Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet neden yavaşladı? İşte cevabı - Teknoloji Haberleri

        Turkcell'in Türkiye'nin 5 ilinde eşzamanlı gerçekleştirdiği ve 4,5G hız testinin deneyimlendiği toplantının İstanbul ayağı, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

        Turkcell, Marmara'da İstanbul, Doğu Anadolu'da Erzurum, Karadeniz'de Samsun, Akdeniz'de Adana, Ege'de ise İzmir'de düzenlediği eş zamanlı basın toplantıları ile ilk defa 4.5G şebekesini test ederek, 81 ilde 4,5G hizmeti sunmaya hazır olduğunu açıkladı.

        "GÜVENLİK HER ŞEYİN ÖTESİNDE"

        Toplantının arkasından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Terzioğlu, kampanyalı cihazların yanı sıra önümüzdeki dönemde çıkarılacak yerli telefonları t70 ve kategori 9 özelliklerinde olacak t80 ile, aynı zamanda Vestel ve General Mobile ile yapacakları işbirlikleri çerçevesinde, müşterilerinin 4,5G hizmetini verimli şekilde almalarına katkı sağlayacaklarını ifade etti.

        Türkiye'de en son yaşanan terör olayının ve bu gibi günlerde internette yaşanan yavaşlamaların hatırlatıldığı Terzioğlu, konuya ilişkin gelen soruyu, "Güvenlik her şeyin ötesinde. Bakın, dünyanın en güvenli kentlerinden biri olan Brüksel'de bugün yaşananları hepimiz biliyoruz. Çok yakın bir zamanda da Türkiye'de de yaşadık. Bu gibi olaylar yaşandığında her ülkenin genel reaksiyonu her türlü imkanı kullanarak güvenliği sağlamaktır. Ülkelerin kanunları yasaları çerçevesinde bu gibi olaylarla karşılaşabiliyoruz. İnsanımızın güvenliği için, devletimiz ne istiyorsa, kanunlar neyi gerektiriyorsa o konudaki işlemleri alacağız.Umarım bu gibi olaylar bir an önce hayatımızdan çıkar." şeklinde yanıtladı.

        Türkiye'nin 4,5G'ye geçişine sayılı günler kala, toplantıları İstanbul'dan koordine eden Terzioğlu basın mensuplarına Turkcell'in 4,5G yolculuğu hakkında bilgi verdi.

        Mobil telefonlarla başlanan yolculukta gelinen noktada, 4,5G ile 1 milyar cihazı, insanı, haneyi, lokasyonu birbirine bağlayacaklarını belirterek bundan duydukları memnuniyeti dile getiren Terzioğlu, "Mevcut kapasitemiz ve 4,5G ihalesinde aldığımız frekanslarla toplam 234,4 MHz frekansa sahibiz. Frekans sahipliği açısından Turkcell Avrupa'daki iki numaralı operatör." ifadelerini kullandı.

        4,5G'nin kullanılması ile birlikte en yüksek hız ve kapasite oranlarının Turkcell'de olacağının altını çizen Terzioğlu, basın mensuplarına kapasite kullanımı ve ulaşılacak hızı daha net aktarabilmek adına görsel deneyimler sundu.

        Terzioğlu, hız ve kapasite artarken müşterilerin herhangi bir fatura şoku yaşamayacağına vurgu yaparak, müşterilere 4,5G'de fiyat farkı olmayacağı ve kota derdi bulunmayacağı vaadinde bulundu.

        Lansman öncesi bu kapsamda daha fazla bilgi paylaşamayacağını belirten Terzioğlu, hiçbir müşterinin bu konuda bir tereddüdü olmaması gerektiğini söyledi.

        Müşterilerin ellerindeki telefonun yüzde 50'sinin şu an 4,5G ve LTE hizmetini kullanmak üzere hazır olduğunun bilgisini paylaşan Terzioğlu, bu yüzde 50'nin içinde de farklı kapasitelere sahip telefonlar bulunduğuna dikkati çekerek, telefon kapasitesi ile 4,5G hizmetinin kullanılması arasındaki bağlantıya dikkati çekti.

        "Elindeki cihaza bağlı olarak bazıları 100 megabit, bazıları bazıları 150, bazıları 300, bazıları da kategori 9 dediğimiz cihazlara sahip olanlar 450 megabit hızlara erişebilecekler." diyen Terzioğlu, önümüzdeki dönemde devreye girecek kategori 11 cihazlarla 600 megabit hızlara erişilebileceğini aktardı.

        Turkcell Tüketici Finansman Şirketi kapsamında 20 günde 8 bin kontrat seviyelerine ulaştıklarının bilgisini veren Terzioğlu, en iyi hizmet ve cihazlarla ilgili müşterinin talebinin kayda değer olduğundan bahsetti.

        "81 İLDE HAZIRIZ"

        Turkcell'in, bugün itibarıyla 4.5G'ye geçilmesi durumunda 81 ilde de sinyal verecek durumda olduğunu açıklayan Terzioğlu, şunları kaydetti:

        "4,5G ihalesinde en fazla frekansı aldığımızda 'Türkiye'ye helal olsun' demiştik. Arkadaşlarımız gece gündüz demeden 790 bin km yol kat etti, kimi zaman eksi 30 derecelere varan hava koşullarında, 3 bin 200 metreye varan yüksekliklerde çalışarak dünyanın en güçlü 4,5G altyapısını hazır hale getirdi. 4,5G'ye bugün geçilecek olsa biz hazırız diyoruz. 4,5G şimdiden 81 ilimize hayırlı olsun. Bugün itibarıyla Türkiye’nin 81 iline, dört bir köşesine 4.5G sinyalini en yüksek hızda verebilecek durumdayız. "

        Toplantı kapsamında Kaan Terzioğlu İstanbul'da, genel müdür yardımcılarından İlker Kuruöz İzmir'de, Murat Erkan Adana'da, İlter Terzioğlu Samsun'da ve Murat Doğan Erden Erzurum'da eş zamanlı hız testi yaptı.

        Basın mensupları tarafından canlı olarak izlenen hız testinde, iller bazında "İstanbul indirme hızı 350,76 yükleme hızı 45,32 Mbps, Adana indirme hızı 321,66 yükleme hızı 49,76 Mbps, İzmir indirme hızı 347,89 yükleme hızı 49,45 Mbps, Erzurum indirme hızı 354,16 yükleme hızı 47,42 Mbps, Samsun indirme hızı 390,24 yükleme hızı 40,78 Mbps" sonuçlarına ulaşıldı.

        Testlerin tamamlanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Terzioğlu, "4,5G Türkiye için dönüm noktası. Biz frekans ihalesine bugünleri planlayarak girdik. Bu kadar parayı da Türkiye'ye en yüksek hızı verebilmek için ödedik. Bugün bu tabloyu görünce bir kez daha ne kadar doğru karar verdiğimizi görüyorum. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada, ticari olarak satılan akıllı telefonların sunduğu en yüksek hızı verebilecek operatör olmaktan gurur duyuyoruz." dedi.

        Altyapı çalışmalarının, 4.5G'nin başlayacağı 1 Nisan 2016'dan sonra da aralıksız süreceğinin altını çizen Terzioğlu, amaçlarının fiber hızında mobil interneti tüm Turkcell abonelerine sunmak olduğunu aktardı.

        "Bugün 81 ilimizde 4,5G'yi verebilecek duruma geldiysek, bu başarıda en büyük pay sahada çalışan arkadaşlarımızındır. Bu kadar büyük bir coğrafyada kurduğumuz bu şebekenin dünyada bir benzeri daha yok." ifadelerini kullanan Terzioğlu, 1 Nisan'dan itibaren tüm Türkiye'nin bu şebekenin farkını hissedeceği değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ