Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Apple FBI - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Apple ile FBI arasında aylardır devam eden sık sık gündeme gelen 'şifre kırma' tartışması son günlerde farklı bir boyut kazandı.

        ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Aralık 2015'te ABD'nin San Bernardino kentinde terör saldırısı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone'un şifresinin kırılması için bir hack uygulaması satın almıştı.İngiliz he Guardian Gazetesi'nde yer alan habere göre, hack yazılımına 1 milyon dolardan fazla ödeme yapan FBI'da satın alınan uygulamayı kullanabilecek kimse bulunmuyor. Ve FBI'ın bu sorunu nasıl aşacağına yönelik bir açıklama ya da gelişmebulunmuyor.

        FBI'ın satın aldığı şirfe kıran uygulama (yada mekanizma) sadece iPhone 5C modelindeki bir güvenlik açığından faydalanıyor. Fakat bu uygulamayı geliştiren hackerların yazılımı FBI dışında birilerine de satıp satmadığı bilinmiyor.

        FBI DÜN AÇIKLAMA YAPTI

        FBI'dan yapılan açıklamada, kurumun telefona giriş yöntemini satın aldığı, ancak bunun "yöntemin nasıl çalıştığı ve şifreyi kırmak için yararlanılan Iphone'daki yazılım açığının yapısı ile kapsamına dair teknik detayları kapsamadığı" belirtilmişti. FBI'dan yapılan bu açıklama da Guardian'ın haberini doğrular nitelikte.

        ŞİFREYI KIRIP AÇIĞI APPLE İLE PAYLAŞMAYACAKLAR

        FBI Direktörü James Comey, geçen hafta şifrenin kırılması için kurumun 1 milyon dolardan fazla ödeme yaptığını ve şifreyi nasıl kırdıklarının detaylarını Apple ile paylaşma konusunda henüz bir karara varmadıklarını açıklamıştı.

        FBI, Şubat ayında teknoloji şirketi Apple'dan söz konusu iPhone'un şifresinin kırılmasıyla ilgili yardım talep etmiş, Apple bu eylemin dünya genelindeki bütün iPhone telefonları ve kullanıcıları için gizlilik haklarının ihlali anlamına geleceği gerekçesiyle bu talebi reddetmişti. FBI, mart ayı sonunda söz konusu Iphone'un şifresinin Apple'ın yardımı olmadan kırıldığını duyurmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ