Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Telefon şarjı nasıl daha uzun gider? - Teknoloji Haberleri
        1

        Şiddetli soğuk, ani ısı değişimleri özellikle kış aylarında telefon bataryalarını olumsuz etkileyebiliyor. Yaşanan soğuk havaların sonucunda, yeni nesil akıllı telefon bataryaları, gün içerisinde ani bir şekilde bitebiliyor.

        2

        Çalışan veya günün belirli bir bölümünü dışarıda geçiren insanların, cep telefonlarında meydana gelen hızlı şarj tüketimi, telefon bakım ve onarımı yapan ustaların başlıca sorunu haline geldi. Aylık olarak yaklaşık 30 kişinin bu tip şikayetlerle cep telefonu teknik sevisine geldiği belirten telefon tamircileri, soğuk havaları karşısında alternatif üretiyor.

        3

        Konuyla ilgili konuşan cep telefonu teknik servisi çalışanı Ersin Dindaş, ani sıcaklık değişimlerinin yeni nesil akıllı telefonlarını ciddi şekilde etkilediğini belirterek, soğuk havalarda insanların cep telefon şarj dayanıklılık süresinin düştüğü yönde şikayetler aldıklarını belirtti.

        4

        Dindaş, "Kış aylarında en çok bize gelen şikayetler, telefon şarjlarının hemen bittiği yönünde. Bu tip şikayetleri sıfır batarya değişimi ile gidermeye çalışıyoruz. Ancak şarjı uzun süreli dayanmayan telefonlarla sürekli karşılaşıyoruz bunun da nedeni soğuk.

        5

        Bunu insanlar tecrübe de edebilir, telefonu buzdolabına koyduklarında şarjının düştüğünü gözleriyle görebilir. Biz de bunu şikayetler üzerine mesleğimiz gereği tecrübe ettik. Hava şartları belirli bir derecenin altına düştüğü zaman telefon şarjı az gitmeye başlıyor. Bunu örnek olarak da arabaların kışın marş almamasına da benzetebiliriz" ifadelerini kullandı.

        6

        Dindaş, soğuk havalarla beraber her geçen gün şikayetlerin daha da arttığını ifade ederek, "Özellikle soğuk havaların başlamasıyla, bize her ay ortalama 30 kişi telefon bataryası şarjının az gittiği şikayetiyle geliyor. Bizim müşterilerimize öncelikli olarak tavsiyemiz kaliteli bataryalar kullanmaları yönünde.

        7

        Daha sonra telefonlarını belirli sıcaklıkta tutmalarını öneriyoruz. Telefonlarını soğuk zeminler üzerine bırakmamalarını ya da kılıf kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Kılıfın şöyle faydası var, kışın üşüdüğümüzde mont giyiyoruz, bizi sıcak tutuyor ve biz kendimizi daha iyi hissediyoruz. Bataryayı da aynı şekilde muhafaza edebiliriz. Örneğin, bir silikon kılıf ya da plastik kılıflar telefon için daha faydalı olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

        8

        ABD'nin Central Florida Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonucu milyonlarca akıllı telefon kullanıcısını yakından ilgilendiriyor.

        9

        Zira bu araştırmadan elde edilen umut verici sonuçlar ardından akıllı telefon kullanıcılarının en büyük sorunu olan şarj problemi tarih olabilir.

        10

        Central Florida Üniversitesi'nde yapılan çalışmaların ardından saniyeler içinde şarj olabilen esnek süper kondansatör geliştirildi.

        11

        Telefonları konvansiyonel yöntemlere oranla saniyeler içerisinde şarj edebilen bu sistemin aynı cihazda 30 bin kez kullanılabileceği belirtiliyor.

        12

        Ancak henüz test aşamasında olan bu teknolojisin telefonlara gelmesi için henüz bir takvim belirlenmedi.

        13

        Her ne kadar Türkiye'de tanınmasa da, ülkesi Çin'de giderek kendisini geliştiren telefon üreticisi UMi üst seviye özellikler sunan UMi Plus modelini çıkarmaya hazırlanıyor.

        14

        İddialı UMi Plus, tasarımı, donanımsal gücü, yazılım güncellemeleri, kamera kalitesi ve uzun batarya ömrüyle fark yaratmak ve güçlü rakiplerinin karşısına çıkmak istiyor. Üstelik fiyatı Çin standartlarına göre bile muadillerine oranla ucuz olacak!

        15

        Havacılık alanında kullanılan alüminyum-magnezyum karışımı bir maddeyle kaplanacak olan UMi Plus, aynı anda hem hafif, hem dayanıklı olacak ve göze de hitap edecek.

        16

        Cihazda işlemci olarak MediaTek Helio P10 tercih edilirken, aynı zamanda 4 GB RAM, 32 GB genişletilebilir hafıza, Sharp üretimi 5.5 inç 1080p ekran çözünürlüğü, USB Type C portu, parmak izi tarayıcısı bulunuyor.

        17

        UMi Plus'ın her ne kadar 'fark yaratan' teknik özellikleri olmasa da, güç tüketimi konusunda diğer telefonlara göre epey önde duruyor ve yüzde 45 daha uzun şarj ömrü vaadediyor. 4000 mAh bataryayla gelen telefon, tek şarjda iki gün kullanılabiliyor.

        18

        Ayrıca içindeki Tri-Control şarj teknolojisi sıcaklığı ölçerek dinamik şekilde voltaj ayarlaması yapıyor, şarj hızını değiştiriyor ve ısıyı azaltıyor. 'Super Ultra' adlı bir batarya tasarrufu moduna da sahip olan UMi Plus, bu şekilde yüzde 15 şarjdayken bile 24 saat kadar çalışabiliyor.

        19

        13 megapiksel Samsung yapımı kamera kullanan cihaz şu anda Çin'de ön siparişe açılmış durumda ve AliExpress adlı sitede de bulunuyor. Cihazın satış fiyatı ise 250 Dolar olarak belirlendi.

        20

        Japon bilim insanları şans eseri bir buluşla, 400 yıl boyunca kullanılabilen yeni bir batarya teknolojisine imza attı. 200 bin şarj döngüsünü destekleyebildiği belirtilen bu batarya teknolojisinin, herhangi bir değiştirmeye gerek kalmadan çok uzun yıllar boyunca aynı bataryayı kullanmayı mümkün kılacağı düşünülüyor. Söz konusu deneyin üç aylık bir dönemde gerçekleştirildiği ve test boyunca bataryada herhangi bir kapasite ve güç kaybı kaydedilmediği belirtiliyor.

        21

        Akıllı telefonlar her geçen gün güçleniyor, yeni özelliklerle gelişiyor. Ancak pil ömrü konusu hâlâ istenilen seviyede değil. Eğer siz de telefonunuzun pil ömründen memnun değilseniz ya da detaylı bir pil tüketimi raporu görmek istiyorsanız AccuBattery uygulamasını denemenizde fayda var.

        22

        Kullanıcılara pil tüketimiyle alakalı detaylı istatistikler sunan AccuBattery uygulaması, Google Play Store'da ücretsiz bir şekilde yer almakta. Hem bildirim çubuğundan hem de uygulama içerisinden ekran açık olduğunda, ekran kapalı olduğunda veya ortalama genel kullanımda pilin ne kadar süre gideceğini görebilmek mümkün.

        23

        Bunun yanı sıra hangi uygulama kaç mA pil tüketmiş, bunun yüzdelik dilime oranı gibi istatistikleri de yine uygulama üzerinden görebiliyoruz. Uygulamada şarj olma, pil tüketimi, sağlık ve tarih olmak üzere dört bölüm bulunuyor. Şarj olma bölümünde telefonunuzun toplam şarj olma süresi, ekran kapalıyken şarj olma oranı, kaç dakikadır şarj olduğu gibi bilgiler mevcut.

        24

        Tüketim bölümünde ise pil tüketen ekran, uygulamalar ve diğer durumların detaylı istatistikleri yer alıyor. Sağlık kısmında bugüne kadar edilen şarjların pile etkisi, pilinizin ne kadar verimli olduğu gibi bilgiler yer alırken, son olarak tarih kısmında daha önceki tüketimlere ve şarj istatistiklerine ulaşabiliyoruz.

        25

        Akıllı telefon kullanıcılarının en büyük sorunlarının başında gelen şarj sorunu 3 günlük pil ömrü sunan cihazla tarih olabilir. Miami merkezli teknoloji firması 40 dolarlık (yaklaşık 120 TL) akıllı telefonunu tanıttı.

        26

        BLU Energy JR'ın en dikkat çeken özelliği ise tek seferde 72 saat standart kullanım sunması. Başka bir deyişle BLU Energy JR şarj edildikten sonra ortalama 3gün kullanıma izin veren bir bataryaya sahip.

        27

        Akıllı cihazın diğer özellikleri şöyle:

        34

        Zira çevrim içi ortamdaki her unsur gibi karşılaştığımız reklamlar da cihazın kaynaklarını kullanıyor.

        35

        Örneğin tarayıcınız bir sayfadaki reklam görsellerini ve videoyu indirmeye çalışırken büyük oranda cihazın pilini de harcıyor.

        36

        Wirecutter yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları testlerde iki saat boyunca reklam engelleyici yazılımlar olmadan, yine aynı süre boyunca bu yazılımları kullanarak web sitelerinde dolaştıklarında arada önemli bir fark tespit etmişler.

        37

        Bir reklam engelleyici olmadan bu süre boyunca iPhone 6S'in bataryasının yüzde 18'i harcanmış.

        38

        Fakat aynı süre boyunca 1Blocker aktif haldeyken yalnızca yüzde 9'luk bir batarya oranının harcandığı fark edilmiş. Aynı test 2015 sürüm Moto X Pure'da ise çok daha çarpıcı sonuçlar vermiş.

        39

        Zira bu cihazdaki Chrome üzeriden yapılan 2 saatlik bir web dolaşımında yüzde 22'lik bir batarya kullanımı söz konusuyken, Ghostery reklam önleme yazılımıyla birlikte bu oran yüzde 8'e kadar düşmüş.

        40

        Reklam engelleyicilerin tarayıcının hızını arttırdığı bilinen bir gerçekti, fakat bu testle birlikte aynı zamanda batarya ömrüne de olumlu katkılar yaptıkları artık açıkça görülüyor.

        41

        İŞTE DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR

        42

        Artık neredeyse akıllı telefon kullanmayan yok. Akıllı telefon kullanımıyla telefon şarjı da modern zamanın en büyük sorunlarından biri haline geldi. İşte doğru bildiğiniz yanlışlar ve yapmanız gerekenler...

        49

        Bu doğru sanılan yanlışın arkasında aslında ürkütücü bir hikaye var. 2013 Haziran’ında Çinli bir uçuş hostesi olan Ma Ailun, şarj olan telefonunda konuşurken telefon birden patlayıvermiş.

        50

        YANLIŞ: Telefonu gece şarjda bırakmak ömrünü azaltır!

        51

        DOĞRUSU: Telefonunuz sandığınızdan daha akıllıdır. Tamamen şarj olan bir telefon -en basit anlatımıyla- şarj olmayı bırakır.

        55

        DOĞRUSU: Her ne kadar bir makine olsa da, telefonunuzun da arada bir nefes almaya ihtiyacı vardır.

        56

        Apple’dan bir uzman, pil ömrünü uzatmak için arada bir belli sürelerle telefonun kapalı tutulmasını tavsiye ediyor -mesela yatarken!

        57

        Uzmanlar, Android cihazlar için de telefonunuzu haftada en az bir kere kapatmanızın pil ömrünü uzattığını belirtiyorlar.

        61

        Eğer şarj etmek için pilinizin %0′ düşmesini bekliyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Her pilin belli bir şarj edilebilme sayısı vardır ve pil tamamen tükendiği her sefer sayaçtan bir sayı daha eksilir.

        62

        TELEFON ŞARJIMIZIN DAHA UZUN GİTMESİ İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

        63

        BEKLEME MODU ÖZELLİĞİ: Çoğu telefonda artık bu özellik bulunmaktadır. Bekleme konumuna geçen telefon o an için harcayabileceği en az enerjiyi kullanır.

        64

        Ekran ışığı, renkler, saat ve ekran koruyucu kapanır. Uyku modu süresini kısa tutmanız pil gücünden büyük oranda tasarruf sağlar. Eğer telefonunuzu hiç kapatmıyorsanız bu özelliği daha etkin kullanarak aradaki farkı görebilirsiniz.

        65

        EKRAN IŞIĞI VE PARLAKLIĞI: Hem gözlerinizin sağlığı hem de uzun pil ömrü için ekran parlaklığını orta seviyede kullanınız. Son çıkan modellerde bulunan geniş ekran gerçektende çok fazla güç harcamaktadır. Bunun azaltmanın tek yolu aydınlatma süresini düşürmek ve ışık şiddetini azaltmaktır.

        66

        BLUETOOTH VE KIZILÖTESİ: Fazla enerji harcayan bir diğer özellik ise Bluetooth. Bluetooth'un sürekli açık kalması, ekran ışığının sürekli yanması ile aynı anlama gelmektedir.

        67

        Çünkü Bluetooth fonksiyonu açık olan bir telefon kısa süreli aralıklarla çevresine dalga yayarak yeni cihaz arar ve açık olduğunu diğer cihazlara bildirir. Eğer Bluetooth ve kızılötesi ile sürekli bir dosya transferi yapmıyorsanız sadece kullanacağınız zamanlarda açarak konuşma ve bekleme sürenizi uzatabilirsiniz.

        68

        TİTREŞİM FONKSİYONU: Sürekli titreşim kullanıyorsanız ve çok fazla çağrı alıyorsanız bataryanızın yarısını titreşimin harcadığını söyleyebiliriz. Telefonunuzun profil ayarlarından bir tanesini titreşime ayırabilir ve gerektiğinde profil ayarınızı değiştirerek titreşim özelliğini kullanabilirsiniz.

        69

        Gelen çağrıyı cevaplama imkanınız olmayan yerlerde telefonunuzu titreşime almanızın bir anlamı yoktur. Bu gibi yerlerde telefonunuzu sessiz konumda kullanmalısınız. Ayrıca zil sesinizi de herkes duysun diye son seviyeye kadar açmanız şarjınızı çabuk bitirecektir. Zil sesini kendinizin duyabileceği şekilde açmanız yeterlidir.

        70

        İNTERNET BAĞLANTILARI: Wireless özelliği bulunan telefonlarda şarj sıkıntısı daha fazla görülmekte. Bunun ilk sebebi aslında Wireless özelliği değildir. İnternete bağlandığınız süre içerisinde telefonunuzun aydınlatması sürekli açık kalmaktadır ve gezdiğiniz sayfalar için telefon farklı işlemeler gerçekleştirmektedir.

        71

        Bunların dışında pilinizi düzenli olarak şarj etmeniz bekleme ve konuşma sürelerini artırır. Telefonunuzu şarj etmek için artık pilin bitmesini beklemenize gerek yoktur. Li-ion ve Li-pol piller için geçerli olan bu durum için dikkat etmeniz gereken düzenli şarj etme işlemidir. Kısa süreli tak-çıkar işlemleri pilin ömrünü kısaltır. Ayrıca telefonunuzun şarjı dolduğunda prizde bekletmeyiniz. Genelde kullanıcılar tarafında çok sık yapılan bu hareket aslında pile zarar vermektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ