Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Felaketlere karşı hayati uygulamalar - Teknoloji Haberleri
        1

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        Küresel çapta hızla yayılan terör saldırıları teknoloji şirketlerini de harekete geçirdi. Cihaz üreticilerinden yazılım sektörüne kadar pek çok kuruluş insanlar arasında yayılan terör tehdidi ve korkusuna çözüm üretmek için birbiriyle kıyasıya rekabete girdi.

        2

        UYARILAR SESSİZ GELİYOR

        Genel olarak sıradan bir sosyal medya uygulamasına benzeyen güvenlik yazılımları kişinin belirlediği nokta veya bölgeye yönelik acil bilgileri içeriyor.

        3

        Bunun için kullanıcının öncelikle konum bilgilerini ve bununla birlikte büyük çoğunlukla cihazına yönelik daha pek çok erişime onay vermesi gerekiyor. Bunun sonucunda kullanıcı bulunduğu noktanın yanı sıra birbirinden bağımsız farklı konumların da güvenlik durumuna yönelik gerçek zamanlı bilgiler alabiliyor.

        4

        Konuyla ilgili önemli ayrıntı ise bu uyarılar mobil cihazlara sesli mesaj veya titreşim yoluyla gelmiyor. Doğrudan tehdit altında bulunan insanların uyarı mesajı ile saldırganların hedefi olmasını engellemek için uyarılar sessiz olarak iletiliyor. Uygulamalar öneriler de sunuyor.

        5

        Asset Source

        Dünya çapında elçilikler ve askeri kaynaklarla iletişim halinde olan yazılım gerçek zamanlı saldırı ve felaket uyarılarının yanı sıra risk raporları da geçebiliyor. Şirket Türkiye’nin son dönemde terör saldırılarının hedefi olması üzerine Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Türkiye’ye mi seyahat ediyorsunuz? Bu uygulama sizi güvende tutacak” ifadelerine yer verdi.

        6

        Terrorview

        Eski bir CIA çalışanının hazırladığı yazılım dünya üzerinde 100 bin farklı kaynaktan aldığı bilgilerle kullanıcılarını uyarıyor. Uyarı başlıkları arasında terör, biyolojik ve siber saldırılar yer alıyor. Uygulama ayrıca acil durumlarda yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda da önerilerde bulunuyor.

        7

        Massey

        Güvenlik konusundaki geniş kapsamlı yazılımların başında gelen ‘massey’ kullanıcılara doğal felaketlerden terör saldırılarına kadar detaylı çözümler sunuyor. Bunların başında esir alınma ve buna benzer durumlarda yapılması gerekenler hakkında destek sağlıyor. Havaalanları veya benzeri büyük yapılarda tutsak kalanlara somut bina planları üzerinden güvenli kaçış yolları öneriyor.

        8

        WHO

        Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı uygulamada özellikle Zika virüsüne yönelik uyarılar yer alıyor. Hastalığa karşı korunma yöntemlerinden doğrudan yardım noktalarına kadar geniş yelpazede bilgi aktarımı sağlanıyor. Örgütün sağlık konularına yönelik çok daha farklı mobil yazılımları da bulunuyor.

        9

        FACEBOOK

        Şirketin ‘Güvendeyim Butonu’ özellikle doğal afet ve terör riskinin yüksek olduğu ülke ve şehirlerde kullanıma giriyor. Ankara’da yaşanan saldırıların ardından Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen terör saldırısı sonrası İstanbul’da da devreye giren hizmet ile Facebook kullanıcıları kontaklarına anlık olarak durumları hakkında bilgi geçebiliyor

        10

        SAIP

        Fransa’da devam eden Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yetkililer güvenlik önlemlerini artırabilmek için SAIP uygulamasını devreye soktu. Kasım ayında Paris’te yapılan saldırı sonrası geliştirilen yazılım kullanıcının bulunduğu bölgeye yönelik terör, trafik kazası ve doğal afetler gibi konularda uyarılar gönderiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ