Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Türklerin elektrikli kaykay Hovbo ile imtihanı - Teknoloji Haberleri

        CİHAN KARAAHMETOĞLU / HABERTURK.COM

        ckaraahmetoglu@haberturk.com

        Elektrikli kaykayların geçmişi yaklaşık bir sene öncesine dayanır. Segway'in dengeleme teknolojisi kullanılarak "daha özgür bir alet nasıl yapılabilir?" düşüncesinden hareket edilerek üretildi. Yönlendirme işleminin gidon yerine sağlı sollu iki tekere bırakıldığı ürünü kullananlar elektrikli kaykayın daha keyifli bulduğunu söyledi.

        Türkiye'de satışa sunulan elektrikli scooter'ı denedik ve sokaktaki vatandaşın kullanımına sunduk. Yorumlarını aldık.

        İlk 5 dakika alışmakta zorluk çeken insanlar kısa sürede üzerinde denge kurmayı başardılar. Rahatça kullanıma alıştıkça sağa sola dönme eylemleri içgüdüsel olarak yapılan araçta, beynimizin yönlendirme algısı dikkate alınmış. Bu araçta beynimizden gelen sinyalleri ölçen bir alet. Bunları ölçmesi içinde, içerisinde çok güçlü sensörler mevcut. Saniyede yaklaşık 200 kere yerle olan açısını hesaplayabiliyor.

        REKLAM

        "İnsan üzerinde nasıl duruyor?" bu sorunun cevabını ölçümlüyor ve ona göre yönlendirme yapıyor. Maksimum menzili 20 kilometre (km). Bu 20 km her binen kişi için aynı olmuyor. Optimum kullanımda bunu sağlıyor ama üstündeki kişinin ağırlığı, zemin, yapılan hız, durma kalkma süreleri bu farkı ortaya koyuyor. Maksimum hızı da 12 km'ye sınırlandırılmış. 12 km yavaş gibi görünse de üzerinde giderken gerçekten hızlı diyebileceğimiz bir rakam. Bu km'den sonra tehlikeli olabiliyor. Zemindeki engebeler, trafik, yayaların dikkatsizliği bu tehliklerin başlarında geliyor.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Çalışma mantığı kısaca böyle. Çok zor değil. Tek bir açma kapa düğmesi var. Üzerine çıktığınız anda pedallar ağırlığınızı ölçüyor. Ona göre dengeleme yapıyor.

        REKLAM

        Şarj aleti elektrikli araçlarda kullanılabilen şarj aletlerinin bir benzeri. Çok yüksek voltaj, yüksek amperde şarj ediyor.İçerisinde bulunan büyük pili 1,5 saat içerisinde şarj edebiliyor. 6 saate kadar şarjı bitmiyor. (kullanım şekline bağlı olarak değişiyor)

        Türkiye'de bir hobi aracı olarak bilinse de seyahat amaçlı üretilen elektrikli kaykayı Türkiye'de de temin etmek mümkün. Tek bir engeli yüksek bir zemin; örneğin kaldırım. İnişlerde araç ile üzerinden atlayabiliyorsunuz ama çıkarkan elinize almak zorundasınız. Özellikle büyük şehirlerde trafik sorunu, yollardaki engebeler, inşaat çalışmaları, yanlış park vb. nedenlerden dolayı zorluk çekilebiliyor.

        ABD'li yazılım mühendisleri tarafından arge çalışmaları devam eden ürün Çin'de üretiliyor. Türkiye'de de benzeri Çin malı ürünlere rastlamak mümkün. Ama garantisi olan, teknik servis desteği olan ve kaliteli ürünleri tercih etmek gerekli. İnternet sitesinden ve bazı toys shoplarda ürünü temin etmek mümkün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ