Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi İlk milli muharebe tankı, Koç Holding imzasıyla tasarlandı - Savunma Sanayi Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mustafa Koç’un görüşmelerinde gündeme gelen milli tank Altay, seri üretime geçildiğinde Türkiye’nin ilk milli muharebe ana tankı olacak.

        Koç Grubu iştiraki Otokar’ın ana yükleniciliğinde tasarlanıp geliştirilen Altay için ilk karar 2007’de alındı. Otokar ise çalışmalara 2009’da başladı. 2012’de 2 prototip ortaya çıktı. Altay’ın tasarlanıp geliştirilme maliyeti yaklaşık 500 milyon dolar oldu.

        Altay’ın prototipleri her türlü iklim ve arazi koşulunda toplamda 4 bin kilometre test edildi. Tankın atış kontrol sistemini Aselsan, zırhını ise Roketsan geliştirdi.

        Otokar, tasarım ve geliştirmede ana yüklenici olmakla birlikte Altay’ın seri üretimine de talipti. Bu amaçla geçen pazartesi Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na 250 adet tankın seri üretimi için teklif dosyası sundu. Altay’ın sistem kalifikasyon ve kabul testleri halen sürüyor.

        KİMYASAL TEHDİDİ ALGILIYOR

        Altay’ın kapasite ve özellikleri arasında 4 mürettebat, 120 mm ana silah, lazer güdümlü füze atma kabiliyeti, kule makineli tüfeği ve nükleer-kimyasal tehdit tanıma sistemi de bulunuyor.

        'BU BİR PRESTİJ PROJESİ' DİYORDU

        Koç, Altay tankına özel önem veriyordu. 2012’de 1 ve 2’nci prototiplerin tanıtıldığı ve Başbakanlığı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törende, şunları söylemişti: “Altay sadece ülkemiz için değil Koç Topluluğu için de bir prestij projesi. Yalnız varlığı ile değil, yatırımları, işgücü ve teknik birikimiyle de savunma sanayiinde büyük ivme getirecek.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ