Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Rubik küpü 1 saniyenin altında çözen robot - Teknoloji Haberleri

        HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Birçoğumuzun çocukluk döneminde evinde mutlaka bulunan oyuncaklar arasında yer alan rubik küp bugün kıyasıya bir rekabetin ortasıa düştü. Rubik küp, yani çeşitli boyutlarda üretilen ama standart olarak 3*3 yani her bir yüzünde 9, tamamında 54 renkli parçadan oluşan ve aynı renkteki parçaları bir yüzde toplarken bize kafayı yedirten oyuncaktan bahsediyoruz.

        YAZILIM DÜNYASINDAN ÜST ÜSTE İKİ REKOR

        Kimimiz rubik kübün çözümü konusunda yeteneklidir, kimimizin ise saatlerce süren uğraşın sonunda çözemediğimiz bu efsane oyuncak artık robotlar tarafından bile çözülebiliyor. Hatta yazılım dünyası standart rubik kübün daha hızlı çözülmesi için birbirleri ile rekabet etmeye bile başladılar.

        Yapay zekanın her geçen gün geliştirildiği günümüzde bilgisayarların neler yapabileceği konusunda en güzel örneklerden birisi olarak Adam Beer tarafından tasarlanan Sub1 isimli robot 3*3 standart rubik kübü 0.887 saniyede çözerek geçtiğimiz ay kırılan 1 saniyelik rekoru tarihe gömdü.

        GÜNLER SONRAYENİ REKOR GELDİ

        Geçtiğimiz ocak ayının son haftasında iki yazılım mühendis olan Jay Flatland ve arkadaşı Paul Rose rubik kübü 1 saniyede çözen bir robot geliştirdiklerini duyurmuşlardı. Fakat bunu duyan endüstri mühendisi ve aynı zamanda ekonomist olan Adam Beer, elini çabuk tuttu ve bu alandaki rakiplerinin rekorunu günler içerisindeelinden almayı başardı.

        Rubik kübün çözümü için üretilen yazılım, 2 USB kamera vasıtasıyla kübün algoritmasını çözerek bilgisayara iletiyor. Bu algoritmayı algılayan yazılım rubik kübü 1 saniyeden daha kısa bir süre içerisinde çözüyor.

        İNSANLARDA EN HIZLISI4.9 SANİYE

        SUb1 adlı robotun 0.887 saniyede çözdüğü rubik kübün insanlar arasında en hızlı çözülme rekoru ise 4.9 saniye ile 14 yaşındaki Lucas Etter elinde bulunduruyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ