercih ettik. Preo markasıyla ocakşubat ayında klavye, mouse, selfie çubuğu, kulaklık ürünlerimiz geliyor. İşi aksesuvar kısmına çevirdik. Televizyonda Sony, Samsung gibi tedarikçilerimiz sadece bizde satılan ürünler temin edecek. Telefonda büyüme var, ama televizyon projesi bu anlamda ertelenebilir bir proje olarak geldi bize.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ