Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet İnternetin hayatımızın vazgeçilmezi olacağını nasıl bilebilirdik? - Teknoloji Haberleri

        İlk defa 1960’da ortaya çıkan internetin hayatımızın vazgeçilmezi olacağını nasıl bilebilirdik? Business HT’nin hazırladığı animasyonda Türkiye’de 64 kbps hız ile başlayan internet yolculuğunun 4,5G teknolojisine varan hikayesi ele alınıyor.

        İnternet Amerikan, Fransız ve İngiliz hükümetlerinin bilgisayarlar arasında bağlantı kurmak için yaptığı çalışmalara dayanır. Bireylere ulaşması 1980’lere uzanır. Türkiye’de ise internet bağlantısı ilk defa 12 Nisan 1993’te ODTÜ’den, Ankara-Washington arasına kurulan bir kiralık hat ve 64 kbps hızla gerçekleşti.

        İnternetin evlere girmesi servis sağlayıcılarının çeşitlenmesiyle olur. İnternetin hızı o kadar düşüktü ki hattan gelen sesi uzun bir süre dinlemek gerekirdi. Türkiye GSM’le 1994’te tanıştı. 2000’li yıllarda ADSL teknolojisinin gelmesi ise hızı arttırdı. Türkiye’de ortalama internet hızı 6.2 mbps. Dünyada ortalama internet hızının en yüksek olduğu ülke ise 20.5 mbps ile Güney Kore. Türkiye bu açıdan dünyada 55. sırada. Türkiye’de nüfusun %55.9’u internet kullanıyor.

        Evlerin %37.4’ünde ADSL kablolu ve fiber internet bağlantısı var. Bireylerin %74.4’ü cep telefonundan internete bağlanıyor. 3G ise 61 milyon aboneye ulaşmış durumda. Dünya ise 4G teknolojisiyle internete bağlanıyor. Güney Kore’de nüfusun %97’si 4G mobil bağlantısı gerçekleştiriyor. 4G bağlantısının en yüksek yükleme hızına eriştiği ülke ise 36 mbps ile Yeni Zelanda. Türkiye ise 2016 baharında dünyayı sollayarak 4,5G teknolojisiyle hızlı bir internete kavuşacak.

        Dünyanın 5G teknolojisine kavuşmasıysa 2020’leri bulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ